Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους σε σουνιτικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο βόρειο Ιράκ που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Άγκυρας-Βαγδάτης σχετικά με την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Τρεις Ιρακινοί σουνίτες μαχητές σκοτώθηκαν και τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στη βάση όπου σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα.

Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω ευρύτερων επιχειρήσεων των τζιχαντιστών κατά κουρδικών θέσεων γύρω από τη Μοσούλη, η αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με κουρδικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, έξι έως επτά πύραυλοι ερρίφθησαν στη στρατιωτική βάση Γκουντάντ της περιοχής Μπασίκα του βόρειου Ιράκ και χτύπησαν τμήμα των εγκαταστάσεων όπου εδρεύει ιρακινή πολιτοφυλακή, την οποία η Τουρκία δηλώνει ότι εκπαιδεύει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση διήρκεσε τρεις ώρες.

Οι τραυματίες στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην τουρκική επαρχία Σιρνάκ στη μεθόριο και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι στις 17:10 της Τετάρτης μέλη του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν με βλήματα όλμου κατά των δυνάμεων των πεσμεργκά· ορισμένα από τα βλήματα έπεσαν στην περιοχή του στρατοπέδου όπου τραυματίστηκαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο Σιρνάκ.

Η ανάπτυξη περίπου 150 Τούρκων στρατιωτικών κοντά στη βάση νωρίτερα τον Δεκέμβριο οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις Άγκυρας-Βαγδάτης, με την ιρακινή κυβέρνηση να προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Χιλιάδες Ιρακινοί σε όλη τη χώρα βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους με συνθήματα κατά της Τουρκίας.

Στις αρχές της εβδομάδας τμήμα της τουρκικής δύναμης που βρίσκεται στο στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη ανασυντάχθηκε βορειότερα σε βάση εντός του ιρακινού Κουρδιστάν, ωστόσο η Βαγδάτη επιμένει ζητώντας την πλήρη απόσυρσή τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τους στρατιώτες από καμία βάση εντός του Ιράκ. Κατά την Άγκυρα, οι στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο αποστολής εκπαίδευσης Ιρακινών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.