Οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται ναρκισσιστικά όσον αφορά στην επαγγελματική τους ζωή εχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην κορυφή, ισχυριζεται τωρα μια ολλανδική έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τύπος αυτός ανθρώπου έχει επισης πολλές πιθανότητες να εκθρονιστεί από την κορυφή αυτή λόγω κακών ή ανεπαρκών χειρισμών του.
Πειράματα που έγιναν σε 150 άτομα έδειξαν πως οι ηγέτες με τον μεγαλύτερο εγωισμό έτειναν να έχουν την πιο αρνητική επίδραση στους υφισταμένους τους, αφού επέβαλλαν την άποψή τους με τρόπο αυταρχικό κι αγενή. Αντιθέτως, όσοι προϊστάμενοι μπορούσαν να ακούσουν τις αντίθετες απόψεις και να επικοινωνήσουν καλά με τους ανθρώπους που βρίσκονταν, ιεραρχικά, κάτω από αυτους, ήταν οι πλέον ενδεδειγμένοι ηγέτες.
«Ο ναρκισσισμός είναι σίγουρα χρήσιμο στοιχείο της προσωπικότητας ενός ηγέτη, γι’ αυτό άλλωστε και βλέπουμε συχνά τέτοιους χαρακτήρες να ανεβαίνουν σε επιχειρηματικές κι επαγγελματικές κορυφές», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Μπάρμπαρα Νεβίτσκα, προσθέτοντας πως «σε περιπτώσεις κρίσεων που ένας άνθρωπος πρέπει να βγει μπροστά και να επιβάλλει την άποψη του, τέτοιοι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Ωστόσο, σε μια απλή εργασιακή καθημερινότητα ή τις διαπροσωπικές σχέσεις, ένας τέτοιος άνθρωπος δύσκολα θα αποτελούσε πηγή ορθών και λογικών αποφάσεων».

Πριν λίγους μήνες, μια παρόμοια μελέτη είχε υποστηρίξει πως ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής φοιτητικής κοινότητας πλήττεται, λίγο έως πολύ, από μια… επιδημία ναρκισσισμού. Σύμφωνα με την Τζιν Τουέντζ, καθηγήτρια Ψυχολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, από έρευνα που έγινε μεταξύ 16.000 φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων προκύπτει ότι ο ναρκισσισμός αγγίζει το 30% όσων ερευνήθηκαν, ένα ποσοστό που οφείλεται κατά πρώτο λόγο στον τρόπο που ανατρέφονται οι σύγχρονοι νέοι.
«Οι ναρκισσιστές φοιτητές έχουν παραισθήσεις και συχνά εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο γιατί δεν περνούν τα μαθήματά τους επειδή πιστεύουν ότι είναι έξυπνοι και δεν χρειάζεται να διαβάσουν», τονίζει η δρ. Τουέντζ, καταλήγοντας πως «υφίστανται, από το οικογενειακό τους περιβάλλον, μια πρωτοφανή πλύση εγκεφάλου προκειμένου να έχουν αυτοπεποίθηση και να νιώσουν πως είναι μοναδικοί. Όμως έτσι επηρεάζεται η συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται εγωιστές, να επιδιώκουν την προσοχή των άλλων και νοιάζονται μόνο για υλικά αγαθά, ενώ πολλές φορές καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις, μόνο και μόνο για να τους προσέξουν».