Επέκταση των φοροαπαλλαγών που έχουν σήμερα τα μεσαία εισοδήματα και κατάργηση των απαλλαγών που έχουν δοθεί σε υψηλότερα εισοδήματα ανήγγειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του για την κατάσταση της οικονομίας και το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση του ότι, παρά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, θα βρεθεί κοινός τόπος για το έλλειμμα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

«Κανένας δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να χρεοκοπούν», τόνισε σχετικά με το (ακόμη πιθανό) σενάριο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στις αρχές Αυγούστου στάση πληρωμών λόγω της διαφωνίας των παρατάξεων με το όριο δανεισμού.

Οι συνομιλίες με τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, είπε.

Η μείωση του ελλείμματος είναι ένα σημαντικό και επείγον έργο που πρέπει να έρθει σε πέρας είπε και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί δαπάνες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που μπορούν να περικοπούν. Σε αυτές συμπεριέλαβε την άμυνα και άλλες παροχές.

Επανέλαβε δε την θέση του ότι πρέπει να καταργηθούν οι απαλλαγές για την μεγαλύτερη εισοδηματικά τάξη που είχε εισάγει η κυβέρνηση Μπους. Πάντως οι Ρεπουμπλικάανοί παραδοσιακά αντιτίθεται σε καταργήσεις φοροαπαλλαγών και πιέζουν για περικοπές δαπανών στην πρόνοια και τη υγεία

Όπως ακόμη υπογράμμισε, κατανοεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση για πολλούς Αμερικανούς και το κίνδυνο της ανεργίας που αντιμετωπίζουν.

Πρόσθεσε πάντως ότι το Κογκρέσο πρέπει να κινηθεί για να ενισχύσει την αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ειδικά τον τομέα των κατασκευών. Επιπλέον ανέφερε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εργαστεί για την προώθηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Νότια Κορέα, τον Παναμά και την Κολομβία.


Παρέμβαση για τη Λιβύη

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένες σε έκταση υπογράμμισε εκ νέου ο Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι δεν παραβίασαν τη σχετική νομοθεσία, όπως επισήμαναν οι Ρεπουμπλικανοί .Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε διαβούλευση με το Κογκρέσο σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.