Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ονομασία και η κατάργηση της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα είναι μια από τις κατευθύνσεις προς τις οποίες προσανατολίζονται τα Σκόπια. Παράλληλα κυοφορείται το σενάριο ότι η σκοπιανή ηγεσία, βασιζόμενη στο γεγονός ότι 120 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να την αναγνωρίσει με τη συνταγματική ονομασία της.


Προς το παρόν πάντως η ηγεσία των Σκοπίων παραμένει παγωμένη ύστερα από το «χαστούκι» της μη πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο δεν βρίσκεται αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «εκτυλίχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο» για τη χώρα του. Ηδη πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, που δήλωσε πως «δυστυχώς η ενδιάμεση συμφωνία παραβιάστηκε» από την Ελλάδα γι’ αυτό η πΓΔΜ ενδέχεται να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, ακολούθησε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επίσης κατηγόρησε την Αθήνα για παραβίαση της συμφωνίας.


Ωστόσο η κυβέρνηση της πΓΔΜ φαίνεται ότι επιθυμεί να αποφύγει τις σπασμωδικές ενέργειες και επιδίδεται σε έντονες παρασκηνιακές εσωτερικές διαβουλεύσεις στις οποίες εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, προσπαθεί να βρει μια λύση που «θα σώζει τη μακεδονική αξιοπρέπεια» αλλά δεν θα καίει όλες τις γέφυρες με την Ελλάδα. Αλλωστε όσοι ζητούν να αποφευχθούν οι συναισθηματικές αντιδράσεις γνωρίζουν καλά ότι σε ελληνικό βέτο μπορεί να προσκρούσει και η πορεία της πΓΔΜ προς την ΕΕ, από την οποία φιλοδοξεί να λάβει πρόσκληση στο τέλος του 2008.


Ως φαίνεται η πΓΔΜ είχε υπερτιμήσει την ικανότητα των ΗΠΑ να πιέσουν για να τη βάλουν στο ΝΑΤΟ. «Το ελληνικό βέτο αποτέλεσε σοκ τόσο για τον απλό κόσμο όσο και για την πολιτική ηγεσία εδώ στη «Μακεδονία»» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής της μεγαλύτερης εφημερίδας, της «Ντνέβνικ», Σάσο Κοκαλάνοφ. «Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσουν τα Σκόπια μετά το βέτο. Μερικοί προτείνουν στην κυβέρνηση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, άλλοι να τις συνεχίσει, αλλά η κοινή γνώμη πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση ύστερα από αυτό το «στυγνό» ελληνικό βήμα».


«Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «Μακεδονία» θα συνεχίσει τις προσπάθειες να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της: την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» συνεχίζει ο κ. Κοκαλάνοφ – πράγμα που άφησαν να εννοηθεί ήδη από τις πρώτες δηλώσεις τους οι κκ. Γκρούεφσκι και Τσερβενκόφσκι.


Πολλοί φοβούνται ότι η ανακοπή της πορείας προς το ΝΑΤΟ μπορεί να αποσταθεροποιήσει την πΓΔΜ, η οποία προσπαθεί να τηρήσει τις δύσκολες ισορροπίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και της αλβανικής μειονότητας που φθάνει το 25%. «Το επόμενο διάστημα αναμένουμε μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ ότι θα εγγυηθούν τη σταθερότητα της «Μακεδονίας»» λέει στο «Βήμα» από τα Σκόπια ο δημοσιογράφος Ατανάς Κιρόφσκι.


Αν η κυβέρνηση του κεντροδεξιού VMRO χάσει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, θα διοργανωθούν πρόωρες εκλογές πολύ νωρίτερα από το 2010 που λήγει η θητεία της. Σε αυτή την περίπτωση «η ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι πολύ άσχημη: όλοι θα προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες και θα κερδίσει ο μεγαλύτερος εθνικιστής. Ακραία στοιχεία θα φθάσουν στην εξουσία» συνεχίζει ο κ. Κιρόφσκι.


Αναλύσεις Εξετάζουν τις επιπτώσεις


Μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη στα Σκόπια προσπαθούν να αναλύσουν τα κίνητρα του ελληνικού βέτο: αποτελεί ένα μέσο πίεσης για να επιτύχει η Αθήνα κάποιον συμβιβασμό της σκοπιανής πλευράς στο όνομα της ονομασίας ή απώτερος στόχος είναι να καταστρέψει την πΓΔΜ; Υπό τη συναισθηματική φόρτιση των πρώτων ημερών, αρκετοί από όσους μιλήσαμε δεν αποκλείουν το δεύτερο, ούτε και τις έντονες αντιδράσεις έξω από τα γραφεία του ελληνικού συνδέσμου στα Σκόπια. «Πολλοί λένε ότι θα πάψουν να επισκέπτονται την Ελλάδα. Οταν όμως καταλαγιάσει η αρχική υστερία, δεν πιστεύω ότι θα μποϊκοτάρουν τα ελληνικά προϊόντα» προσθέτει ο κ. Κιρόφσκι.


Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Κοκαλάνοφ: «Βεβαίως θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ «Μακεδόνων» και Ελλήνων. Για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των Βορειοελλαδιτών που έρχονται καθημερινά στην Μπίτολα για ψώνια επειδή είναι φθηνότερα από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πολλοί «Μακεδόνες» που κάνουν διακοπές κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες λένε ότι εφέτος δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά θα περάσει ένα διάστημα ώσπου να ομαλοποιηθούν τα πράγματα».