Η «κόμισσα της Κέρκυρας» και ο «Σαντάμ»


Εδερνε και έφτυνε τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον σημερινό βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Γεωργιάδη. Κατέθετε τα λεφτά της νομαρχίας σε ατομικό λογαριασμό και πλήρωνε ο ίδιος υπαλλήλους και προμηθευτές σε χαρτονομίσματα, λες και επρόκειτο για την προσωπική του επιχείρηση. Εγκατέστησε κάμερες στις υπηρεσίες για να παρακολουθεί το προσωπικό και διέγραφε όποιον νομαρχιακό σύμβουλο είχε διαφορετική άποψη. Και όταν έβρισκε τα… ζόρικα, θέλοντας να εμφανιστεί ως διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία, κατέβαινε σε απεργία πείνας!


Με όλα αυτά – και ακόμη περισσότερα… – που καταμαρτυρεί το τοπικό ΠαΣοΚ στον εκλεκτό της βουλευτού κυρίας Αντζελας Γκερέκου για τη Νομαρχία Κέρκυρας ίσως η υπόθεση του περιβόητου «απόρρητου μνημονίου»(!) συνεργασίας που υπέγραψε ο κ. Γ. Μαχειμάρης με εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ στο νησί των Φαιάκων μοιάζει με… αφελές πολιτικό πταίσμα.



Η περίπτωση του υποψηφίου νομάρχη Κέρκυρας θεωρείται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «η επιτομή της πασοκικής παθογένειας», μέσα από την οποία αναδεικνύονται διάφοροι «μικροί δικτατορίσκοι» που με μοναδικό «εφόδιο» την προσκόλληση στον εκάστοτε ισχυρό παράγοντα της περιοχής με τα μεγαλύτερα ερείσματα στην κεντρική κομματική εξουσία δρουν ανεξέλεγκτα στην ελληνική περιφέρεια.


Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην επίσημη αποτίμηση της περιφερειακής οργάνωσης Ιονίων του ΠαΣοΚ η δράση του κ. Γ. Μαχειμάρη παραλληλίζεται με αυτήν του εκπεσόντος ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, πριν φυσικά από το απάνθρωπο τέλος του που τον έκανε συμπαθή.


Το μόνο παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα στόματα άνοιξαν και «τα έργα και οι ημέρες» του άρχισαν να αποκαλύπτονται μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, στις οποίες είχε τη σχεδόν ομόθυμη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού για την προώθηση της υποψηφιότητάς του ταξίδεψε στη Βορειοδυτική Ελλάδα μια πλειάδα «πράσινων» στελεχών «πρώτης γραμμής», όπως οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά, όπως επίσης και η τότε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Η συνεργασία του υποψηφίου του ΠαΣοΚ με το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη ήταν γνωστή τοις πάσι – την είχε άλλωστε επισημάνει προεκλογικώς «Το Βήμα» και τη διατυμπάνιζε ο ΛΑΟΣ από την ιστοσελίδα του. Και ίσως μόνο η βλακώδης ενέργεια της αποτύπωσης σε κείμενο με τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» να είναι το πρόσχημα της Χαριλάου Τρικούπη για να «τιμωρήσει» τον κ. Μαχειμάρη, παρ’ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κινδυνεύει να φανεί ότι «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο».


Η απόφαση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου να ασχοληθεί με τα πολιτικά πράγματα της Κέρκυρας συνοδεύτηκε από μεγάλες προσδοκίες σε ένα νησί στο οποίο το ΠαΣοΚ διατήρησε την πρωτιά σε ψήφους ακόμη και τη δύσκολη γι’ αυτό περίοδο του 1989. Αρκετοί πίστεψαν ότι η «σύγχρονη κόμισσα της Κέρκυρας», όπως αποκαλούνταν η ωραιοτάτη ηθοποιός, θα έφερνε μαζί της το «νέο στην πολιτική».


Αλαζονικά σχόλια του τύπου «εγώ είμαι υπουργός Γεωργίας αλλά δεν μπορώ να ασχολούμαι με όλα τα φυτά» στα οποία προέβαινε ο, ελέω «εκσυγχρονιστικού μπλοκ», ως τότε «άρχων του νησιού» κ. Γ. Δρυς όχι μόνο δεν ανέκοπταν τη δυναμική της νέας υποψήφιας αλλά την οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που με όρους μπάσκετ ήταν «νταμπλ σκορ»: με 14.908 σταυρούς η κυρία Γκερέκου κατέλαβε τη μοναδική έδρα που εξασφάλισε το ΠαΣοΚ, ενώ ο πανίσχυρος ως τότε υπουργός βρέθηκε δεύτερος και καταϊδρωμένος συγκεντρώνοντας μόλις και μετά βίας 7.305 σταυρούς.


Δεν θα μπορούσε βεβαίως να γίνει αλλιώς όταν αρκετοί από τους ανθρώπους του κ. Δρυ, βλέποντας το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην κερκυραϊκή κοινωνία, μεταπήδησαν εν μια νυκτί από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του υπουργού Γεωργίας σε αυτό της νέας και «λαμπερής» υποψηφιότητας, όπως χαρακτηριζόταν από τους τότε ιθύνοντες του ΠαΣοΚ η συμμετοχή της γνωστής ηθοποιού στις λίστες του Κινήματος.


Ενας από τους πρώτους που «άλλαξαν στρατόπεδο» ήταν και ο κ. Μαχειμάρης, νομάρχης ήδη από το 2002, αξίωμα που κατέλαβε αμέσως μετά τη θητεία στον Δήμο Θιναλίων και στο οποίο αναδείχθηκε αφότου είχε διατελέσει κοινοτάρχης της γενέτειράς του Αχαράβης στη Βόρεια Κέρκυρα. «Μια ζωή στο ΠαΣοΚ και στην τοπική αυτοδιοίκηση» λένε οι φίλοι του, αλλά οι αντίπαλοί του θεωρούν αυτό ακριβώς ως το απόλυτο μειονέκτημα. «Δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του και όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε μισθό ως τύποις υπάλληλος της Λαϊκής Επιμόρφωσης» επισημαίνουν.


Εναν μήνα μετά τις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές η περιφερειακή οργάνωση Ιονίων Νήσων του ΠαΣοΚ αναφέρει ότι «η υποψηφιότητα του κ. Μαχειμάρη επιβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον κ. Δρυ», κάτι που κατά την εκτίμησή τους έγινε «χωρίς να εξελιχθούν ως το τέλος οι (όποιες δημοκρατικές) διαδικασίες».


Οσο για την ανανέωση του πράσινου «χρίσματος» στο πρόσωπό του τον περασμένο Οκτώβριο, υποστηρίζουν ότι ήταν μια απόφαση που «επιβλήθηκε από τη βουλευτή κυρία Γκερέκου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών κ. Αλέκο Παπαδόπουλο».


«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, ήταν εν ενεργεία νομάρχης και έγιναν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει, κάτι που δεν θα ήταν απίθανο, εφόσον το ΠαΣοΚ στην Κέρκυρα ήταν ενωμένο» απαντούν τα στελέχη της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών. Οσο για τις εις βάρος του κ. Μαχειμάρη καταγγελίες περί αδιαφάνειας, επιμένουν ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο προεκλογικό και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του «γαλάζιου» βουλευτή κ. Γεωργιάδη ότι παρέδωσε φάκελο με στοιχεία στο γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ, για τον οποίο λένε ότι είχε ανοίξει βεντέτα με τον «πράσινο» τέως νομάρχη εξαιτίας του «χάστουκα», όπως λένε στην Κέρκυρα, με τον οποίο τον είχε «φιλοδωρήσει».


Το «κατηγορώ» σε άπταιστη πασοκική γλώσσα


«Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για τους διαθέτοντες πολιτικό νου και πολιτική κρίση» υποστηρίζουν οι τοπικοί πασόκοι, οι οποίοι (όπως φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠαΣοΚ στο Διαδίκτυο) αποδίδουν την ήττα του υποψηφίου τους σε «σοβαρό έλλειμμα πολιτικής, αδιαφάνεια, κακές συμπεριφορές» και (σε άπταιστη πασοκική γλώσσα) αναφέρουν χαρακτηριστικά:


* «Το ΠαΣοΚ δεν είχε συμμετοχή ούτε στη διαμόρφωση της πολιτικής που ακολούθησε για μία τετραετία ο κ. Γ. Μαχειμάρης (μόνος του αποφάσιζε) ούτε στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου του – π.χ., συνεργάστηκε με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, παρά την αντίθετη πολιτική θέση του ΠαΣοΚ».


* «Ο κ. Γ. Μαχειμάρης από το βράδυ των εκλογών του 2002 ήλθε με τη νικητήρια δημόσια δήλωσή του σε ρήξη με νομαρχιακούς συμβούλους. Οι αντινομάρχες ήταν χωρίς δικαίωμα υπογραφής και αυτό προκάλεσε τριβές από την πρώτη ημέρα».


* «Συμπεριφορές και πρακτικές αδιανόητες και ασύμβατες για ένα στέλεχος του ΠαΣοΚ και για έναν νομάρχη: υπάρχει ατομικός λογαριασμός σε τράπεζα (Alpha) για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας και αρνούνταν στους νομαρχιακούς συμβούλους του ψηφοδελτίου του και στους φορείς της Κέρκυρας τη διαφάνεια της διαχείρισης, δηλαδή να γνωστοποιεί αφενός μεν ποιοι έβαλαν και πόσα χρήματα και αφετέρου πού, πώς και σε ποιους πήγαν αυτά τα χρήματα. Το ΠαΣoΚ, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό κόμμα, δεν μπορεί να σύρεται πίσω από τέτοιες πρακτικές ούτε να τις χρεώνεται».


* «Υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης και τυραννική συμπεριφορά προς υπαλλήλους».


* «Συμπεριφορές και πρακτικές απολίτικες και παντελώς ασύμβατες με τον φορέα άσκησης δημόσιας εξουσίας του νομάρχη, συμπεριφορές που εμπεριείχαν σχιζοφρενικά χαρακτηριστικά, όπως η απεργία πείνας, η οποία μας διέσυρε πανελληνίως».


* «Εδειρε και έφτυσε τον τότε επιλαχόντα και τώρα βουλευτή της ΝΔ Νίκο Γεωργιάδη».


* «Ο προεκλογικός αγώνας δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ κυριαρχούσαν γιγαντοαφίσες με το πρόσωπο του Γ. Μαχειμάρη, χωρίς πολιτική αναφορά και χωρίς πολιτικό μήνυμα, δηλαδή σκηνές με χαρακτηριστικά από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν».


Χάσμα σε νομαρχία και δήμο


Το χάσμα του ΠαΣοΚ στην Κέρκυρα δεν ήταν μόνο στη νομαρχία, λόγω της συνεργασίας της κυρίας Γκερέκου με τον κ. Γ. Μαχειμάρη (επάνω), αλλά και στον δήμο της πρωτεύουσας του νομού, στον οποίο καταβαραθρώθηκε ο έχων το επίσημο χρίσμα και νίκησε στον δεύτερο γύρο ο «αντάρτης» από τον χώρο της αντιπολίτευσης κ. Σ. Μικάλεφ, ο οποίος είχε συσπειρώσει γύρω του όλους όσοι στο νησί είναι απέναντι στην κυρία Γκερέκου.