Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων κατηγορεί την Ελλάδα έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Ο κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ , που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Δεκέμβριο, θεωρεί τουλάχιστον «ανεπαρκές» το σύστημα υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που καταλήγουν στην Ελλάδα. Στην έκθεσή του, η οποία βρίσκεται στα χέρια του «Βήματος», εκφράζει την ανησυχία του για την ύπαρξη ναρκοπεδίων στον Εβρο, «όπου έχουν χάσει τη ζωή τους ή τα μέλη τους πολλοί ξένοι υπήκοοι» , και για τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.

Καλεί επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συμφωνία επαναπροώθησης λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει με την Τουρκία. Ανάμεσα στα παραδείγματα που περιγράφονται στην έκθεσή του αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση ασυνόδευτου 15χρονου Αφγανού που οι ελληνικές αρχές απέλασαν στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως και εκείνη αφγανής λαθρομετανάστριας με το εξάχρονο παιδί της, το οποίο υπέφερε από καρδιακά προβλήματα, που επίσης απελάθηκαν στην Τουρκία το 2007, έχοντας συλληφθεί στον Εβρο στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τον πρόσφυγα σύζυγο στην Ελλάδα.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ επαινεί τις βελτιώσεις στην ελληνική νομοθεσία, αλλά καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί και στην πράξη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.