Το κλίμα που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή δείχνει η «θερμή» συνάντηση σκαφών των δύο πλευρών στα θαλάσσια σύνορα, κατά την οποία νοτιοκορεατικό σκάφος έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά σκάφους περιπολίες της Βορείου Κορέας.

Την ίδια ώρα, οι χώρες γύρω από την Πιόνγκγιανγκ ζητούν συντονισμένη αντίδραση ενώ ενισχύεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αμερικανικού οπλοστασίου στην περιοχή – κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την Κίνα.

Το νέο περιστατικό με τα περιπολικά σκάφη συνέβη τη Δευτέρα και, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ, το νοτιοκορεατικό σκάφος έριξε πέντε φορές στην πλευρά του βορειοκορεατικού πριν το δεύτερο αποχωρήσει.

Με φόντο τη βορεικορεατική εκτόξευση, το κλίμα έχει βαρύνει σημαντικά: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση ως παραβίαση, υπό το πρόσχημα της εκτόξευσης δορυφόρου.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να διαβεβαιώσει τόσο τη Νότιο Κορέα όσο και την Ιαπωνία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στην πυραυλική τους άμυνα.

ΗΠΑ και Νότιος Κορέα ανακοίνωσαν την έναρξη επίσημων συνομιλιών αναφορικά με την ανάπτυξη σε κορεατικό έδαφος, του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense System -THAAD) το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο, που βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουάσιγκτον για την κατασκευή τεχνητών νησιών από την Κίνα, στην κυριαρχικά αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα υπογράμμισε «βαθιά του ανησυχία» για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίου τα ραντάρ θα μπορούν να σαρώνουν περιοχές εντός της κινεζικής επικράτειας.

Η Κίνα ξεκαθάρισε τη θέση της, στη Σεούλ και στην Ουάσιγκτον, ανέφερε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Πεκίνο.«Στην προσπάθειας προάσπισης της δικής της ασφάλειας, μία χώρα δεν πρέπει να καταπατά τα συμφέροντα ασφάλειας, άλλων χωρών» ανέφερε η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.