Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 2015 ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης για τον ρατσισμό. Ο μικρός Ρικάρντο Ρακς γεννήθηκε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα και πόζαρε με τους Ρομά γονείς του, Πέτερ και Σίλβια, για την καθιερωμένη φωτογραφία.
Ο Έλοντ Νόβακ, υπαρχηγός και βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ, ανέβασε στο Facebook τη φωτογραφία αυτή δίπλα σε μια δική του στην οποία ποζάρει με την σύζυγο και τα τρία παιδιά του, σχολιάζοντας ότι ο Ρικάρντο είναι το τρίτο παιδί μιας 23χρονης τσιγγάνας. Και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των Ούγγρων όχι μόνο μειώνεται καταστροφικά αλλά σύντομα θα γίνουμε μειονότητα στο ίδιο μας το σπίτι. Πότε θάρθει η μέρα που θα αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα της Ουγγαρίας; Και πότε θα αντιμετωπίσουμε επιτέλους το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας;».
Το σχόλιο αυτό προκάλεσα χιονοστιβάδα αντιδράσεων, τόσο καταδικαστικών όσο και επαινετικών. «Αναπαράγονται σαν τους αρουραίους, σαν τα παράσιτα», ήταν ένα τυπικό παράδειγμα των δεύτερων.
Με αυτό τον τρόπο ο Ρικάρντο, μόλις σε ηλικία λίγων εβδομάδων, έγινε ο διασημότερος Ρομά της Ουγγαρίας.
Την πρώτη της συνέντευξη η οικογένεια την έδωσε στο BBC. Ο απεσταλμένος του βρετανικού καναλιού τους συνάντησε στο δημαρχείο της πόλης Μάκο, γνωστής για το ήπιο κλίμα και τα κρεμμύδια της. Η δήμαρχος υποσχέθηκε όπως κάθε χρόνο 100.000 φιορίνια (326 ευρώ) στους γονείς του μωρού από την πόλη που γεννιέται πρώτο.
Η οικογένεια Ρακς ζει σε ένα χωριό στις παρυφές του Μάκο. Είναι οι μοναδικοί Ρομά του χωριού και ποτέ στο παρελθόν δεν βίωσαν εχθρότητα ή ρατσισμό. Ο Πέτερ εργάζεται για την κοινότητα και παράλληλα μαθαίνει να οδηγεί τρακτέρ και θεριστικές μηχανές. Οι δυο κόρες τους είναι στο νηπιαγωγείο.
«Επιθυμώ απλώς μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, μακριά από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», λέει. «Ζεστό φαγητό στο σπίτι όταν επιστρέφω από τη δουλειά, την οικογένειά μου γύρω μου».
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να στιγματίζονται από την στιγμή που γεννιούνται», λέει η Σίλβια. «Όταν ο γιος μου γίνει 18 ετών, θα αποφασίσει αν θα θεωρεί εαυτόν Ρομά ή όχι. Δεν φταίει αυτός που ήρθε στον κόσμο μόλις μπήκε το 2015. Ίσως υπήρχε ρατσισμός στην Ουγγαρία και πριν, αλλά εμείς δεν τον είχαμε νιώσει. Μας αρέσει να ζούμε σ’ αυτή την πόλη. Όλοι είναι ευγενικοί μαζί μας».
«Στο μόνο που διαφέρουμε είναι στο χρώμα του δέρματός μας», προσθέτει ο Πέτερ. «Ο Ρικάρντο θα πάει νηπιαγωγείο και σχολείο και θα μάθει μια τέχνη, όπως κάθε παιδί».
Ο Νόβακ αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για το σχόλιό του στο Facebook. Τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μιλούν για «έκρηξη» γεννήσεων στους Ρομά και να υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουγγαρίας. Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι και οι Ρομά είναι Ούγγροι.