«Ο πισθοδρόμηση,ανησυχητική και εμφανή σε όλα τα επίπεδα» χαρακτήρισε χθες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης την πορεία της Ελλάδας στα χρόνια που κυβερνά η ΝΔ. Στην προεκλογική ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στην Α΄ περιφέρεια του οποίου είναι υποψήφιος, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται υπό συνθήκες που αναδεικνύουν με έντονο τρόπο τα προβλήματα που συσσώρευσε η διακυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πολύνεκρες καταστροφικές πυρκαϊές του θέρους, γεγονός το οποίο απέδωσε στη διάβρωση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων λέγοντας: «Κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες είναι σε θέση να εξυφάνουν ένα σχέδιο ιδιωτικού πλουτισμού σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Σημίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην οκταετία της πρωθυπουργικής θητείας του, χαρακτηρίζοντάς τη «μακρινή ανάμνηση» σε σύγκριση με τη σημερινή «ζοφερή πραγματικότητα». Στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον της ΝΔ λέγοντας: «Επιδίωξε την εδραίωση ενός αυταρχικού συντηρητικού κράτους και την ενίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων της κοινωνίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονόμευσε το κύρος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον των επιλογών της απογραφής και της τεχνητής αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στην πραγματικότητα η ΝΔ δεν επανίδρυσε, όπως διαφήμιζε, το κράτος, αντίθετα υπέσκαψε τη λειτουργία του. «Τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών και των ομολόγων,καθώς και τα σοβαρά προβλήματα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία οφείλονται στην αντίληψη ότι οι θεσμοί δεν υπάρχουν και ότι το κράτος είναι απλώς λάφυρο για βόλεμα των ημετέρων» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο κ. Σημίτης είπε: «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από το δίδυμο των ταχυδακτυλουργιών και της διαφθοράς που ζούμε.Με συνέπεια και ρεαλισμό πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να μη ζούμε πια τους εφιάλτες της ακρίβειας,της ανισότητας,της συλλογικής μιζέριας, των κακών συλλογικών υπηρεσιών σε κάθε τομέα» . «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία το ταχύτερο» επεσήμανε ο κ. Σημίτης, λέγοντας ότι η κοινωνική πολιτική είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΠαΣοΚ. Ως ιδιαίτερης σημασίας πολιτικό ζητούμενο για το ΠαΣοΚ ο κ. Σημίτης προέβαλε τη «συμμετοχική δημοκρατία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν περισσότερους διαύλους στη σύμπραξη και στη διαμόρφωση των πολιτικών, όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. «Υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου» κατέληξε ο κ. Σημίτης «μπορούμε να μπαίνουμε αγωνιστικά,συσπειρωμένοι,στην τελική ευθεία».