Τα κρατικά βραβεία επί επταετίας

Τα κρατικά βραβεία επί επταετίας Από το »67 ως τη μεταπολίτευση τα κρατικά βραβεία απονεμήθηκαν κανονικά είτε από το υπουργείο Προεδρίας (υπουργός Γ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός Κ. Βοβολίνης) είτε μετά το 1971 από το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτισμού (υπουργοί Κ. Παναγιωτάκης και Δ. Τσάκωνας) και ήταν τα εξής: Για το 1967 πρώτα βραβεία Ποιήσεως, Μυθιστορήματος και Δοκιμίου απονεμήθηκαν αντιστοίχως στους

Τα κρατικά βραβεία επί επταετίας | tovima.gr

Από το ’67 ως τη μεταπολίτευση τα κρατικά βραβεία απονεμήθηκαν κανονικά είτε από το υπουργείο Προεδρίας (υπουργός Γ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός Κ. Βοβολίνης) είτε μετά το 1971 από το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτισμού (υπουργοί Κ. Παναγιωτάκης και Δ. Τσάκωνας) και ήταν τα εξής:


Για το 1967 πρώτα βραβεία Ποιήσεως, Μυθιστορήματος και Δοκιμίου απονεμήθηκαν αντιστοίχως στους Γ. Βαφόπουλο «Επιθανάτια και Σάτυρες», Παντελή Πρεβελάκη «Ο Αρτος των Αγγέλων» και Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο «Ο σύγχρονος άνθρωπος». Δεύτερα αντιστοίχως βραβεία: Αθ. Δημουλάς «Αλλοτε και αλλού», Μένης Κουμανταρέας «Το αρμένισμα» και Κ. Τσιρόπουλος «Αυτοψία της εποχής». Λίγο αργότερα το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα αποσύρεται κριθέν ως αντιβαίνον εις τον νόμον περί ασέμνων. Ιδια τύχη είχαν και οι «Κεκαρμένοι» του Νίκου Κάσδαγλη.


Ετος 1968: πρώτα βραβεία στους Χρήστο Μπαρλά «Ποιήματα», Αγγελο Βλάχο «Ντάιμας ο τυχερός», Ι. Βασιλείου «Ενα ταξίδι στην Ινδία».


Ετος 1969: βραβεία στους Αθ. Πετσάλη – Διομήδη « Η κυρά της Υδρας και άλλα διηγήματα», Διον. Ρώμα «Σοπρακόμιτο», Κ. Κυριαζή «Ηράκλειο», Αλκη Θρύλο «Εκδρομές και ταξίδια», Κύπρο Χρυσάνθη «Μυστικός λόγος».


Ετος 1970: πρώτο βραβείο δοκιμίου στον Ανδρέα Καραντώνη «Από τον Σολωμό στον Μυριβήλη» και δύο δεύτερα βραβεία, μυθιστορήματος στον Τάσο Αθανασιάδη για την «Αίθουσα του Θρόνου» και ποιήσεως στον Κρ. Αθανασούλη «Το μικρόν μου σύμπαν». Ο Ακαδημαϊκός σήμερα Τ. Αθανασιάδης δεν απεδέχθη το βραβείο κρίνοντας μειωτικό ότι του απενεμήθη το δεύτερο. Για το ίδιο έργο τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών.


Ετος 1971: πρώτα βραβεία στους Διαλεχτή Ζευγώλη – Γλέζου «Τα δύο φεγγάρια» (ποιήσεως), Βασ. Μοσκόβη «Πορτραίτα του σπιτιού μας» (μυθιστορήματος), Ι. Σφακιανάκη «Η χώρα με τους ανέμους» (διηγήματος), Π. Καραβία «Πάθος γραφής» (δοκιμίου), Π. Φλώρο «Ελληνικοί δρόμοι» (ταξιδιωτικό) και Μελή Νικολαΐδη «Ιησούς» (μυθιστορηματική βιογραφία).


Ετος 1972: πρώτα βραβεία στους Μαργαρίτα Δαλμάτη «Ποίηση», Ν. Αθανασιάδη «Αρχαίος Θεός» (διηγήματος), Γ. Μουρέλο «Μεταμορφώσεις του χρόνου» (δοκίμιο), Χρ. Ζαλοκώστα «Μέγας Αλέξανδρος» (μυθιστορηματική βιογραφία). Δεύτερα βραβεία πήραν η Κική Δημουλά για τα ποιήματά της «Το λίγο του κόσμου», ο Αλέξης Πάρνης για το μυθιστόρημα «Λεωφόρος Πάστερνακ», ο Κ. Βαλέτας για το διήγημα «Το Σινικό Τείχος» και ο Τάσος Λιγνάδης για το δοκίμιο «Το «Αξιον Εστί» του Ελύτη».


Ετος 1973: πρώτα βραβεία στον Δ. Ι. Αντωνίου για τα ποιήματα «Χάι και τάνκα», μυθιστορήματος στον Α. Φουριώτη «Οδυσσέα απομνημονεύματα», διηγήματος στην Ακαδημαϊκό πλέον Γαλάτεια Σαράντη για το «Να θυμάσαι τη Βίλνα», κριτικής στον Κ. Στεργιόπουλο «Οι επιδράσεις στο έργο του Καρυωτάκη», ταξιδιωτικό στον Ι. Γουδέλλη για τα «Ταξίδια σε πολιτείες της Ιταλίας» και μυθιστορηματικής βιογραφίας στον Κ. Σαρδελή για τον «Μάξιμο τον Γραικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk