Η χλιδή που υπονοείται με τη λέξη «κρουαζιέρα» δεν είναι τώρα πια προνόμιο των ολίγων. Υπάρχουν κρουαζιέρες για όλα τα βαλάντια. Δεν είμαστε «Κροίσοι» οι μετέχοντες σε μια κρουαζιέρα, μάλλον ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι ταξιδιώτες είμαστε, που μας έχει κουράσει η ταλαιπωρία των συνεχών πτήσεων στα αεροδρόμια, το μποτιλιάρισμα στους εθνικούς δρόμους, το αδιαχώρητο στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια και γι’ αυτό αποφασίσαμε έναν άλλο τρόπο διακοπών. Στο πλωτό μας ξενοδοχείο, που είναι για εμάς το κρουαζιερόπλοιο, μαζί με τις πολιτιστικές και κοσμοπολίτικες συγκινήσεις που θα μας προσφέρει το ταξίδι, θα αφεθούμε στις περιποιήσεις σε «προσωπικό» επίπεδο μιας «στρατιάς» ειδικευμένου πληρώματος. Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια προσφέρουν ασφάλεια, άνεση, πολυτέλεια, διασκέδαση. Με τα stabilisers (εξισορροπιστικά πτερύγια) και σε τρικυμία το ταξίδι είναι άνετο. Μας παρέχουν ζωντανά προγράμματα σε show, ορχήστρες, κινηματογράφο, καζίνα, πισίνες, σπορ, βιβλιοθήκη, εκδρομές ξηράς (προαιρετικές), ατμοσφαιρικά μπαρ, άνετα σαλόνια, πολυτελή εστιατόρια και duty free καταστήματα. Ολα… εν πλω! Με το κρουαζιερόπλοιο «Bolero» από τη Βενετία ως τη Μικρασία



Χαμογελάστε! Η ευλογημένη Μεσόγειος όπου ζούμε μας προσφέρει πληθώρα επιλογών σε κρουαζιέρες μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Δεν απομένει παρά να διαλέξουμε ένα καινούργιο ταξίδι! Ιδού μια ενδιαφέρουσα πρόταση:


Η κρουαζιέρα με το πανέμορφο «Bolero» ξεκινά με μια «απογείωση». Ο έλληνας επιβάτης θα «πετάξει» ημέρα Πέμπτη από την Αθήνα για Ρώμη – Βενετία. Μετά τη μεταφορά του από την εταιρεία στο ξενοδοχείο έχει στη διάθεσή του δύο νύχτες και σχεδόν δύο μέρες για να απολαύσει τη Γαληνοτάτη, τη Serenissima. Το Σάββατο στις 5 το απόγευμα θα επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο «Bolero» για το μαγευτικό ταξίδι, αυτή τη φορά, στις θάλασσες της Δύσης και της Ανατολής. Αδριατική, Ιόνιο, Αιγαίο, τα πελάγη και οι πόντοι των «ονείρων» μας!


Η Βενετία είναι μια πόλη ερωτική και μόνο με αυτό το αίσθημα βιώνεται. Χαρείτε την με την άνεσή σας. Ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Μάρκου με τον πρώτο γνήσιο καπουτσίνο στο διάσημο Cafe Florian, εξερευνήστε τη γοητευτική πλατεία, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Palazzo Ducale, τις μικρές πλατείες και τα δρομάκια. Διασχίστε το Canale Grande με βαπορέτο ή αν αντέχει το βαλάντιό σας με γόνδολα. Ο πιο όμορφος «υδάτινος δρόμος» στον κόσμο στολίζεται με 54 palazzi, βυζαντινού, γοτθικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού. Η γέφυρα Rialto, το καζίνο και τα νησάκια Murano και Burano από όπου θα αγοράσετε γυαλικά και δαντέλες θα κλέψουν ένα από τα απογεύματά σας. Στο νησάκι Lido, που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από την Αδριατική, τα πολυτελή ξενοδοχεία μάς μιλάνε για άλλες εποχές αίγλης και πλούτου.


Αφεθείτε στη μαγεία της ζωγραφικής των άγιων παιδιών της: Τισιανός, Τιντορέτο, Βερονέζε, Βιβαρίνι, Καναλέτο. Ερωτευτείτε την όπως ο Τσαϊκόφσκι, o Βάγκνερ, ο Μπάιρον, ο Γκαίτε, ο Χέμινγκγουεϊ, ο Ορσον Γουέλς.


Φέτος μπορούμε να χαρούμε και τις εκδηλώσεις της Μπιενάλε, που είναι το παλαιότερο και πιο σημαντικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Λήγει στις 9 Νοεμβρίου.


Ας πιούμε λοιπόν το τελευταίο ποτό στο θρυλικό Harry’s Bar και ας επιβιβαστούμε στο κρουαζιερόπλοιο «Bolero».


Τούτη την πρώτη νύχτα με ελαφρό κυματισμό ξανοιγόμαστε στην Αδριατική με ρότα το μαργαριτάρι αυτής της θάλασσας, το Ντουμπρόβνικ. Το «Bolero» συνδυάζει το «γκλάμορ» της σύγχρονης κρουαζιέρας με πολύ λογικές τιμές των ταξιδιών του για τους πελάτες – φιλοξενουμένους του. Εχοντας μια πείρα ετών στις κρουαζιέρες της μείζονος Μεσογείου, το «Bolero», ένα αμάλγαμα πείρας, πολυτέλειας, εγκαρδιότητας, περιποίησης, διασκέδασης, θα μας κανακέψει σαν «χαϊδεμένα» παιδιά τις ημέρες όπου από τη Δαλματία στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα εξερευνούμε τους αλλοτινούς πολιτισμούς και τις διάσημες κοσμοπολίτικες περιοχές της Μεσογείου.


Το Ντουμπρόβνικ ευτυχώς αρχίζει να επουλώνει τις πληγές του φονικού πολέμου. Κτισμένο πάνω στη βραχώδη χερσόνησό του, με τις απόκρημνες ακτές με τη μεσογειακή και υποτροπική βλάστησή του, συνθέτει μια θελκτική εικόνα. Η παλιά πόλη με τα ανάκτορα, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα σπίτια της περιβάλλεται από τείχη εκτυφλωτικά λευκά. Μια προγραμματισμένη πρωινή επίσκεψη θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε αυτή την ιστορική, μαρτυρική πόλη της Αδριατικής.


Ούτε που θα καταλάβουμε με τις συνεχείς δραστηριότητες το πέρασμα μιας μέρας ώσπου να φτάσουμε την επομένη στη 1.30 το μεσημέρι στο Κατάκωλο. Η Ολυμπία με το Στάδιό της, όπου δοξάστηκαν χιλιάδες ολυμπιονίκες από το 776 π.Χ. ως το 393 μ.Χ. είναι τόσο θελκτική ανάμεσα στους μαλακούς πευκόφυτους λόφους της Ηλείας, ώστε δεν χρειάζεται καμία «λυρική» περιγραφή. Η Ιερή Αλτις που περικλείει τους ναούς του Διός και της Ηρας, το Γυμνάσιο, η Παλαίστρα, το Στάδιο, το εργαστήρι του Φειδία και το Μουσείο με αριστουργήματα αξεπέραστης γλυπτικής είναι λίγα από τα μνημεία και καλλιτεχνήματα που θα απολαύσουμε.


Τούτη τη νύχτα παραπλέουμε Ταίναρο και Μαλέα για να ξανοιχτούμε από το Ιόνιο στο Αιγαίο. Η νέα μέρα μας θα γεμίσει με την επίσκεψη της Δήλου και θα έχουμε ένα ολόκληρο απόγευμα και το βράδυ ως τα μεσάνυχτα σχεδόν για να ζήσουμε λίγες ώρες ξεγνοιασιάς στη Μύκονο.


Οι μέρες κυλούν, ο ένας τόπος διαδέχεται τον άλλο. Ετσι την πέμπτη μέρα της κρουαζιέρας φθάνεις πρωί πρωί στο Κουσάντασι. Λιμάνι τουριστικό της Τουρκίας, βρίσκεται στη ρότα μας γιατί από εδώ με πούλμαν και οργανωμένη εκδρομή θα επισκεφθούμε τη μητρόπολη της Ασίας, την πάλαι ποτέ ένδοξη Εφεσο.


Η Εφεσος, που την έχουν ανασκάψει αριστουργηματικά οι αυστριακοί αρχαιολόγοι, είναι η πόλη που έχτισε ο στρατηγός του Μεγαλέξανδρου Λυσίμαχος. Τα ερείπιά της είναι ελληνιστικά και ελληνορωμαϊκά και μας μιλούν εύγλωττα ­ πολλά αναστηλωμένα ­ για τη χλιδή και τον δυναμισμό αυτής της πόλης που, όπως λέει και ο ιστορικός Στράβων, γινόταν με το εμπόριό της κάθε μέρα και πιο πλούσια. Είναι η πόλη που λάτρεψε τη θεά Αρτέμιδα, η πόλη όπου κήρυξαν τον χριστιανισμό και έζησαν σε αυτήν ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Απόστολος Παύλος και η Παναγία.


Αποπλέουμε για την Πάτμο, την Ιερουσαλήμ του Αιγαίου. Αυτό το νησί όπου δύο έντονες προσωπικότητες σημάδεψαν με την ύπαρξή τους, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης το 95 μ.Χ. και ο Οσιος Χριστόδουλος το 1088 μ.Χ., όταν κτίζει το μοναστήρι, τούτη την Πάτμο, με το Βυζαντινό Μοναστήρι – Φρούριο, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη βαριά κληρονομιά χριστιανικής παράδοσης και τέχνης, τούτο το «εργαστήρι της αρετής» και της ζωντανής Ορθοδοξίας ερχόμαστε να το βιώσουμε. Ερχόμαστε προσκυνητές να λούσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας στα πλούσια νάματά του.


Μετά την επίσκεψη στην Πάτμο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Οι ώρες που μας απομένουν να χαρούμε τον θαλασσινό διάπλου, τις δραστηριότητες του «Bolero» μετριούνται στα δάκτυλα. Η τελευταία ημέρα «κρουαζιέρας» για μας τους έλληνες επιβάτες λήγει, ημέρα Πέμπτη, στη γραφική Πύλο (Ναυαρίνο). Οι υπόλοιποι επιβάτες θα επιστρέψουν στο λιμάνι όπου επιβιβάστηκαν, στη Βενετία. Εμείς προτού επιστρέψουμε με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν της εταιρείας στην Αθήνα, μπορούμε να επισκεφτούμε δύο ακόμη γνωστές – άγνωστες περιοχές της όμορφης πατρίδας: τις ανασκαφές του Μυκηναϊκού Ανακτόρου του γλυκόλαλου Νέστορα κοντά στην Πύλο και το θρυλικό, καλά διατηρημένο, βενετσιάνικο κάστρο της Μεθώνης. Ο λέοντας της Βενετιάς μάς καλωσορίζει στην αρχή της κρουαζιέρας μας, ο λέοντας της Βενετιάς μας αποχαιρετά, γλυπτό – σύμβολο δύναμης της Γαληνοτάτης πάνω στα ρωμαλέα τείχη της Μεθώνης.


* Οι κρουαζιέρες με το «Bolero» έχουν εβδομαδιαίες αναχωρήσεις από την Αθήνα αεροπορικώς για Βενετία κάθε Πέμπτη, με απόπλου από την Πόλη των Δόγηδων κάθε Σάββατο. Πληροφορίες στο Cruise Plan, τηλ. 3247.181.