Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ασθενείς βροχοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της εβδομάδας. Αυτή η μεταβολή του καιρού και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας οφείλονται στη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου από την Κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Μετά τη διέλευση αυτού του μετώπου, στα Βαλκάνια θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις οι οποίες θα καλύψουν σχεδόν όλη την Κεντρική Ευρώπη. Ετσι κάποια βαρομετρικά χαμηλά που θα δημιουργηθούν στην Κεντρική Μεσόγειο από την Παρασκευή και μετά δεν θα μπορέσουν να κινηθούν ανατολικά καθώς θα εμποδίζονται από το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων. Κάποιες βροχές που θα εκδηλωθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο δεν θα είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια.


Σήμερα στην Ανατολική και στη Νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες, ενώ βαθμιαία κυρίως από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 5-6 μποφόρ, στα ανατολικά 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 ως 15 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από 11 ως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 ως 22 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής στα βόρεια και στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και αργότερα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-4 μποφόρ και τοπικά 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 15 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά βόρειοι – βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ και το πρωί στα νότια 6-7 μποφόρ που γρήγορα και εκεί θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα με ελάχιστες τιμές περί τους 4-6 βαθμούς Κελσίου στα βορειοδυτικά και μέγιστες όχι πάνω από τους 13-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα κεντρικά οι ελάχιστες τιμές θα κυμαίνονται περί τους 8-10 βαθμούς και οι μέγιστες περί τους 16-18 βαθμούς Κελσίου.


Την Τρίτη και την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις στα νότια την Τρίτη, ενώ τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και μόνο τοπικά στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα είναι βόρειοι – βορειοδυτικοί όχι πάνω από 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει η μέγιστη τιμή της σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως στα βόρεια.


Την Πέμπτη θα διατηρηθεί ο αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν νότιοι – νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο από το μεσημέρι και μετά 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και θα υποχωρήσει η ψύχρα καθώς θα ανεβούν κυρίως οι ελάχιστες τιμές της.


Την Παρασκευή αρχικά ο καιρός προβλέπεται σχεδόν αίθριος, αλλά βαθμιαία στα δυτικά και στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το βράδυ ενδέχεται να βρέξει στα βορειοδυτικά. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


Το Σάββατο και την Κυριακή σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που θα είναι αυξημένες στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα ενώ θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές – και στα δυτικά την Κυριακή. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι – βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός – μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.