Πώς θα καταναλώνουμε περισσότερες πρωτεΐνες χωρίς να τρώμε περισσότερο κρέας;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους διατροφολόγους οι οποίοι προτείνουν τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεινών.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Διατροφή (SACN) στη Βρετανία, όσοι καταναλώνουν 90 γραμμάρια, ή περισσότερο, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αυτή σε 70 γραμμάρια, το αντίστοιχο του μισού κιλού κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Κόκκινα κρέατα είναι όλα τα φρέσκα κρέατα, ο κιμάς και το κατεψυγμένο χοιρινό, αρνί και μοσχάρι. Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, το πάτε και οι κονσέρβες κρέατος, όπως επίσης τα παστά, τα καπνιστά και τα μαριναρισμένα προϊόντα.

Σε 500g την εβδομάδα αντιστοιχούν δύο μοσχαρίσιες ή χορινιές μπριζόλες, ή δέκα χοιρινά λουκάνικα. Αλλά υπάρχουν πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορούν να υποκαταστήσουν με ασφάλεια την ζωική.

Οι καλύτερες, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές είναι οι εξής:
1. Αβοκάντο
Η ευεργετική δράση του αβοκάντο στο καρδιαγγεια­κό σύστημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.

2. Αρακάς
Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων για τον οργανισμό. Περιέχει κάλιο, νάτριο, φώσφορο, καροτίνη, φυτικές ίνες καθώς και βιταμίνη C, θειαμίνη, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

3. Γάλα καρύδας
Η καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Το λαουρικό οξύ που περιέχεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην καρύδα, έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό σε παθήσεις του ανοσοποιητικού.

4. Καστανό ρύζι
Αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

5. Παντζάρι
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο, σίδηρο, ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μεταλλικά άλατα, βιταμίνη Β.

6. Φύτρο σιταριού
Στο κέντρο του κόκκου του σιταριού βρίσκεται το φύτρο, το τμήμα του κόκκου το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του νέου βλαστού. Αν και αποτελεί μικρό τμήμα του κόκκου, το φύτρο αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε και φολικού οξύ, καθώς και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος και ψευδάργυρος. Το φύτρο περιέχει επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίγα λίπη.