Η EDF, η εταιρεία που διαχειρίζεται τους 58 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο της χώρας για την υποκλοπή εσωτερικών εγγράφων της Greenpeace που αφορούσαν την εκστρατεία της κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Ο ενεργειακός γίγαντας κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων, ενώ δύο από τα στελέχη της καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μαζί με τρία άλλα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το περιστατικό επαναφέρει στη μνήμη το πλήγμα που είχε δεχθεί η Greenpeace το 1985, όταν πράκτορες που δρούσαν για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης βύθισαν το πλοίο Rainbow Warrior ενώ βρισκόταν σε λιμάνι της Νέας Ζηλανδίας. Αιτία ήταν οι αντιδράσεις της οργάνωσης στις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούσε η Γαλλία στον Ειρηνικό.

Κατασκοπεία

Δικαστήριο της Ναντέρ κοντά στο Παρίσι διαπίστωσε ότι η EDF προσέλαβε την εταιρεία ασφάλειας Kargus για να εισβάλει στους υπολογιστές της Greenpeace, η οποία είχε ξεκινήσει εκστρατεία κατά της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού ύδατος υπό πίεση (ERP) στο Φλαμανβίλ της Νορμανδίας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η EDF επέμεινε ότι ανέθεσε στην Kargus για να παρακολουθεί την Greenpeace και όχι να την κατασκοπεύει με παράνομα μέσα.

Αυτό δεν έπεισε το δικαστήριο, το οποίο επέβαλε ποινές φυλάκισης τριών ετών σε δύο πρώην στελέχη της EDF. Ο πρώτος θα γλιτώσει τους 30 από τους 36 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ενώ ο δεύτερος θα μείνει στη φυλακή για ένα χρόνο.

Η EDF και τα δύο πρώην στελέχη κλήθηκαν επίσης να καταβάλουν στη Greenpeace αποζημίωση 500.000 ευρώ.

Σε 24 μήνες φυλάκισης, από τους οποίους οι 18 με αναστολή, καταδικάστηκε ο Αλέν Κιρός, αυτοδίδακτος χάκερ που εισέβαλε το 2006 στους υπολογιστές του Γιανίκ Ζαντό, τότε επικεφαλής των εκστρατειών της Greenpeace Γαλλίας.

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της Kargus Τιερί Λορό, πρώην πράκτορας της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSE, και ο συνεργάτης του Ζαν Φρανσουά Νομινγκέζ, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων.