Οπως ο περισσότερος κόσμος που ακολουθεί –άλλοι με περίσσιο πάθος, άλλοι με λιγότερο –την κουλτούρα του «Πολέμου των Aστρων», έτσι και ο Μπενίσιο ντελ Τόρο έχει μια δική του ιστορία για τον μύθο που δημιούργησε το 1977 ο Τζορτζ Λούκας, αλλάζοντας έτσι την αντίληψη του κοινού σε όλον τον κόσμο για το είδος της γαλαξιακής περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας.
Ηταν καλοκαίρι του ’77 και ο Ντελ Τόρο, παιδί 10 ετών από το Σαν Χερμάν του Πουέρτο Ρίκο, βρισκόταν για τουρισμό στη Νέα Υόρκη. «Θυμάμαι ότι καθόμουν σε ένα εστιατόριο με τους γονείς μου και ξαφνικά ήρθε στο τραπέζι μου ένας άνθρωπος που δεν είχα ξαναδεί και μου έδωσε ένα βιβλιαράκι. Ηταν το booklet μιας ταινίας που μόλις είχε δει. Η ταινία είχε μόλις «ανοίξει» στις αίθουσες. Ηταν το «Star Wars». Ο άνθρωπος μου είπε: «Πρέπει να δεις αυτήν την ταινία». Και έφυγε. Κάπως έτσι προέκυψε η γνωριμία μου με τον «Πόλεμο των Αστρων»».
Η ιστορία του ηθοποιού δεν τελειώνει εκεί. Επιστρέφοντας στο Πουέρτο Ρίκο, ο «Πόλεμος των Αστρων» έγινε το «κομμάτι» του, η φιγούρα του. «Ελεγα σε όλους γι’ αυτήν την ταινία που είχα δει και νομίζω ότι κάποιοι με ζήλευαν λιγάκι που είχα καταφέρει να τη δω πρώτος. Εκείνα τα χρόνια οι ταινίες καθυστερούσαν να έρθουν στην πατρίδα μου. Ο «Πόλεμος των Αστρων» μπορεί και να ήρθε και ύστερα από πέντε μήνες. Και να ‘μαι εγώ, ένας πιτσιρικάς, που καυχιόταν ότι το είχε δει».
Ο διάσημος σήμερα ηθοποιός, κάτοχος Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Τraffic» του 2000, πιστεύει ότι έχει ακόμη κάπου κρυμμένο το βιβλιαράκι που του είχε δώσει εκείνος ο κύριος και το οποίο σήμερα έχει συλλεκτική αξία, όπως καθετί που σχετίζεται με το πρώτο εκείνο φιλμ του 1977. Γιατί, βέβαια, ποιος θα μπορούσε εκείνη την εποχή να φανταστεί την τρομερή κινηματογραφική ιστορία που θα έγραφε εκείνη η ταινία, διαμορφώνοντας ριζικά την ποπ κουλτούρα όχι μόνο της Αμερικής, αλλά ολόκληρου του κόσμου; Ποιος θα περίμενε ότι ο «Πόλεμος των Αστρων» θα γινόταν μια βιομηχανία από μόνη της, με εκατομμύρια ακολούθους των ταινιών, οι οποίες επρόκειτο να διατηρήσουν ζωντανό έως τις μέρες μας τον διαγαλαξιακό θρύλο.
Το σίγουρο είναι ότι ο 50χρονος σήμερα Ντελ Τόρο δεν θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί πως κάποια στιγμή στη ζωή του θα βρισκόταν ο ίδιος μέσα σε αυτό το «μοναδικό σύμπαν του «Πολέμου των Αστρων»». Στην τελευταία –έως σήμερα –ταινία αυτής της σειράς «Star Wars: The Last Jedi» (στη χώρα μας θα προβάλλεται με τον τίτλο «Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi»), που εντάσσεται στη σάγκα του Λουκ Σκαϊγουόκερ (Μαρκ Χάμιλ) και συνεχίζει τον μύθο από εκεί που τον άφησε η προηγούμενη ταινία «Η Δύναμη ξυπνάει», ο Μπενίσιο ντελ Τόρο υποδύεται τον DJ, ας πούμε τον «κακό» της ιστορίας, ή καλύτερα «έναν κυνικό τύπο που πιστεύει ότι οι καλοί και τα καθάρματα είναι βασικά το ίδιο και το αυτό» όπως ο ίδιος το τοποθετεί. «Αλλά είναι και ένας καιροσκόπος. Επωφελείται από την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, είναι ένας οπορτουνίστας που μπορεί να σε βγάλει από μια δύσκολη θέση ή να σε βάλει σε δύσκολη θέση. Κάπως έτσι τον μεταχειριστήκαμε στην ταινία. Δεν ξέρουμε αν είναι καλός ή κακός, ξέρουμε μόνον ότι είναι ένας μισθοφόρος».
