Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 33χρονου Τούρκου, ο οποίος συνελήφθη για πρόκληση φωτιάς στην περιφερειακή του Αιγάλεω.

Συγκεκριμενα η δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα για:

  • Εμπρησμό από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (κακούργημα)
  • Εμπρησμό δάσους από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (κακούργημα)
  • Κλοπή (πλημμέλημα)
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης (πλημμέλημα)

Αμέσως μετά ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη.

Τον ενοχλούσαν τα έντομα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κρατικό παράγοντα, που παρακολουθεί τις έρευνες της Πυροσβεστικής και σε δεύτερο επίπεδο της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ και μίλησε στον Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ, ο 33χρονος δεν φαίνεται να δρούσε -σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις- βάσει σχεδίου και υποστήριξε ότι ήταν άστεγος, διανυκτέρευε σε εκείνο το σημείο και έβαζε φωτιές για να διώξει τα… έντομα που τον ενοχλούσαν.

Είχε μπει στη χώρα προ δύο μηνών μέσω Εβρου, χωρίς να συνοδεύεται από άλλο άτομο και είχε υποστηρίξει ότι ήταν γκιουλενιστής. Δήλωσε ότι είχε σπουδάσει Φυσική Ιστορία και ότι στόχος του ήταν να μεταβεί στη Φινλανδία, την οποία θεωρούσε ιδανικό προορισμό.

Είχε, δε, εντοπισθεί προ εβδομάδων κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ και ελέγχθηκε λόγω των κινήσεών του, αλλά και του σακιδίου πλάτης που έφερε, χωρίς και πάλι να προκύψει κάτι επιβαρυντικό. Μάλιστα, τότε είχε ισχυριστεί ότι προορισμός του ήταν οι υπηρεσίες ασύλου στη Λεωφόρο Κατεχάκη και ότι είχε χάσει τον δρόμο. Προφανώς η έρευνα για να διακριβωθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης συνεχίζονται».

Η πυρκαγιά, λόγω του δυνατού αέρα, πήρε γρήγορα διαστάσεις, όμως περιορίστηκε από την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκαν δύο αναπτήρες και ένα σφουγγάρι, με τον ίδιο να ομολογεί στην ανάκριση ότι είχε βάλει άλλες δύο φωτιές σε γειτονικά σημεία. Μάλιστα, για την υπόθεση έκανε ανάρτηση και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Τούρκος που συνελήφθη δεν έχει λάβει άσυλο στη χώρα μας. Είναι αιτών ασύλου.