Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, η κυβέρνηση καλείται τις επόμενες εβδομάδες να λάβει κρίσιμες αποφάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το ερώτημα είναι αν οι αποφάσεις αυτές θα επηρεαστούν από τη δυσμενή εσωτερική συγκυρία, οπότε το δίλημμα του περιώνυμου πολιτικού κόστους θα κυριαρχήσει και πάλι, ή αν θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση, η οποία και θα οδηγήσει στην άρση των γνωστών αδιεξόδων. Ηδη η υπόθεση Ζαχόπουλου διέβη τα σύνορα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων να ισχυριστεί την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι ο κ. Καραμανλής θέτει το θέμα της ονομασίας για να καλύψει τα εσωτερικά σκάνδαλα, ενώ αρθρογράφοι του βρετανικού Τύπου βρήκαν την ευκαιρία να συνδέσουν την επιστροφή των Ελγινείων με τους παράνομους αποχαρακτηρισμούς των αρχαιολογικών χώρων. «Πώς θα προστατεύσουν οι Ελληνες τα Μάρμαρα, όταν επικρατεί αυτή η κατάσταση;» διερωτήθηκαν με υποκριτική ανησυχία.


Η κυβερνητική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα από την Αγκυρα έπειτα από μια επίσκεψη η οποία κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ίσως ήταν ότι δόθηκε η ευκαιρία στους δύο πρωθυπουργούς να εκθέσουν με ειλικρίνεια και σε χαμηλούς τόνους τις διαφωνίες τους και να περιμένουν καλύτερες ημέρες για την επίλυση των γνωστών προβλημάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να υποτιμηθεί το κλίμα ύφεσης που δημιουργούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτού του είδους οι επαφές. Κλίμα αναγκαίο εν όψει της νέας καταιγίδας που προμηνύεται στα Βαλκάνια. Ηδη αύριο οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν στις Βρυξέλλες την αποστολή ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης 1.800 ανδρών, εν όψει της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των σερβικών προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Και θα πρέπει να αναμένουμε τώρα τις επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή από αυτή την αλλαγή των συνόρων.


Πέρα όμως από το οξύτατο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το αγκάθι του Σκοπιανού, καθώς μάλιστα η αδιαλλαξία των γειτόνων μας εντείνεται, με δεδομένη τη στήριξη που έχουν εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αναγκάζει την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να συναντηθεί τον ερχόμενο μήνα με την αμερικανίδα συνάδελφό της κυρία Ράις στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν στους συμμάχους τους την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας την Ελλάδα στην προβολή της απειλής του βέτο. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σε τρεις εβδομάδες διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια ξεκάθαρη θέση για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα μπορέσει και τη φορά αυτή να κρυφτεί, όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης.