Είναι λοιπόν ο κ. Π. Ψωμιάδης, εκτός από ορισμός του νομάρχη, του πολιτικού του λαού, του ανυποχώρητου μαχητή ενάντια στο αθηναϊκό κράτος και του Ρομπέν της τεστοστερόνης, και κάτι πιο ύποπτα μπανάλ; Οταν ένας παλιός του συνεργάτης καταζητείται, ένας νεότερος πιάνεται να χρηματίζεται και ένας ακόμη παραμένει στο ψηφοδέλτιό του, παρά τις αποκαλύψεις πως καταδικάστηκε για πλαστογραφίες, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του νομαρχιακού κράτους του κ. Ψωμιάδη. Και το θέμα μάλλον φεύγει από τα όρια του πολιτικώς κρινομένου όταν αποκαλύπτεται σήμερα ότι το νομαρχιακό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, ελεγχόμενο από τον νομάρχη, κόβει επιταγές στο όνομά του.


Ο κ. Π. Ψωμιάδης είναι πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης «Θεσσαλονίκη». Είναι το νομαρχιακό ΚΕΚ στο οποίο έδρασε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και βέβαια ως σύμβουλος του κ. Ψωμιάδη ο «Πανάγος» της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ. Η προεδρία του νομάρχη Θεσσαλονίκης στο Κέντρο είναι σαφώς τυπική και απορρέει από την ιδιότητα του νομάρχη και όχι από την επιστημονική του κατάρτιση. Ο κ. Ψωμιάδης συγκαλεί το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου και προεδρεύει όποτε το επιτρέπουν οι άλλες ασχολίες του. Πρακτικά τον ρόλο του προέδρου παίζει ο αδελφός του κ. Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος είναι και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΚ. Η λειτουργία του συγκεκριμένου ΚΕΚ έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης στη Νομαρχία. Ο υποψήφιος νομάρχης κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος μάλιστα έχει ζητήσει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που προβλέπει το Καταστατικό του ΚΕΚ για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ένα πραγματικό κέντρο κατάρτισης ή ένας μηχανισμός χρηματοδότησης των ανθρώπων του Ψωμιάδη. Ο κ. Ψωμιάδης δεν έχει ενεργοποιήσει καμία τέτοια διαδικασία και προφανώς έχει τους λόγους του. Το ΚΕΚ αναθέτει δουλειές σε ημέτερες εταιρείες και πληρώνει ανθρώπους που κανένας δεν γνωρίζει την προσφορά τους στο ΚΕΚ. Και ανάμεσά τους – ως εκ θαύματος – είναι και ο νομάρχης. Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίζεται να παίρνει λεφτά από το ΚΕΚ.


Μέσα στα ελάχιστα έγγραφα που έγινε δυνατόν να φύγουν από τον κλοιό Ψωμιάδη που στεγανοποιεί τη λειτουργία του ΚΕΚ «Θεσσαλονίκη» είναι και ένα μπλοκ επιταγών στο οποίο φαίνεται ποιοι έχουν πάρει λεφτά από το Κέντρο. Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι στις 19 Ιουλίου 2004 ο κ. Ψωμιάδης πήρε με επιταγή 3.000 ευρώ! Ο αριθμός της επιταγής είναι 6088532-7.


Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν είναι βεβαίως καθηγητής ή επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΚ ώστε να πληρώνεται. Επίσης, με βάση το Καταστατικό του Κέντρου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος του ΚΕΚ είναι άμισθοι. Πώς λοιπόν ο κύριος νομάρχης πληρώνεται και μάλιστα από το ΚΕΚ;


Στην ερώτηση αυτή κατά την προσφιλή του τακτική δεν θέλησε να απαντήσει ο κ. Ψωμιάδης στον οποίο απευθυνθήκαμε. Αντιθέτως, την ίδια ημέρα που του γνωστοποιήσαμε πως έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία αυτά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, όπου είπε ότι το κράτος των Αθηνών μεθοδεύει τη συκοφάντησή του.


