Υψηλούς τόνους, που θυμίζουν το ναδίρ προ ετών στο οποίο είχαν βρεθεί οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, χρησιμοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στον ισραηλινό ΥΠΕΞ που είχε πει τον Ερντογάν «αντισημίτη νταή».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ονομαστικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, παρομοιάζοντας τον με τον τζιχαντιστές.

«Όπως η σφαγή στο Παρίσι που διαπράχθηκε από τρομοκράτες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου βομβαρδίζει παιδιά που παίζουν στις παραλίες στη Γάζα, καταστρέφει σπίτια και σκότωσε τους πολίτες μας σε διεθνή ύδατα, έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε ο Νταβούτογλου.

Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στο Μαβί Μαρμαρά, η έφοδος στο οποίο είχε ρίξει στο χαμηλότερο ιστορικό τους σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Νταβούτογλου απαντούσε στον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε επιτεθεί με μανία στον Ερντογάν επειδή επικρίνει μόνιμα την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων: «Η πολιτισμένη, πολιτικώς ορθή σιωπή της Ευρώπης έναντι ενός αντισημίτη νταή όπως ο Ερντογάν και η συμμορία του μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1930» είχε πει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είπε την Πέμπτη ότι είναι ισλαμοφοβικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνέδεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι με το Ισλάμ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την επιθετική και ρατσιστική πολιτική της, αντί να επιτίθεται σε άλλους και να κρύβεται πίσω από τον αντι-σημιτισμό» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νετανιάχου επειδή -όπως είπε- «τόλμησε» να παραστεί στην πορεία στο Παρίσι για τη Δημοκρατία ενώ ηγείται μίας «κρατικής τρομοκρατίας» κατά των Παλαιστινίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε ως «ανοιχτή πρόκληση» την έκδοση του τεύχους των επιζώντων της Charlie Hebdo.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει ελευθερία να προσβάλεις»
είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την τιμή του προφήτη με τον ίδιο τρόπο που είμαστε αποφασισμένοι στη στάση μας κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι» τόνισε.