Ηταν ο ίδιος ο Ράιν Τζόνσον, ο σκηνοθέτης του τελευταίου «Star Wars», που κάλεσε τον Ντελ Τόρο «για να συζητήσουμε έναν χαρακτήρα». Δεν είπαν τίποτε για τον χαρακτήρα του DJ σε εκείνη την πρώτη συνάντηση. «Μιλήσαμε για ταινίες, για το παρελθόν μου, ήταν μια πολύ άνετη κουβέντα». Επειτα από λίγες ημέρες ο Ντελ Τόρο δέχθηκε το σενάριο. «Το διάβασα και ήταν πολύ cool. Οπως και ο ήρωας που θα υποδυόμουν».
Με τον Τζόνσον ο Ντελ Τόρο είχε χημεία. Λέει ότι έφεραν στον ήρωα πράγματα ξεχωριστά και απρόβλεπτα. Το γεγονός ότι ο DJ είναι ταυτόχρονα απωθητικός και γοητευτικός έπαιξε τον ρόλο του. «Τον αντιμετώπισε σαν έναν μικρό διαβολάκο στον ώμο του πρωταγωνιστή Φιν (Τζον Μπογέγκα), να του λέει συνέχεια ότι ακόμη και οι καλοί έχουν τη βρώμικη πλευρά τους, μπορούν ενίοτε να γίνουν και εκείνοι διεφθαρμένοι. Τι κάνεις επομένως; Ζεις ελεύθερα και δεν παίρνεις ποτέ θέση, αδιαφορείς για την πλευρά στην οποία πρέπει ή δεν πρέπει να είσαι».
Ενα από τα πρότυπα του Μπενίσιο ντελ Τόρο για την προσέγγιση του DJ –και αυτό ήταν κάτι που συζήτησε με τον σκηνοθέτη του –ήταν ο Ασχημος στην ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» του Σέρτζιο Λεόνε. «Μιλήσαμε για τέτοιους οπορτουνιστές ήρωες στον κινηματογράφο και ο Ιλάι Γουάλακ ήταν ένας από αυτούς που αναφέραμε» είπε ο ηθοποιός. «Είναι μηχανορράφος και επικίνδυνος, αλλά ίσως, ίσως να υπάρχει και μια καλή πλευρά μέσα του. Ισως και όχι». Ολα αυτά δείχνουν ότι υπήρξε επεξεργασία του χαρακτήρα και μια τέτοιου είδους επεξεργασία «τι άλλο παρά διασκεδαστική μπορεί να είναι; Φτιάχνεις έναν τύπο ο οποίος κινείται στη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Και αυτό θέλαμε να πετύχουμε, να τον έχουμε διαρκώς σε αυτό το οριακό σημείο».
Στην ερώτηση πώς ήταν να δουλεύει στο πλατό των «Tελευταίων Jedi» ο Ντελ Τόρο αρκείται να πει: «Σαν να δουλεύεις εκ των προτέρων με τους νικητές». Πράγματι, η τεράστια εμπορική επιτυχία του προηγούμενου επεισοδίου με τίτλο «Η Δύναμη ξυπνάει» είχε φέρει μια αύρα νίκης στους συντελεστές της τελευταίας ταινίας. «Είναι σαν να παίρνεις μετάθεση στους New York Yankees» λέει χαρακτηριστικά. «Ξέρεις ότι παίζεις για τον νικητή. Αυτές οι ταινίες έχουν κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Ολοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Το έχουν έτοιμο. Το έχουν μέσα τους. Δεν γίνεται ποτέ σπατάλη χρόνου, δεν χωράνε τουπέ ή ιδιοσυγκρασίες. Στις μεγάλες παραγωγές πρέπει πολλά πράγματα να κάνουν μεταξύ τους «κλικ» και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε δημιουργικό».
Η ταινία «Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου σε διανομή Feelgood Entertainment.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