Ολα τα έντυπα της εφορίας Ποιος είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει τι Για όλους τους φολογουμένους
Το έντυπο με τον κωδικό αριθμό Ε1 αποτελεί την κυρίως δήλωση, η οποία υποβάλλεται από τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα άσχετα από την ιθαγένεια και τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους. Ακόμη, το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους για τα εισοδήματα που αποκτούν στην αλλοδαπή, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται με ορισμένες προϋποθέσεις και από φυσικά πρόσωπα που δεν αποκτούν εισοδήματα. Ετσι υποβάλλεται από τους ενήλικους που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και από ορισμένα πρόσωπα, ανεξάρτητα αν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή όχι, εφόσον έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους αυτοκίνητο, σκάφος αναψυχής, μοτοσικλέτα από 500 κ.ε. και πάνω, δηλαδή από τα πρόσωπα τα οποία με βάση τη φορολογική νομοθεσία υποβάλλουν δήλωση, όπως εξηγήθηκε στο ειδικό ένθετο του «Βήματος».
Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εκτός αν δεν μένουν μαζί λόγο διακοπής της εγγάμου συμβίωσης ή όταν ένας από αυτούς έχει πτωχεύσει ή έχει τεθεί σε δικαστική ή νομική απαγόρευση ή τελεί υπό δικαστική αντίληψη.
Με το έντυπο αυτό, το οποίο υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, δηλώνεται υπεύθυνα από τον φορολογούμενο το εισόδημα που απέκτησε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση η οποία περιγράφεται στα ειδικά έντυπα που το συνοδεύουν, για τα οποία γίνεται λόγος στη συνέχεια. Δηλαδή το έντυπο αυτό αποτελεί για τον φορολογούμενο δεσμευτικό έγγραφο.
Ωστόσο ο φορολογούμενος μπορεί να ανακαλέσει εν όλω ή εν μέρει το έγγραφο αυτό αν από πλάνη έχει αναγράψει σε αυτό λαθεμένα στοιχεία. Μπορεί ακόμη ο φορολογούμενος, αν έχει αμφιβολίες για την ακρίβεια κάποιων στοιχείων, να διατηρήσει επιφύλαξη η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Για όσους τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας
Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται και συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση από τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία, από τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από όσους αποκτούν γεωργικό εισόδημα, μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους, βιοτέχνες κλπ., χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ακόμη συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις κοινοπραξίες, κοινωνίες, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες και τις συμμετοχικές εταιρείες που τηρούν Α’ ή Β’ κατηγορίας βιβλία ή δεν τηρούν βιβλία ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
Στο έντυπο αυτό μεταφέρονται τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχείων που τηρούν οι πιο πάνω φορολογούμενοι. Ετσι:
* Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα καταχωρίσουν τις πωλήσεις και τις αγορές καθώς και τις δαπάνες και θα προσδιορίσουν το καθαρό εισόδημα, είτε με βάση τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους είτε ως διαφορά εσόδων – εξόδων αν παρέχουν υπηρεσίες. Το εισόδημα αυτό θα το μεταφέρουν στις ενδείξεις 401-402 της φορολογικής δήλωσης.
Το εισόδημα αυτό θα υπαχθεί σε φόρο αν είναι μεγαλύτερο του ελάχιστου εισοδήματος που θα προκύψει με τα αντικειμενικά κριτήρια, το οποίο θα υπολογισθεί με τη συμπλήρωση των ενδείξεων του εντύπου Ε10.
Αν από τη συμπλήρωση των ενδείξεων του εντύπου Ε3 προκύψει ζημία αυτή θα μεταφερθεί στις ενδείξεις 413-414 της δήλωσης. Αν έχει προκύψει ζημία αυτή δεν θα ληφθεί υπόψη, διότι ο φορολογούμενος θα υπαχθεί σε φόρο για το ελάχιστο εισόδημα των κριτηρίων.
*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε υπάγονται στο αντικειμενικό σύστημα είτε όχι, στις σχετικές ενδείξεις του εντύπου αυτού θα μεταφέρουν από τα βιβλία τους τα έσοδα και τις δαπάνες και θα προσδιορίσουν το καθαρό εισόδημα ή τη ζημία. Αν έχει προκύψει κέρδος, αυτό θα μεταφερθεί στην ένδειξη 501-502 της φορολογικής δήλωσης, ενώ αν έχει προκύψει ζημία, αυτή θα μεταφερθεί στην ένδειξη 511-512.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια θα φορολογηθούν για το εισόδημα που θα γράψουν στην ένδειξη 501-502, ενώ αν έχει προκύψει ζημία αυτή θα τους αναγνωρισθεί. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στο αντικειμενικό σύστημα φορολογίας θα προσδιορίσουν και το ελάχιστο εισόδημα με τη συμπλήρωση των ενδείξεων του εντύπου Ε11 και όποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο αυτό θα υπαχθεί σε φόρο. Στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας δεν θα αναγνωρισθεί η τυχόν ζημία των βιβλίων τους.
