Αίρεται από αύριο το πρωί 28/5 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης  που είχε κηρυχτεί στη Νέα Καληδονία, με στόχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, να επιτραπεί ο πολιτικός διάλογος.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε προς το παρόν να μην παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» πέραν της νόμιμης προθεσμίας των 12 ημερών, ώστε να επιτραπούν οι συναντήσεις με το κόμμα FLNKS που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανέφερε το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη επιπλέον 480 αστυνομικών, αυξάνοντας τον αριθμό των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στη Νέα Καληδονία σε περίπου 3.500.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νουμεά, το οποίο παραμένει από τις 14 Μαΐου κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Γιατί επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Νέα Καληδονία, η οποία απέχει περίπου 17.000 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Γαλλία, κυβερνάται από το Παρίσι από το 1853.

Πολλοί ιθαγενείς Κανάκ εξακολουθούν να δυσανασχετούν με την εξουσία της Γαλλίας πάνω στα νησιά τους και επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία ή ανεξαρτησία. Το Παρίσι σχεδιάζει να δώσει δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες μη αυτόχθονες, μακροχρόνιους κατοίκους της επικράτειας. Αλλά οι ιθαγενείς αντιτίθενται σθεναρά στην κίνηση αυτή υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει την επιρροή των ψήφων τους. Η πρόταση προκάλεσε αναταραχές στο νησί και το Παρίσι επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 15 Μαΐου.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενίσχυσαν τις αστυνομικές εξουσίες και έδωσαν στις Αρχές μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση της βίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κατ’ οίκον κράτησης για άτομα που θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη. Επίσης, παραχωρήθηκαν διευρυμένες εξουσίες για τη διενέργεια ερευνών, την κατάσχεση όπλων και τον περιορισμό των μετακινήσεων, με πιθανή φυλάκιση των παραβατών.

Τι είπε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέταξε στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού την Πέμπτη σε μια επείγουσα προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση.

Υποσχέθηκε ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις για την ψηφοφορία «δεν θα επιβληθούν με το ζόρι. Η βία δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί να ριζώσει» δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο τέλος της επίσκεψής του, προσθέτοντας ότι όλα τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν «αμέσως».

Το κόμμα FLNKS επανέλαβε το Σάββατο το αίτημά του για την απόσυρση των μεταρρυθμίσεων για την ψηφοφορία μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν.