Ένας ιάπωνας σεισμολόγος ειχε προειδοποιήσει επισήμως εδώ και δύο χρόνια την κυβέρνηση ότι, σε περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης και ενός τσουναμι, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν θα άντεχε την πίεση.

Ο σεισμολόγος Γιουκινόμπου Οκαμούρα, σε έκθεση του που συνέταξε και υπέβαλε τον Ιούνιο του 2009, έγραψε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα υποστεί μεγάλες καταστροφές αν το πλήξουν κύματα ύψους 10 και παραπάνω μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να προκληθούν από τσουνάμι.

Τόνιζε μάλιστα ότι για αυτού του μεγέθους τα κύματα θα ήταν αρκετός ένας σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – τελικά την 11η Μαρτίου ο Εγκέλαδος χτύπησε με 8,9 Ρίχτερ.

Η έκθεση του κ. Οκαμούρα δεν προβλήθηκε αρκετά, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να μην πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του πυρηνικού εργοστασίου, με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Μετανιώνω που δεν πίεσα από την πλευρά μου περισσότερο, που δεν προσπάθησα να δείξω την έκθεση μου και σε περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε ο ίδιος λίγες ημέρες μετά από το ατύχημα της Φουκουσιμα που ξύπνησε ξανά τον εφιάλτη της πυρηνικής καταστροφής.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας των χωρών που ανήκουν στο G8 στο Τόκιο, σύμφωνα με διπλωματικό κείμενο που είχε διαρρεύσει μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Ο αξιωματούχος είχε τονίσει ότι οι κανόνες ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας ήταν παρωχημένοι και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού θα παρουσιάζονταν σοβαρά προβλήματα – όπως και έγινε.