* Τις ενδείξεις του εντύπου Ε3 θα συμπληρώσουν και όσοι αποκτούν γεωργικό εισόδημα. Ετσι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που τηρούν βιβλία θα συμπληρώσουν τις ενδείξεις του πίνακα ΙΑ, με βάση τις οποίες θα προσδιορισθεί το εισόδημά τους ως αποτέλεσμα των βιβλίων που τηρούν, καθώς και τις ενδείξεις του πίνακα ΙΒ, με τη συμπλήρωση των οποίων το εισόδημα θα προσδιορισθεί με το αντικειμενικό σύστημα. Οποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο θα υπαχθεί σε φόρο.
Στις ενδείξεις 461-462 της δήλωσης θα μεταφερθεί το εισόδημα που έχει προκύψει από τα βιβλία.
Οσοι αποκτούν γεωργικό εισόδημα και δεν τηρούν βιβλία θα συμπληρώσουν υποχρεωτικά τις ενδείξεις του πίνακα ΙΒ, με τις οποίες το εισόδημα θα προσδιορισθεί αντικειμενικά, και προαιρετικά τις ενδείξεις του πίνακα ΙΑ. Αν δεν συμπληρωθούν οι ενδείξεις του πίνακα ΙΑ θα παραμείνουν κενές και οι ενδείξεις 461-462 της δήλωσης. Για όσους τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, κοινοπραξίες, κοινωνίες κλπ. που τηρούν Γ’ κατηγορίας βιβλία. Συγκεκριμένα το έντυπο αυτό συμπληρώνεται και υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα:
* Για την ατομική επιχείρηση που ασκείται από φυσικό πρόσωπο, μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του.
* Για κάθε μία εταιρική επιχείρηση που ασκείται από νομικά πρόσωπα, δηλαδή ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμες εταιρείες, συνεταιρισμούς, ιδιότυπες μεταφορικές και ναυτικές εταιρείες καθώς και τις ενώσεις προσώπων που δεν έχουν νομική προσωπικότητα και φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 16α ΝΔ 3323/1955, μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος του νομικού προσώπου ή της ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα.
Κάθε κατηγορία υποχρέων στην υποβολή του εντύπου των συμπληρωματικών στοιχείων φορολογίας εισοδήματος θα συμπληρώσει τους επιμέρους εκείνους πίνακες που έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασιών που δηλώνεται.
Καθοριστικό στοιχείο είναι η συμπλήρωση των ενδείξεων του πίνακα Η, στον οποίο μεταφέρονται τα δεδομένα των βιβλίων και στον οποίο γίνεται ανάλυση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, του κόστους των προϊόντων και των εμπορευμάτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρήσης. Στον ίδιο πίνακα γίνεται προσδιορισμός του μεικτού αποτελέσματος από πωλήσεις καθώς και του μεικτού αποτελέσματος από την παροχή υπηρεσιών, με βάση το οποίο προσδιορίζονται στη συνέχεια το αποτέλεσμα χρήσης και τα καθαρά κέρδη που υποβάλλονται σε φόρο.
Αν η επιχείρηση ασκείται ατομικά, τα καθαρά κέρδη θα μεταφερθούν στις ενδείξεις 401-402 της δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υπαχθεί σε φόρο. Για εισόδημα από ακίνητα
Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται και συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση από τους φορολογούμενους που αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα, οικοδομές ή γαίες. Ετσι συμπληρώνεται:
* Από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για το εισόδημα που αποκτά από εκμίσθωση, ιδιοκατοίκηση ή ιδιόχρηση του ακινήτου. Η ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία του φορολογούμενου, η πρώτη ιδιοκατοικούμενη δευτερεύουσα μη εξοχική, καθώς και η πρώτη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία δεν γράφονται στο έντυπο Ε2 αλλά στον πίνακα 5 της κύριας δήλωσης. Αν όμως ο φορολογούμενος έχει και άλλες ιδιοχρησιμοποιούμενες δευτερεύουσες κατοικίες, αυτές θα γραφούν στο έντυπο Ε2 με την ένδειξη ιδιόχρηση. Στο ίδιο έντυπο θα αναγραφεί το τεκμαρτό εισόδημα που αναλογεί σε αυτές και το άθροισμά του θα μεταφερθεί στην ένδειξη 121-122 του πίνακα 4 της κύριας δήλωσης.
* Από τον νομέα ή τον επικαρπωτή του ακινήτου για το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που αποκτά.
* Από τον φορολογούμενο που έχει παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο για χρήση ή οίκηση. Σε αυτή την περίπτωση στη στήλη 6 του εντύπου θα γραφεί η ένδειξη «δωρεάν παραχώρηση», καθώς και τα στοιχεία του προσώπου προς τον οποίον παραχωρήθηκε, ενώ στις στήλες 13 ή 14 ή 15, ανάλογα με το είδος του ακινήτου που έχει παραχωρηθεί, θα γραφεί το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα που αναλογεί σε αυτό. Το εισόδημα αυτό θα μεταφερθεί στις ενδείξεις 143-144 της κύριας δήλωσης.
* Από εκείνον που υπεκμισθώνει ακίνητα. Σε αυτή την περίπτωση στις στήλες 13 ή 14 ή 15 θα γραφεί το εισόδημα που εισπράχθηκε από την υπεκμίσθωση, το οποίο θα μεταφερθεί στις ενδείξεις 111-112 της δήλωσης, ενώ στις ενδείξεις 113-114 θα γραφεί το μίσθωμα που έχει καταβληθεί στον μισθωτή ώστε να υπολογισθεί η διαφορά μεταξύ μισθώματος και υπεκμισθώματος, η οποία θα υπαχθεί σε φόρο. Το μίσθωμα που έχει καταβληθεί στον μισθωτή θα μεταφερθεί από τη σχετική στήλη που υπάρχει στη δεύτερη σελίδα του εντύπου Ε2.
* Από εκείνον που εκμισθώνει ή έχει παραχωρήσει δωρεάν αγροτική έκταση. Σε αυτή την περίπτωση στη στήλη 2, εκτός των στοιχείων του ακινήτου, θα γραφεί και το είδος της καλλιεργημένης έκτασης, αν δηλαδή είναι ορεινή, πεδινή, ημιορεινή, αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη. Το μίσθωμα της γεωργικής γης καθώς και το τεκμαρτό μίσθωμα από τη δωρεάν παραχώρησή της δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εκείνο που προσδιορίζεται αντικειμενικά και αναγράφεται στους πίνακες που εκδίδει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.
Αν το ακίνητο έχει παραμείνει κενό όλο τον χρόνο θα γραφούν τα στοιχεία του, ενώ στη στήλη 6 θα γραφεί η ένδειξη «κενό». Ακόμη, αν στο ακίνητο υπάρχει συνιδιοκτησία ή συνεπικαρπία, θα συμπληρωθούν οι ενδείξεις της δεύτερης σελίδας με τα στοιχεία του ακινήτου και τα στοιχεία του συνιδιοκτήτη, καθώς και το ποσοστό συνιδιοκτησίας κλπ.
Αν το ακίνητο είναι ημιτελές ή αποκτήθηκε ή μεταβιβάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο εντός του 1996 θα συμπληρωθούν και οι ενδείξεις που υπάρχουν στη δεύτερη σελίδα του εντύπου. Για όσους εμπίπτουν στα αντικειμενικά κριτήρια
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις αφανείς και τις συμμετοχικές, τις κοινωνίες αστικού δικαίου και τις κοινοπραξίες.
Το πιο πάνω έντυπο συνοδεύεται από το έντυπο Ε3, καθώς και από το έντυπο Ε10, για τα πρόσωπα που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια. Το ίδιο έντυπο συμπληρώνεται και υποβάλλεται και από τα πρόσωπα που δεν υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια και ακόμη από τις εταιρείες ελευθέρων επαγγελματιών. Τέλος, το έντυπο αυτό συμπληρώνεται και υποβάλλεται και από τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η συμπλήρωση των ενδείξεων του πίνακα Δ’ του εντύπου αυτού είναι καθοριστικό στοιχείο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος. Ετσι:
Κωδικός 200. Συμπληρώνεται με τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα δηλαδή αν υπόκειται ή όχι στα αντικειμενικά κριτήρια, αν τηρεί βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ κλπ.
Κωδικοί 205 και 210. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται κατά περίπτωση πάντοτε, ανεξάρτητα δηλαδή αν η επιχείρηση υπόκειται ή όχι στα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία του υποχρέου ή από τον οικείο ισολογισμό, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ.
Κωδικοί 215-245. Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται σε περίπτωση όπου το καθαρό εισόδημα προσδιορίζεται εξωλογιστικά, δηλαδή με την εφαρμογή μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους επί των ακαθαρίστων εσόδων ή επί των αγορών.
Αντίθετα, στην περίπτωση όπου οι υπόχρεοι τήρησαν βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ ή βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ και εφόσον το καθαρό τους εισόδημα προσδιορίζεται λογιστικώς, οι παραπάνω κωδικοί συμπληρώνονται με τα οικεία ποσά, όπου συντρέχει λόγος.
Κωδικός 250. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που προσδιορίζουν το καθαρό τους εισόδημα εξωλογιστικά, μεταφέρεται στον κωδικό αυτόν το ποσό των κερδών που έχει ήδη γραφεί στον κωδικό 205.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος, είτε μεταφέρεται το ποσό των κερδών που έχει ήδη γραφεί στον κωδικό 205 είτε γράφεται αν συντρέχει περίπτωση το ποσό των κερδών που προκύπτει μετά την προσθήκη των ποσών των κωδικών 215-245.
Κωδικός 255. Συμπληρώνεται μόνο στις περιπτώσεις λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος είτε με τη μεταφορά του ποσού της ζημιάς από τον κωδικό 210 είτε με την αναγραφή, αν συντρέχει περίπτωση, της ζημιάς που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ποσών των κωδικών 215-245.
Κωδικοί 260-265. Οι κωδικοί αυτοί έχουν σχέση με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων και κατά συνέπεια συμπληρώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς επίσης και όταν υπάγεται στα αντικειμενικά κριτήρια μία από τις δραστηριότητές τους.
Συνεπώς, επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, π.χ. τήρηση βιβλίων Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ κλπ., δεν θα συμπληρώσουν τους κωδικούς αυτούς.
Για τη συμπλήρωση καθενός από τους κωδικούς αυτούς διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Κωδικός 260. Στον κωδικό αυτόν θα γραφεί μόνο το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που προκύπτει για τις δραστηριότητες της επιχείρησης που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια.
Οι σχετικοί υπολογισμοί θα γίνουν από τον υπόχρεο με βάση και το έντυπο Ε10 «Αναλυτικά στοιχεία προσδιορισμού καθαρού εισοδήματος με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια», το οποίο θα είναι συμπληρωμένο με τα ζητούμενα στοιχεία της εταιρείας κλπ., και το αποτέλεσμα των υπολογισμών αυτών θα γραφεί στον κωδικό αυτόν.
Οταν ασκούνται περισσότερες από μία δραστηριότητες, από τις οποίες άλλες υπάγονται στα γενικά κριτήρια των παραγράφων 1-12 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 και άλλες στις ειδικές ρυθμίσεις της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου (κάμπινγκ κλπ.), τότε αφού από το υπόχρεο πρόσωπο υπολογισθεί το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος για κάθε δραστηριότητα, το άθροισμα των κατά περίπτωση μεγαλύτερων ποσών εισοδήματος μεταξύ των ποσών που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία και του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα κριτήρια για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές θα γραφεί στον κωδικό αυτόν.
Τονίζεται ότι για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος των εταιρειών και λοιπών υπόχρεων προσώπων που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, το οποίο έχει υπολογισθεί από το υπόχρεο πρόσωπο της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994, θα ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης με βάση ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα εγκατασταθεί στη ΔΟΥ από το ΚΕΠΥΟ. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται με την εισαγωγή των στοιχείων του εντύπου Ε10 στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ειδικά στην περίπτωση όπου η επιχείρηση χρησιμοποιεί πετρελαιοκίνητα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα καθαρά κέρδη, με βάση τους τόνους μεικτού βάρους του κωδικού 357 του πίνακα 5 του εντύπου Ε10, είναι μεγαλύτερα από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που υπολογίζεται με βάση τις ενδείξεις των πινάκων 2, 3, 4 και 6 του εντύπου Ε10 ή αν η επιχείρηση έχει και μη υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια δραστηριότητες, από το ποσό που προκύπτει μετά την προσθήκη ή αφαίρεση από το ελάχιστο ποσό καθαρού κέρδους του ποσού των κερδών (κωδικός 581 εντύπου Ε10) ή των ζημιών (κωδικός 583 εντύπου Ε10) των τυχόν μη υπαγομένων στα κριτήρια δραστηριοτήτων της επιχείρησης, τότε και μόνο στον κωδικό 260 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος γράφεται αυτό το μεγαλύτερο ποσό καθαρών κερδών με βάση τους τόνους μεικτού βάρους.
Εξυπακούεται ότι αν η επιχείρηση γενικά απαλλάσσεται για όλες τις δραστηριότητές της από τα αντικειμενικά κριτήρια, στον κωδικό 260 θα μεταφερθεί το τυχόν ποσό του κωδικού 357 του εντύπου Ε10 χωρίς κανέναν άλλον ιδιαίτερο υπολογισμό.
Κωδικός 261. Στον κωδικό αυτόν θα γραφούν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία της, για τις εμπορικές δραστηριότητές της που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι αν όλες οι δραστηριότητες της επιχείρησης υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, τότε το ποσό του κωδικού αυτού θα συμπίπτει με το ποσό του κωδικού 250.
Αν ορισμένες δραστηριότητες της επιχείρησης δεν υπάγονται, για διάφορους λόγους, στα αντικειμενικά κριτήρια, τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν με βάση τα βιβλία και στοιχεία για τις δραστηριότητες αυτές δεν θα γραφούν στον κωδικό αυτόν.
Ειδικά όταν στον προηγούμενο κωδικό 260 έχουν γραφεί καθαρά κέρδη με βάση τους τόνους μεικτού βάρους πετρελαιοκίνητων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (από κωδικό 357 εντύπου Ε10), τότε κατ’ εξαίρεση στον κωδικό 261 θα γραφούν τα προκύπτοντα με βάση τα βιβλία και στοιχεία συνολικά καθαρά κέρδη της επιχείρησης και για όλες τις δραστηριότητές της, αν τυχόν έχει περισσότερες από μία, υπαγόμενες ή μη στα αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή θα μεταφερθούν στον κωδικό αυτό τα καθαρά κέρδη που έχουν γραφεί ήδη στον κωδικό 250.
Κωδικός 262. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται ανάλογα με όσα αναφέρθηκαν για τον προηγούμενο κωδικό 261, με το ποσό των ζημιών που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης, για τις εμπορικές δραστηριότητές της που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια.
Ειδικά όταν στον κωδικό 260 έχουν γραφτεί καθαρά κέρδη με βάση τους τόνους μεικτού βάρους πετρελαιοκίνητων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, τότε, κατ’ εξαίρεση, στον κωδικό 262 θα γραφεί το προκύπτον με βάση τα βιβλία και στοιχεία συνολικό ζημιογόνο αποτέλεσμα της επιχείρησης και για όλες τις δραστηριότητές της, αν τυχόν έχει περισσότερες από μία, υπαγόμενες ή μη στα αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή θα μεταφερθεί στον κωδικό αυτό η ζημία που έχει ήδη γραφεί στον κωδικό 255.
Κωδικός 263. Στον κωδικό αυτόν γράφεται:
α) Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που έχει προσδιορίσει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια και το οποίο έχει γράψει η επιχείρηση στον κωδικό 260 και του ποσού των κερδών της από τις δραστηριότητες αυτές, που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία της και τα έχει γράψει στον κωδικό 261.
Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει τέτοια διαφορά, γιατί τα βάσει βιβλίων και στοιχείων δηλωθέντα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, τότε ο χώρος απέναντι στον κωδικό 263 παραμένει κενός.
β) Οταν η επιχείρηση πραγματοποίησε ζημιά από τις δραστηριότητές της που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, τότε απέναντι από τον κωδικό 263 θα γράφεται το άθροισμα του ποσού της ζημιάς που προκύπτει από τα βιβλία και στοιχεία της και η οποία έχει γραφεί στον κωδικό 262 και του ποσού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος που έχει προσδιορίσει η εταιρεία κλπ. με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια και το οποίο έχει γραφεί στον κωδικό 260.
Κωδικός 264. Στον κωδικό αυτόν γράφεται πάντοτε το άθροισμα του ποσού του κωδικού 250, το οποίο αποτελεί τα δηλούμενα με βάση τα βιβλία και στοιχεία καθαρά κέρδη της επιχείρησης, γενικά από όλες τις δραστηριότητές της και του ποσού του κωδικού 263, το οποίο αποτελεί τη διαφορά (αν υπάρχει) μεταξύ κερδών με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια και κερδών των βιβλίων και στοιχείων για τις δραστηριότητες που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια.
Το άθροισμα αυτό αποτελεί και το ποσό των κερδών της επιχείρησης, μετά την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, με βάση το οποίο θα συνεχισθεί και η συμπλήρωση των υπόλοιπων κωδικών της δήλωσης.
Κωδικός 265. Περίπτωση συμπλήρωσης του κωδικού αυτού συντρέχει μόνο όταν το συνολικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία της για όλες τις δραστηριότητές της, είτε όλες υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια είτε μερικές από αυτές, είναι ζημιογόνο (ζημιά) και το ποσό της ζημιάς με βάση τα βιβλία και στοιχεία έχει γραφεί στον κωδικό 255.
Στην περίπτωση αυτή διακρίνουμε:
Πρώτη περίπτωση: Οταν το ποσό της ζημιάς των βιβλίων και στοιχείων του κωδικού 255 είναι μεγαλύτερο από το ποσό (της διαφοράς) που έχει γραφεί στον κωδικό 263, η διαφορά των ποσών των δύο αυτών κωδικών (255-263) γράφεται στον κωδικό 265 και αποτελεί την τελική ζημιά της επιχείρησης μετά την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων.
Δεύτερη περίπτωση: Οταν το ποσό της ζημιάς των βιβλίων και στοιχείων του κωδικού 255 είναι μικρότερο από το ποσό (της διαφοράς) που έχει γραφεί στον κωδικό 263, η διαφορά των ποσών των δύο αυτών κωδικών (263-255) αποτελεί κέρδος της επιχείρησης και γράφεται στον κωδικό 264. Για την απογραφή των ακινήτων
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος είτε έχουν ακίνητα είτε όχι την 1.1.1997. Τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν υποχρέωση υποβολής του Ε9, γιατί αυτά υποβάλλουν δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Ετσι, υποχρέωση υποβολής αυτού του εντύπου έχουν:
1. Ο άγαμος φορολογούμενος θα δηλώσει μόνο τα δικά του ακίνητα.
2. Ο έγγαμος φορολογούμενος θα δηλώσει τα δικά του και της συζύγου του.
3. Ο έγγαμος φορολογούμενος με ανήλικα άγαμα παιδιά ώς 18 ετών θα δηλώσει τα δικά του, της συζύγου του και παιδιών του.
Προσοχή! Οταν η ακίνητη περιουσία των ανήλικων παιδιών προέρχεται από κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά αιτία θανάτου και προκύπτουν και εισοδήματα από την περιουσία αυτή, τότε οι ανήλικοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και κατ’ επέκταση και Ε9.
Αν όμως από την περιουσία αυτή δεν έχουν εισοδήματα, τότε ούτε δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλουν ούτε Ε9. Σε περίπτωση όπου υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από άλλη αιτία, τότε μαζί με τη δήλωση θα υποβάλουν και το Ε9.
4. Ακίνητα που μεταβιβάστηκαν με οριστικά συμβόλαια ώς και την 31.12.1996 δεν θα αναγραφούν στο Ε9.
5. Ακίνητα φορολογουμένου που απεβίωσε το 1996 θα δηλωθούν από τους κληρονόμους του, εφόσον βεβαίως είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
6. Σε περίπτωση όπου ο εργολάβος υποσχέθηκε με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο τη μεταβίβαση ακινήτου σε τρίτο και έχει παραδώσει τη χρήση του ακινήτου σε αυτόν με ιδιαίτερη συμβολαιογραφική πράξη παράδοσης, η οποία πρέπει να έχει συνταχθεί μέσα σε δύο μήνες από την παράδοση της χρήσης του ακινήτου, υπόχρεος για την υποβολή του Ε9 είναι ο εκ προσυμφώνου αγοραστής.
Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με προσύμφωνο μη εργολαβικό, υπόχρεος για την υποβολή του εντύπου Ε9 είναι ο εκ προσυμφώνου πωλητής, ανεξαρτήτως αν έχει παραδοθεί η χρήση του ακινήτου στον εκ προσυμφώνου αγοραστή. Οταν στο προσύμφωνο υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει συνταχθεί το οριστικό συμβόλαιο ώς την 1.1.1997, υπόχρεος και πάλι για το Ε9 είναι ο πωλητής.
Το Ε9 υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο σύζυγος για τη σύζυγό του και για τα παιδιά του θα συμπληρώσει ένα έντυπο Ε9 και σε ξεχωριστή σειρά θα αναγράψει τα δικά του ακίνητα, της συζύγου του και των τέκνων του.
Με το έντυπο αυτό δηλώνονται όλα τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπία, ψιλή κυριότητα, οίκηση κλπ.) που έχουν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του ώς 18 ετών την 1.1.1997, με αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά, χρησικτησία κλπ. Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία
Ετοιμο είναι και το έντυπο της δήλωσης φόρου ακίνητης περιουσίας το οποίο θα υποβληθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υπαχθούν στη φορολογία αυτή. Το έντυπο αυτό έχει την ίδια περίπου γραμμογράφηση με το έντυπο Ε9, με τη διαφορά ότι στο έντυπο αυτό θα καταχωρισθούν και οι αξίες των ακινήτων οι οποίες θα προσδιορισθούν από τους φορολογούμενους.
Ολα τα φυσικά πρόσωπα που θα λάβουν έγγραφη πρόσκληση (υπολογίζονται σε 1 ως 1,5 εκατ.) υποχρεούνται να υποβάλουν λεπτομερή δήλωση ΦΑΠ, η οποία θα συνοδεύεται από τα έντυπα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων του, ένα για κάθε διαμέρισμα, αποθήκη, πάρκινγκ, κατάστημα, οικόπεδο κλπ. Τέτοια έντυπα μόνο οι συμβολαιογράφοι μπορούν να συμπληρώνουν και οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να τους επισκεφθούν.
Ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει:
Αν έχει αστικά ακίνητα, τα εξής έντυπα υπολογισμού αξίας ακινήτων:
* Εντυπο 1 για κάθε κατοικία ή διαμέρισμα, με 27 συντελεστές.
* Εντυπο 2 για κάθε επαγγελματική στέγη, με 35 συντελεστές.
* Εντυπο 3 για κάθε οικόπεδο, με 19 συντελεστές και 6 αλγεβρικές εξισώσεις.
* Εντυπο 4 για κάθε αποθήκη, με 22 συντελεστές.
* Εντυπο 5 για κάθε θέση στάθμευσης, με 18 συντελεστές.
Αν έχει να υπολογίσει αξίες κτισμάτων, τα εξής έντυπα:
* Εντυπο Κ1 για κτίσματα διαμερισμάτων, με 32 συντελεστές.
* Εντυπο Κ2 για κτίσματα μονοκατοικίας, με 32 συντελεστές.
* Εντυπο Κ3 για κτίσματα γραφείων – καταστημάτων, με 33 συντελεστές.
* Εντυπο Κ4 για βιομηχανικά – βιοτεχνικά κτίσματα, με 27 συντελεστές.
* Εντυπο Κ5 για γεωργοκτηνοτροφικά κτίρια, με 26 συντελεστές.
* Εντυπο Κ6 για ξενοδοχεία – νοσοκομεία, με 26 συντελεστές.
* Εντυπο Κ7 για εκπαιδευτήρια, με 19 συντελεστές.
* Εντυπο Κ8 για αθλητικές εγκαταστάσεις, με 23 συντελεστές.
* Εντυπο Κ9 για κτίσματα λοιπών κατηγοριών, με 23 συντελεστές. Για τα αντικειμενικά κριτήρια εμπόρων
Ολες οι εμπορικές επιχειρήσεις ατομικές και εταιρικές, που τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία, συνυποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας και το ειδικό έντυπο Ε10, στο οποίο καταχωρίζουν όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του ελαχίστου εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα φορολογίας.
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα από όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια και ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και τα οποία δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας. Κατά συνέπεια δεν υποβάλλεται από τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια για οποιονδήποτε λόγο.
Οι επιχειρήσεις που επικαλούνται λόγους αδράνειας θα συμπληρώσουν το έντυπο Ε10 και στον χώρο με την ένδειξη «Σημειώσεις φορολογουμένου» θα αναφέρουν το γεγονός αυτό καθώς και το χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε αδράνεια.
Στην περίπτωση εγγάμων αν και οι δύο σύζυγοι υπάγονται στα κριτήρια συμπληρώνεται και υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο, ενώ αν από φυσικό πρόσωπο ασκείται δραστηριότητα που υπάγεται στα αντικειμενικά κριτήρια και παράλληλα άλλη δραστηριότητα που δεν υπάγεται, θα συμπληρωθεί το έντυπο αυτό ανάλογα.
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται και από τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις κοινοπραξίες, τις κοινωνίες, τις αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες και τις κοινωνίες, εφόσον τηρούν Α’ ή Β’ κατηγορίας βιβλία.
Τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν το έντυπο αυτό σε δύο αντίτυπα μαζί με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), ενώ οι ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες κλπ. υποβάλλουν το έντυπο σε δύο αντίτυπα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε5) του νομικού προσώπου.
Το ελάχιστο εισόδημα με βάση τις ενδείξεις του εντύπου αυτού προσδιορίζεται από το ΚΕΠΥΟ για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα προσδιορίζουν αυτό το εισόδημα τα ίδια.
Το υπουργείο Οικονομικών με πρόσφατη εγκύκλιό του έδωσε πρόσθετες οδηγίες για τη συμπλήρωση αυτού του εντύπου, ύστερα από τις μεταβολές που έγιναν στο αντικειμενικό σύστημα φορολογίας με βάση τον πρόσφατο φορολογικό νόμο. Για τα κριτήρια των ελεύθερων επαγγελματιών
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά το επάγγελμα ή συμμετέχουν σε εταιρείες ελευθέρων επαγγελματιών και τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία θα συμπληρώσουν το έντυπο Ε11 εφόσον υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια. Με τη συμπλήρωση των ενδείξεων του εντύπου αυτού θα προσδιοριστεί, με βάση τα κατά περίπτωση κριτήρια, το ελάχιστο εισόδημα το οποίο θα υπαχθεί σε φόρο εφόσον είναι μεγαλύτερο από το εισόδημα που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των τηρούμενων βιβλίων.
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται εις διπλούν και στις περιπτώσεις εγγάμων που ασκούν και οι δύο ελευθέριο επάγγελμα υπαγόμενο στα αντικειμενικά κριτήρια υποβάλλεται ξεχωριστό από κάθε σύζυγο. Αν στο σύστημα αυτό υπάγεται και η σύζυγος θα συμπληρώσει τις ενδείξεις που την αφορούν.
Δεν συμπληρώνουν το έντυπο αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπάγονται στα κριτήρια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι άνω των 65 ετών και ασκούν το επάγγελμα για 10 συνεχή χρόνια, οι τυφλοί και οι ανάπηροι με αναπηρία 80% και πάνω, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τέσσερα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.