* Τα οδοιπορικά και οι γνωμοδοτήσεις


Βέβαια απάντηση στο θέμα μπορεί να δώσει η κατά νόμον υπεύθυνη για τη διοίκηση του ΚΕΚ, η διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Ζουμπουλία Αλμπανίδου. Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της αρχικώς η κυρία Αλμπανίδου δήλωσε άγνοια. Στη συνέχεια όμως έπειτα από έρευνα που έκανε στο λογιστήριο του ΚΕΚ μας απάντησε ότι τα χρήματα που πήρε ο νομάρχης ήταν για έξοδα παραστάσεως. «Με βάση το Καταστατικό του ΚΕΚ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και βέβαια ο πρόεδρος έχουν δικαίωμα να πάρουν λεφτά για έξοδα παραστάσεων. Ο κ. Ψωμιάδης έκανε ταξίδια για να υποστηρίξει τα προγράμματα».


Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει και θέσαμε στη διευθύντρια του ΚΕΚ είναι πώς είναι δυνατόν μέσα σε έναν μήνα ο νομάρχης να έχει έξοδα παραστάσεων τόσα όσα η εκπόνηση ενός προγράμματος του ΚΕΚ. Επίσης είναι πρωτοφανές τα έξοδα παραστάσεων, αντί να πληρώνονται με την εμφάνιση των αποδείξεων εξόδων, να πληρώνονται με επιταγές. Η εξήγηση που έδωσε η κυρία Αλμπανίδου περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και μάλλον εκθέτει τον νομάρχη. «Ο κύριος νομάρχης δεν έκανε μόνο ταξίδια για να στηρίξει τα προγράμματα αλλά ως πρόεδρος διάβαζε τα προγράμματα και έκανε προτάσεις υποβολής τους. Επαιρνε για αυτό ένα χρηματικό ποσό – απειροελάχιστο, κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορούσα εγώ να πάρω την ευθύνη μόνη μου για τα προγράμματα».


Το Καταστατικό του ΚΕΚ αναφέρει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος δεν πληρώνονται αλλά αυτή – από ό,τι προκύπτει – είναι από τις μικρότερες αμαρτίες από εκείνες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο ΚΕΚ. Αν υποθέσουμε όμως ότι ο πολυάσχολος νομάρχης ασχολήθηκε προσωπικά με τα προγράμματα του ΚΕΚ και με το ποιο θα υλοποιηθεί εισπράττοντας έστω παρανόμως κάποια αμοιβή, αξίζει να δει κάποιος ποιος τα πήρε τα προγράμματα.


* Το παραμάγαζο και τα προγράμματα


Στα αποδεικτικά του μπλοκ επιταγών που έχουμε στη διάθεσή μας, εκτός από το όνομα του κ. Ψωμιάδη που έχει πάρει λεφτά από το ΚΕΚ «Θεσσαλονίκη» -, υπάρχει και το όνομα «Στόικος». Από τον Μάιο του 2004 ως τον Ιούλιο του 2004 ο κ. Στόικος έχει πάρει τρεις επιταγές. Συνολικά το ποσό των 7.400 ευρώ. Ποιος είναι λοιπόν ο κ. Στόικος; Είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του ιδιωτικού ΚΕΚ «Εργογνώση». Τι άλλο είναι ο κ. Στόικος; Οπως προκύπτει από τον τηλεφωνικό κατάλογο της Νομαρχίας, είναι σύμβουλος του νομάρχη. Ο νομάρχης – αν πιστέψουμε την κυρία Αλμπανίδου – μελετούσε τα προγράμματα, πληρωνόταν για αυτό και στη συνέχεια τα ανέθετε στο αντίπαλο ιδιωτικό ΚΕΚ. Ποιοι άλλοι είναι οι μέτοχοι του ΚΕΚ αυτού; Ο κ. Δημήτρης Πέκος, ο οποίος όλως τυχαίως είναι επίσης σύμβουλος του Ψωμιάδη, ο γιος του Πανάγου-Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ και ο γιος της διευθύντριας του νομαρχιακού ΚΕΚ κυρίας Ζουμπουλίας Αλμπανίδου!


Ουσιαστικά, δηλαδή, οι σύμβουλοι του Ψωμιάδη έφτιαξαν ένα ιδιωτικό ΚΕΚ που έπαιρνε υπεργολαβίες και υπήρχε λόγω των αποφάσεων ανάθεσης που έπαιρνε το αντίπαλο νομαρχιακό ΚΕΚ.


Κανένας από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νομαρχιακού ΚΕΚ δεν έφερε αντίρρηση; Και πώς να φέρει άλλωστε; Ο ένας ήταν ο νομάρχης, ο άλλος ο αδελφός του, ο τρίτος ο Πανάγος και οι άλλοι επιλογές του κ. Ψωμιάδη.