Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που είπατε ως παιδί; «Η «Kρουαζιέρα» του Βαγγέλη Γερµανού. «Mύκονο και Σαντορίνη, σαν ερωτευµένοι κιγκουίνοι» και όχι πιγκουίνοι. To πρόφερα µε «κ» και έστηνα και χορογραφία».
Ξεκινήσατε ως τραγουδίστρια στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά, είστε η front woman των Imam Baildi και μας συστηθήκατε ξανά ως Σούλη Ανατολή μέσα από τον ομώνυμο προσωπικό σας δίσκο… «Ναι, µε τους Imam και τον Φοίβο µού ανοίχτηκαν φοβεροί δρόµοι και είναι δύο σχέσεις που νοµίζω δεν θα λήξουν ποτέ. Τώρα, ποια είναι η Σούλη Ανατολή; Είµαι εγώ. Φοράω τα ρούχα που θέλω. Λέω τα τραγούδια που θέλω. Εννοώ κάθε στίχο. Το όνοµα αυτό το αγαπώ, γιατί φέρει κάτι το φανταχτερό, το αισιόδοξο. Αποτελούσε και το καλλιτεχνικό ψευδώνυµο της γιαγιάς µου. Ηταν τραγουδίστρια τη δεκαετία του ’50 στον Βόλο. Επέλεξε όµως να κάνει οικογένεια και εγκατέλειψε την καριέρα της. Μοιάζει κάπως σαν να εκπληρώνω και µία δική της επιθυµία».
Θα συνεχίσετε ως Σούλη Ανατολή; «Δεν πρόκειται για κάποια περσόνα πίσω από την οποία κρύβοµαι. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει δεύτερος δίσκος µε αυτό το όνοµα –λογικά θα υπάρξει -, αλλά αν συµβεί δεν θέλω να είναι κάτι επιβεβληµένο. Η Σούλη Ανατολή είναι κάτι πολύ ειλικρινές, δικό µου. Ισως γιατί ως Ρένα Μόρφη βρίσκοµαι ενεργά στους Imam Baildi και ήταν και ένας τρόπος να διαχωρίσω τα δύο πρότζεκτ».
Το τραγούδι από τον προσωπικό σας δίσκο «Οταν σου χορεύω» έχει φθάσει τα 6,2 εκατ. προβολές στο ΥouΤube… «Με χαροποιεί, αλλά σε αυτόν τον δίσκο έχω άλλα εννέα «παιδάκια» τα οποία εξίσου αγαπώ. Mπορεί αυτό το τραγούδι να ήταν το πιο ξεχωριστό –το κοινό είναι αυτό που κρίνει -, πάντως η οπτικοποίηση σε βιντεοκλίπ θεωρώ ότι πάντα βοηθάει. Ισως όµως επειδή έχω µάθει να επικοινωνώ αυτά που θέλω µέσα από τις συναυλίες, δεν τα υπολογίζω και τόσο αυτά τα εκατοµµύρια views. Υπάρχουν καλλιτέχνες που χειρίζονται πολύ καλύτερα από εµένα τα νέα µέσα. Είναι ωστόσο θαυµαστός και αυτός ο κόσµος: βοηθά τη µουσική να ταξιδέψει».
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας single, «Amado Μio», ενώ με τους Ιmam Baildi συνεργαστήκατε με τον Κωστή Μαραβέγια στη διασκευή του τραγουδιού «Τα ζηλιάρικά σου μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη. «Ηταν µια πολύ ευχάριστη συνεργασία µε τον Κωστή. Γενικά βρίσκοµαι συνεχώς στο στούντιο και µε το δικό µου πρότζεκτ και µε τους Ιmam. Mέχρι να ολοκληρωθούν τα άλµπουµ που ετοιµάζουµε, κάνουµε αυτές τις διάσπαρτες κυκλοφορίες. Αφού είχα έτοιµο το «Amado Μio», αυτό το τραγούδι του Αλαν Ρόµπερτς από την ταινία «Τζίλντα» που τραγούδησε για πρώτη φορά στα ελληνικά η Δανάη σε στίχους Πολ Μενεστρέλ, θέλησα να ακουστεί αυτό το καλοκαίρι».
Οι Imam Baildi κάνουν διασκευές παλαιών τραγουδιών με καινούργιο ήχο, εσείς παρουσιάζετε έναν δίσκο με νέα τραγούδια που ακούγονται με έναν αναλογικό, νοσταλγικό ήχο. Γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη να κοιτάξουμε πίσω; «Oταν το 2007 οι Ιmam Baildi ξεκίνησαν να κάνουν διασκευές, µε αυτόν τον πολύ δικό τους τρόπο, τους θεωρούσαν λίγο «τρελούς». Μετά έγινε κάπως µόδα. Νοµίζω πάντως ότι δεν έχει σηµασία τελικά αν ένα τραγούδι είναι παλιό ή καινούργιο. Η µουσική είναι ζωντανή και όταν είναι ζωντανή δεν θα κλειστεί σε συρτάρι, θα περάσει σε καινούργια σώµατα και αφτιά».
Γεννηθήκατε σε λάθος εποχή; «Καθόλου. Θα ήθελα ίσως να έχω γεννηθεί 10 χρόνια νωρίτερα. Να ζήσω λίγο ως νέα χωρίς αυτό το σύννεφο που µας σκεπάζει. Γιατί η δικιά µας γενιά µε την κρίση έχασε δέκα χρόνια και δεν ξέρω ακόµη πόσα άλλα θα χάσει».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Μαϊου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