Σε περίπτωση όπου ασκείται εκτός από υπαγόμενο στα αντικειμενικά κριτήρια επάγγελμα και άλλο ελευθέριο επάγγελμα μη υπαγόμενο στα αντικειμενικά κριτήρια, θα συμπληρωθεί το έντυπο αυτό ανάλογα.
Οι εταιρείες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, από αυτά που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια, δεν θα συμπληρώσουν το έντυπο Ε11 όταν υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (έντυπο Ε5). Το έντυπο Ε11 θα συμπληρωθεί από κάθε εταίρο (ελεύθερο επαγγελματία) της εταιρείας ξεχωριστά. Αν ο εταίρος – ελεύθερος επαγγελματίας συμμετέχει σε περισσότερες από μία εταιρείες ελευθέρων επαγγελματιών, από επαγγέλματα υπαγόμενα στα αντικειμενικά κριτήρια, θα υποβάλει για κάθε εταιρεία που συμμετέχει ξεχωριστό έντυπο Ε11.
Τα φυσικά πρόσωπα που υποχρεούνται να συμπληρώσουν αυτό το έντυπο, το συνυποβάλλουν σε δύο (2) αντίτυπα με την ατομική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Για τον υπολογισμό της ιδιοκατοίκησης
Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία εμβαδού άνω των 150 τ.μ. ή κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία και μία δευτερεύουσα ιδιοκατοικούμενη εξοχική ή όχι, των οποίων το εμβαδόν αθροιστικά υπολογιζόμενο υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται ανεξαρτήτως αν οι ιδιοκατοικούμενες κατοικίες ανήκουν στον ίδιο τον φορολογούμενο, στη σύζυγο ή στα ανήλικα παιδιά του. Αν στις ιδιοκατοικούμενες κατοικίες υπάρχει συνιδιοκτησία, συμπληρώνεται χωριστό έντυπο από κάθε συνιδιοκτήτη.
Με βάση τα στοιχεία του εντύπου αυτού θα υπολογισθεί το υποκείμενο σε φόρο τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που αναλογεί στο εμβαδόν άνω των 150 τ.μ. Για τον υπολογισμό όμως αυτού του εισοδήματος θα προσδιορισθεί με τα στοιχεία αυτού του εντύπου η αντικειμενική αξία της κατοικίας.
Για τον υπολογισμό αυτής της αξίας το εμβαδόν θα πολλαπλασιασθεί με την τιμή ζώνης. Την τιμή ζώνης ο φορολογούμενος θα την πληροφορηθεί από την εφορία του, από όπου θα προμηθευθεί και το έντυπο αυτό. Στο εμβαδόν υπολογίζεται εκτός από την επιφάνεια της κύριας και της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας και η επιφάνεια των αποθηκευτικών χώρων και των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτου εφόσον αυτός είναι κλειστός. Ειδικά στην περίπτωση μονοκατοικίας στο εμβαδόν υπολογίζονται το λεβητοστάσιο και η αποθήκη καυσίμων.
Οι φορολογούμενοι που θα συμπληρώσουν το έντυπο αυτό θα υπολογίσουν χωριστά την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας και χωριστά την αξία, αντικειμενική ή όχι, της δευτερεύουσας κατοικίας, συμπληρώνοντας για τον σκοπό αυτόν τις σχετικές ενδείξεις. Ετσι, στη στήλη 1 θα γράψουν την τοποθεσία του ακινήτου και τους δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο, στη στήλη 2 θα γράψουν τη θέση του ακινήτου, δηλαδή αν είναι ισόγειο, υπόγειο, αν βρίσκεται στον πρώτο, δεύτερο κλπ. όροφο, ώστε να βρεθεί ο συντελεστής ορόφου, στη στήλη 3 θα γράψουν τον συντελεστή προσόψεως σε περίπτωση όπου η κατοικία βλέπει σε δύο ή περισσότερους δρόμους ή σε πλατεία. Στις στήλες 4 και 5 θα γράψουν το εμβαδόν της κατοικίας και του οικοπέδου μόνο σε περίπτωση μονοκατοικίας.
Στη στήλη 6 θα γράψουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας, ενώ στη στήλη 7 το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας για να βρεθεί ο συντελεστής παλαιότητας. Στη στήλη 8 θα γραφεί η τιμή ζώνης, την οποία θα μάθουν από τους πίνακες που έχουν αναρτηθεί στις εφορίες. Στη στήλη 9 θα γραφεί η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων, ενώ στη στήλη 10 η αγοραία αξία της κατοικίας σε περίπτωση όπου αυτή βρίσκεται σε περιοχή εκτός αντικειμενικού συστήματος.