• Αναζήτηση
 • Δύο αριστεροί ευρωπαίοι φεντεραλιστές, ο Ντανιέλ Κον ­ Μπεντίτ και ο Ολιβιέ Ντυαμέλ, εμφανίζονται ως θερμοί υποστηρικτές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μιλώντας τη γλώσσα της καθημερινότητας.

  Ευρω…τρόποι χρήσεως

  Ευρω...τρόποι χρήσεως Δύο αριστεροί ευρωπαίοι φεντεραλιστές, ο Ντανιέλ Κον ­ Μπεντίτ και ο Ολιβιέ Ντυαμέλ, εμφανίζονται ως θερμοί υποστηρικτές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μιλώντας τη γλώσσα της καθημερινότητας. ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ Την 1η Ιανουαρίου 1999 υιοθετήθηκε οριστικά το ευρώ από τα 11 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δεν μετέχουν στη ζώνη του ευρώ η Δανία, η Ελλάδα, η Βρετανία και η Σουηδία) που

  Την 1η Ιανουαρίου 1999 υιοθετήθηκε οριστικά το ευρώ από τα 11 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δεν μετέχουν στη ζώνη του ευρώ η Δανία, η Ελλάδα, η Βρετανία και η Σουηδία) που εγκαταλείπουν το εθνικό νόμισμά τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παίρνει συγχρόνως τη σκυτάλη από τις διάφορες κεντρικές τράπεζες.


  Τι οδήγησε τους δύο συγγραφείς και ευρωβουλευτές Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και Ολιβιέ Ντυαμέλ να παρουσιάσουν ένα βιβλίο για το ευρώ, ένα θέμα ελάχιστα ελκυστικό και άκρως εξειδικευμένο; Ας δούμε πώς το εξηγούν οι ίδιοι:


  «Πρώτα από όλα γιατί, μια και είμαστε αρχάριοι στα οικονομικά θέματα αλλά πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, θέλουμε οι ίδιοι να καταλάβουμε. Να ανακαλύψουμε και να αναλύσουμε αυτή την πρωτοφανή διαδικασία που θα αλλάξει αισθητά σε λίγους μήνες την καθημερινή ζωή 372 εκατ. ανθρώπων. Τι υπάρχει πιο συλλογικό, πιο κοινό από το ενιαίο νόμισμα; Το νόμισμα δεν ενδιαφέρει μόνο τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αλλά και τις νοικοκυρές που πάνε στα μαγαζιά, τους τουρίστες με τα κομπιουτεράκια στο χέρι, ακόμη και τα παιδιά που μαθαίνουν να υπολογίζουν ή να παίζουν. Είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να μας φέρει πιο κοντά, για να αναγνωρίσουμε ότι ανήκουμε στην ίδια ήπειρο και στην ίδια κουλτούρα. Είναι ένα όμορφο στοίχημα για το μέλλον, μια υπόσχεση ειρήνης, το πιο χειροπιαστό νεύμα για κάθε Ευρωπαίο… Γράψαμε αυτό το βιβλίο για να εξηγήσουμε με απλά λόγια και σαφείς έννοιες αλλά και με χιούμορ αυτή την περιπέτεια. Για να μην αφήσουμε ελεύθερο χώρο σε όσους ασκούν κριτική προβάλλοντας στατιστικές, γραφήματα και ακατανόητα επιχειρήματα, ενισχύοντας τους φόβους των πολιτών. Το ευρώ είναι για αύριο αλλά εμείς από τώρα πρέπει να μιλήσουμε διαφορετικά και πιο ελεύθερα γι’ αυτό».  ΟΝτανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο «κόκκινος Ντάνι», ένας από τους ηγέτες του Μάη του ’68, συνηθίζει τις προκλητικές διατυπώσεις: «Στη Γερμανία δεν είμαι Γερμανός. Στη Γαλλία δεν είμαι Γάλλος. Είμαι ένας ευρωπαίος μπάσταρδος» ή ακόμη: «Γάλλος λόγω γεννήσεως, Εβραίος λόγω τύχης, Γερμανός λόγω ραθυμίας». Ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, με τους οποίους εξελέγη ευρωβουλευτής το 1994, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ επιστρέφει το 1998, τριάντα χρόνια μετά τον Μάη του ’68, στη χώρα που γεννήθηκε, στη Γαλλία, και τίθεται επικεφαλής του συνδυασμού των γάλλων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές του 1999. Πολέμιος του σοβινισμού, είναι δεδηλωμένος ευρωπαϊστής. Με άλλους ευρωβουλευτές που προέρχονται τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά ίδρυσε την ομάδα SOS-Ευρώπη που προωθεί τον φεντεραλισμό.


  Στην ίδια ομάδα βρίσκεται και ο γάλλος ευρωβουλευτής Ολιβιέ Ντυαμέλ. Στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris Ι, είναι γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εναντίον της άκρας Δεξιάς. Εχει άλλωστε πείρα στη σύνταξη μικρών λεξικών αφού μαζί με τη Μαρτίν Ομπρύ (υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Ζοσπέν και κόρη του Ζακ Ντελόρ) έγραψαν το «Μικρό λεξικό για να αγωνιστούμε εναντίον της άκρας Δεξιάς».


  Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Ολιβιέ Ντυαμέλ έγραψαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο από αριστερή σκοπιά υποστηρίζει με πάθος το ευρώ και την ενωμένη Ευρώπη. Την ελληνική έκδοση εμπλουτίζει κατά τον καλύτερο τρόπο η εισαγωγή του ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη.


  Ο κ. Σωτήρης Ντάλης είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος.

  Βιβλία