Μια κυβέρνηση που σε όλους τους κρίσιμους τομείς βαθμολογείται κάτω από τη βάση καταφέρνει να κάνει νταμπλ σκορ έναντι των αντιπάλων της που, ακόμα, ψάχνουν να βρουν μια σταθερή και πειστική γραμμή πλεύσης. Αυτή την εικόνα του πολιτικού αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κανένα και οι ψηφοφόροι του κέντρου και της κεντροαριστεράς νοιώθουν να μην εκφράζονται από τα υπάρχοντα σχήματα και τις ηγεσίες τους.

Ο «προβληματικός» πρώτος

Στην εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,2% διπλάσιο σε σχέση με αυτά της Πλεύσης Ελευθερίας (14,2) και του ΠαΣοΚ (14) που ακολουθούν. Η εκλογική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος είναι αναμφισβήτητη. Η ΝΔ κατάφερε να αναχαιτίσει τη φθορά που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα και κινείται πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές. Ο δρόμος που οδηγεί στην αυτοδυναμία είναι μακρύς και καθόλου εύκολος αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «παλεύεται».

Ωστόσο, η υπεροχή της ΝΔ εξακολουθεί να οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία των αντιπάλων της και λιγότερο στα αποτελέσματα της διακυβέρνησής της, τα οποία είναι απογοητευτικά. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση, και η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι τραγική.

Οι πολίτες σε ποσοστό 80% θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τη στέγη, ότι (70%) έχει αρνητικές επιδόσεις σε ζητήματα που αφορούν το κράτος πρόνοιας και την ασφάλεια και ότι (72%) δεν τα πάει και τόσο καλά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που καταγράφεται είναι ότι η μπάλα εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια της αντιπολίτευσης που σίγουρα την έχει χάσει (αν την είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια)

Η «μάχη» της δεύτερης θέσης

Αν η ΝΔ είναι ο «προβληματικός πρώτος» το νέο, ενδιαφέρον στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η μάχη για τη δεύτερη θέση, μεταξύ του ΠαΣοΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η μία όψη του νομίσματος είναι μια τέτοια μάχη δείχνει να είναι μακριά από τον πήχη που είχε θέσει το ΠαΣοΚ, θα προτιμούσε να εμφανίζεται ως αντίπαλος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, σε αυτή τη μάχη για τη δεύτερη θέση φαίνεται, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία. Το ΠαΣοΚ μετά από μια περίοδο κάμψης εμφανίζει τάση ανάκαμψης και η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να υποχωρεί. Το ΠαΣοΚ αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με τον Απρίλιο (12,5%), στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει κάμψη σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας (15%).

Στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη η άποψη ότι τα ποσοστά της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα υποχωρήσουν και άλλο. Και ότι στην πορεία προς τις εκλογές, οι πολίτες θα προτιμήσουν «ένα κόμμα με ρίζες και πρόγραμμα» παρά «ένα προσωπικό κόμμα, με αχαρτογράφητες θέσεις». Σε ποιόν θα στοιχημάτιζαν οι πολίτες; Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis προβάδισμα στην κυρία Κωνσταντοπούλου δίνουν οι αριστεροί, οι γυναίκες και οι ηλικίες από 17-34 ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες και ειδικά οι κεντροαριστεροί θεωρούν ότι στη δεύτερη θέση θα είναι το ΠαΣοΚ.

Στα άλλα επιμέρους στοιχεία η κυρία Κωνσταντοπούλου προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό και στη δημοσφιλία. Όμως, το τελευταίο μήνα η κυρία Κωνσταντοπούλου έχασε δύο μονάδες δημοφιλίας και ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε 3.

Η «απόγνωση» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η «απόγνωση» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι που δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη απόσταση από τα σχήματα και τις ηγεσίες του χώρου. Συγκεκριμένα το 61% των κεντροαριστερών και το 66% των κεντρώων ψηφοφόρων δηλώνει πως βρίσκεται σε απόσταση από όλα τα υπάρχοντα κόμματα.

Στο ερώτημα αν θα τους εκφράζει κάποιος από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς οι ψηφοφόροι του κέντρου δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόσταση από τις σημερινές ηγεσίες σε ποσοστό 67% και οι κεντροαριστεροί σε ποσοστό 69%.

Είναι φανερό ότι στη βάση της καλούμενης προοδευτικής παράταξης υπάρχει προβληματισμός καθώς σε αυτή τη φάση το ΠαΣοΚ κινείται κάτω από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά είναι πλέον μικρά σε μέγεθος κόμματα με αβέβαιες προοπτικές ανάκαμψης. Αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά τα «μπάνια του λαού» θα ενταθούν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι διεργασίες για την ανασύνταξη του χώρου.

Η πτώση των (ακρο)δεξιών σχημάτων

Στο υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό πέραν της σταθερότητας των ποσοστών του ΚΚΕ και την εμφάνιση του κόμματος Κασσελάκη στο κατώφλι της εισόδου της Βουλής παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αλλαγές στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου από το 10,4% του Απριλίου υποχωρεί στο 8,6%. Ο μεγάλος χαμένος, μετά από μια μικρή περίοδο δημοσκοπικής ανόδου είναι η κυρία