Την ώρα που τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, ετοιμάζονται να ψηφίσουν νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του αμερικανικού δημοσίου πέραν της 1ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες, στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων, εστιάζουν την προσοχή τους σε μια νέα τακτική που έχει στόχο τον εκτροχιασμό της χρηματοδότησης του νέου νόμου του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου ώστε να καλύψει η κυβέρνηση της υποχρεώσεις της χώρας, ωστόσο το σχέδιο νόμου προβλέπει καθυστέρηση για ένα χρόνο στην πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές αλλάζουν συνεχώς τακτική, καθώς γνωρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν πρόκειται να εγκρίνουν οποιαδήποτε πρόνοια στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες του δημοσίου, που δεν θα προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι έντονες πολιτικές διαφορές μεταξύ ρεπουμπλικανών και του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και όσων έχουν συμμαχήσει μαζί του, καθιστούν πολύ δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας για μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό που ρυθμίζει τις δαπάνες του αμερικανικού δημοσίου.

Το ενδεχόμενο αποτυχίας στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τις δαπάνες του αμερικανικού δημοσίου ενδέχεται να αφήσει την Ουάσιγκτον χωρίς νομική κάλυψη για τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν, αναγκάζοντας υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσουν ή να υπολειτουργούν για όσο διάστημα δεν υπάρχει λύση.

Σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής» στην παρούσα φάση η μάχη στο Κογκρέσο δίνεται για την ψήφιση ενός προσωρινού προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτεί το αμερικανικό δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η προσωρινή χρηματοδότηση του δημοσίου είναι απαραίτητη εάν δεν θέλουν τα μέλη του Κογκρέσου να δηλώσει το αμερικανικό κράτος αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία κανονικά πρέπει να εγκρίνουν ετήσιους προϋπολογισμούς για το αμερικανικό δημόσιο. Τα δύο νομοθετικά σώματα υποτίθεται ότι θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές και να εγκρίνουν ένα τελικό νομοσχέδιο που στη συνέχεια θα αποκτήσει ισχύ νόμου του κράτους.

Ωστόσο, Βουλή και Γερουσία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν και αυτό που κάνουν είναι να παρατείνουν τις παρούσες δαπάνες μέχρις ότου έρθουν σε συμφωνία, η ενέργεια αυτή είναι γνωστή ως «επίλυση μέσω της παράτασης».

Η παρούσα διαμάχη εστιάζεται ακριβώς στο πως θα εφαρμοστεί η «επίλυση μέσω παράτασης» για το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου και μετά. Μέχρι η μια από τις δύο παρατάξεις στο αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει των απαιτήσεων της ή να επιτευχθεί κάποια συμβιβαστική συμφωνία το αμερικανικό δημόσιο είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να «κλείσει» μετά την 1η Οκτωβρίου.