Την Παρασκευή 12/04/2013 ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε στους Γιώργο Παπαχρήστο και Άρη Ραβανό για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.{{{ audio1 }}}

«Ο ίδιος ο όρος ΣΧΕΔΙΟ Β’ δεν προήλθε από δική μας έμπνευση, αλλά είναι μεγάλη η συζήτηση που γίνεται σε δημοσιογραφικό, πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο, σχετικά με την εξέλιξη της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, με όλα αυτά τα αντιφατικά στοιχεία που κάποια από αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον, μίλησε καθαρά για θέμα συμμετοχής ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

Αν δείτε τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους θέλουν το ευρώ, εκτός από το ΚΚΕ που και αυτό δεν έχει θέσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ως άμεσο στόχο. Λέει «όταν πάρουμε τη λαϊκή εξουσία και όταν γίνει ο σοσιαλισμός».
Όμως, θα δείτε μεγάλη απόσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος από τις διεργασίες στην κοινωνία. Στις έρευνες των δημοσκοπήσεων, το κομμάτι του πληθυσμού που έχει μια σταθερή άρνηση στο ευρώ και αναζητά το δρόμο του εθνικού νομίσματος, τώρα τελευταία φτάνει στο 35-40% και πρέπει να εκφραστεί. Για μια ακόμα φορά η κοινωνία ξεπερνά το πολιτικό σύστημα.

Δεν βλέπω στις νυν κοινοβουλευτικές δυνάμεις τη δυνατότητα συνεργασίας. Έχοντας υπόψη την απομονωτική στάση που έχει το ΚΚΕ, δεν ξέρω αν θα τη διακόψει μετά το συνέδριο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω κάτι τέτοιο. »