Στην κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.

Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλέον δεν είναι σπάνια, είπε σε συνέντευξή του στο Action24, ότι είναι πολύ πιθανό ο επόμενος Daniel, που κατέστρεψε τη Θεσσαλία, μπορεί να έρθει ξανά το καλοκαίρι.

«Την κλιματική κρίση τη βιώνουμε τώρα -είχε προβλεφθεί να έρθει το 2040. Απόδειξη της κλιματικής κρίσης είναι το φαινόμενο Ιανός και το Daniel στη Θεσσαλία, που είναι φαινόμενα 1.000 ετών, αλλά εκδηλώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Δεν φτάσαμε ακόμα στην κλιματική κατάρρευση. Οι δράσεις είναι δύσκολες, χρονοβόρες και κοστοβόρες» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλούν «μεγάλες δασικές πυρκαγιές και κατολισθητικά φαινόμενα».

Θεωρεί επίσης πιθανόν «ο επόμενος Daniel να είναι και το καλοκαίρι… Και ο Daniel και ο Ιανός και η πλημμύρα στην Εύβοια το 2020, ήταν Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Δεν είναι απαραίτητο να φθάσουμε στον χειμώνα για να έχουμε τέτοια…» είπε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο

Φέτος, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο αναμένεται να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών.

«Μια τάση του καιρού για τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων, βλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και μάλιστα με απόκλιση η οποία πιθανόν να είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Δείτε το βίντεο: