Ισως κάποιοι από μας να παίρνουν ασπιρίνη για την καρδιά τους. Ισως κάποιοι άλλοι να παίρνουν αγωγή κατά της χοληστερόλης ή κατά της υπέρτασης. Τώρα όμως υπάρχει και ένα άλλου τύπου «βοήθημα για την καρδιά σας»: πρόκειται για το βιβλίο «Αλκικαρδία» του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντού του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) κ. Παύλου Τούτουζα.

Το πόνημα του κ. Τούτουζα δεν απευθύνεται σε ειδικούς, αλλά σε όλους εμάς. Είναι λοιπόν γραμμένο σε γλώσσα κατανοητή και είναι εξαιρετικά διεξοδικό: κανένα από τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς μας δεν έχει παραλειφθεί. Το βιβλίο αποτελείται από 14 μεγάλα κεφάλαια τα οποία περιέχουν πολλά επί μέρους θέματα. Τα κεντρικά κεφάλαια πραγματεύονται τους παράγοντες κινδύνου, την άσκηση, τη διατροφή, την αρτηριακή αθηρωμάτωση, τη στεφανιαία νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τις αρρυθμίες, τις περιφερικές αρτηριοπάθειες (εγκεφαλικά, ανευρύσματα), τις γυναικείες ιδιαιτερότητες και την εγκυμοσύνη, τις βαλβιδοπάθειες, τις παθήσεις των φλεβών, τα φάρμακα, τις ιδιαιτερότητες της τρίτης ηλικίας, τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στη λειτουργία της καρδιάς και, τέλος, τα «διάφορα αλλά όχι αδιάφορα» για την καρδιά (στρες, ορμονικές επιδράσεις).

Εκτός από τις αναμενόμενες για κάθε κεφάλαιο πληροφορίες (παραδείγματος χάριν, η εξήγηση του φαινομένου της στηθάγχης στο κεφάλαιο 5, που πραγματεύεται τη στεφανιαία νόσο, ή η εξήγηση του φυσήματος στο κεφάλαιο 9, που πραγματεύεται τις παθήσεις των βαλβίδων), υπάρχουν και ενότητες βγαλμένες «Από τη ζωή». Σε αυτές ο κ. Τούτουζας, αντλώντας από τη μακρόχρονη πείρα του και εμπνεόμενος από την αρχαία ελληνική μυθολογία, δημιουργεί διαλόγους στα πρόσωπα των οποίων κάποιοι από εμάς θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι διάλογοι αυτοί είναι και το δυνατό σημείο του βιβλίου: μέσα από αυτούς επικοινωνείται άριστα η ιατρική πληροφορία, χωρίς όμως ο αναγνώστης να αισθάνεται ότι διαβάζει ιατρικό εγχειρίδιο.

Ιδανικά, το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να βρίσκεται στην οικογενειακή βιβλιοθήκη όλων μας, καθώς, αν εφαρμόσουμε τις συμβουλές του, δεν θα χρειαστούμε κανένα άλλο βοήθημα για την καρδιά μας.