Αρκετές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν ως και τα μέσα της εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά από την Αδριατική θα κινηθούν νοτιοανατολικά προς τη χώρα μας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Δυτική Ελλάδα, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου δεν αποκλείεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα. Στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας κυρίως Ελλάδος θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ενώ οι νοτιάδες που θα επικρατήσουν ως την Πέμπτη θα φθάνουν τα 6 με 7, χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρα να φθάσουν τα 7 με 8 μποφόρ και θα διατηρούν τη θερμοκρασία σε καλά για την εποχή επίπεδα. Από την Παρασκευή οι βροχές θα σταματήσουν, θα επικρατήσουν βοριάδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Στην περαιτέρω τάση του καιρού και καθώς θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη δεν προβλέπονται βροχές ως και τα μέσα της εβδομάδος πριν από τα Χριστούγεννα. Το χαρακτηριστικό της εβδομάδος αυτής θα είναι ο κρύος καιρός – χωρίς όμως ακρότητες – ενώ οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα πελάγη.


Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα έχουμε από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 ως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 5 ως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 ως 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες, αλλά σταδιακά από το απόγευμα προβλέπεται σχετική βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, που αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές και πιθανόν καταιγίδα, αλλά και εκεί σταδιακά ο καιρός από το απόγευμα θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και θα κυμανθεί από 8 ως 10 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα νότια 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Την Τρίτη και την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά από το απόγευμα ως το πρωί της Τετάρτης πιθανώς 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.


Την Πέμπτη στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ορεινά. Σταδιακά πάντως από το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στην Κεντρική Ελλάδα και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το απόγευμα στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα.


Την Παρασκευή και το Σάββατο στην ανατολική και στη νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες ασθενείς βροχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες μόνο νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη λίγο στην Ανατολική και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες.


Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και θα κυλήσει με λίγες νεφώσεις, με βορείους ανέμους ως 5-6 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.


Ο κ. Θεόδωρος Κολλυδάς είναι μαθηματικός-μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.