ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 24 x 30 εκ.)


Για τη σάλτσα ντοµάτας

400 γρ. ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες

1 πρέζα αλάτι

30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες

100 γρ. πελτές ντοµάτας

1 κιλό ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες ή 1 κιλό ολόκληρα ντοµατάκια από κονσέρβα

1 πρέζα ζάχαρη

40 γρ. φύλλα βασιλικού

Για τα λαζάνια

300 γρ. λαζάνια

200 ml από τη σάλτσα ντοµάτας

100 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη

100 γρ. ξινοµυζήθρα

Για τη γέµιση

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

500 γρ. µελιτζάνα, κοµµένη σε µεγάλα καρέ

450 γρ. ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

400 γρ. κόκκινες πιπεριές, κοµµένες σε µέτρια καρέ

200 γρ. κολοκύθι, κοµµένο σε µέτρια καρέ

60 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο

500 ml από τη σάλτσα ντοµάτας

10 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα

400 γρ. ξινοµυζήθρα

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα ντοµάτας

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το κρεµµύδι µε λίγο αλάτι και το σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο και µόλις βγάλει τα αρώµατά του ρίχνουµε τον πελτέ και ανακατεύουµε για περίπου 1 λεπτό. Συµπληρώνουµε µε την ντοµάτα και µόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει, χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατίζουµε, προσθέτουµε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγοµαγειρεύουµε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 1 ώρα. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουµε τον βασιλικό και αφήνουµε για 5 λεπτά ακόµη. Μόλις η σάλτσα κρυώσει ελαφρώς, την αλέθουµε σε µύλο λαχανικών και την περνάµε από σήτα.

Γέµιση

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά το µισό λάδι και σοτάρουµε τις µελιτζάνες µέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώµα. Με τη βοήθεια µιας τρυπητής κουτάλας τις βγάζουµε και τις αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και τις πιπεριές. Αλατίζουµε για να βγάλουν τα υγρά τους και να µαλακώσουν. Προσθέτουµε το κολοκύθι και σοτάρουµε µέχρι να µαραθεί κι αυτό. Τέλος, ρίχνουµε το σκόρδο και µαγειρεύουµε µέχρι να µυρίσει. Περιχύνουµε µε 500 ml σάλτσα ντοµάτας, χαµηλώνουµε λίγο ακόµη τη φωτιά και αν χρειάζεται προσθέτουµε αλάτι και ζάχαρη. Σιγοµαγειρεύουµε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουµε τον βασιλικό και τη µελιτζάνα, αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε τη γέµιση να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτουµε την ξινοµυζήθρα και ανακατεύουµε καλά.

Σύνθεση

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Απλώνουµε στο ταψί 100 ml σάλτσα και από πάνω µια στρώση λαζάνια. Αδειάζουµε τη µισή γέµιση και σκεπάζουµε µε λαζάνια. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε την υπόλοιπη γέµιση καλύπτοντάς τη µε λαζάνια. Περιχύνουµε µε την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουµε µε τα τυριά. Ψήνουµε µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.