«Καρδαμώνει» μια πράσινη σαλάτα όχι μόνο με το έντονο άρωμα, την πιπεράτη, γεμάτη σπιρτάδα γεύση του αλλά και με το σίδηρο, την άφθονη βιταμίνη C και τα μεταλλικά του άλατα, χαρίσματα που έκαναν τους στρατηγούς της αρχαιότητας να το συστήνουν στους στρατιώτες τους πριν από τις μάχες, ως τονωτικό. Αποτοξινωτκό και τονωτικό, κάνει καλό στο κουρασμένο συκώτι, στους ρευματικούς πόνους και στην καταρροή ενώ αν το ανακατέψεις με μέλι, σβήνει τις πανάδες του δέρματος. Σε μια γλάστρα στο περβάζι μπορούμε με διαδοχικές σπορές να το συντηρήσουμε όλο το χρόνο. Σε μια γλάστρα, μπορούμε να έχουμε φρέσκο όλον τον χρόνο.

Σαλάτα με σπανάκι, πορτοκάλι και κάρδαμο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 200 γρ. μικρά, τρυφερά φύλλα από σπανάκι, 1 ματσάκι χοντροκομμένο κάρδαμο, μερικά κλωναράκια χοντροκομμένο μαϊντανό και φύλλα από ένα κόκκινο ραντίτσιο. Από πάνω ψιλοκόβουμε σε φετούλες από 1 πορτοκάλι αφού αφαιρέσουμε το άσπρο μέρος του. Στο μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σος, ¾ φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι, 1 κ.γ. μουστάρδα, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, ½ κ.σ. σπόρια κόλιαντρου, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ανοιξιάτικα καροτάκια με κάρδαμο

Σαν συνοδευτικό σε κρέατα, ψάρι και πουλερικά, βράζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει καρότα κομμένα σε ροδέλες με αλάτι και 1 κ.γ. ζάχαρη. Μόλις μαλακώσουν και πιούν το νερό τους, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, 5-6 κλωναράκια κάρδαμο ψιλοκομμένο, μπαχάρι στη μύτη του κουταλιού και χυμό από ½ λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθεί το κάρδαμο και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.

Πατατούλες στο φούρνο

Βάζουμε στο ταψί πατατούλες με 5-6 κλωναράκια ψιλοκομμένο κάρδαμο, 6-7 φύλλα λουίζας, ξύσμα από 1 λεμόνι, κανέλα στη μύτη του κουταλιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με ένα μείγμα από χυμό 2 λεμονιών, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτήρι νερό και ½ φλ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180°C.