Ο άνθρωπος-κλειδί που άνοιξε τον δρόμο στις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεσκεπάσουν τα σκάνδαλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοφαίρου (FΙFΑ) είναι ο Βραζιλιάνος Ζοζέ Αουίλα, ιδιοκτήτης μιας αθλητικής εταιρείας μάρκετινγκ. Ο 71χρονος Βραζιλιάνος, που έχει τεράστιες διασυνδέσεις με ανώτατους αξιωματούχους από τον χώρο του διεθνούς ποδοσφαίρου, ομολόγησε τις κατηγορίες που του απέδωσαν οι Αρχές για εκβιασμό, συνεχιζόμενη απάτη, ξέπλυμα χρημάτων αλλά και παρακώλυση της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του σε εφημερίδα του Σάο Πάολο, ο Αουίλα παραμένει στη Νέα Υόρκη, δεν έχει συλληφθεί και εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές. Ο Ζοζέ Αουίλα μέσω της εταιρείας του διαπραγματεύτηκε από το 1991 συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα στα μεγαλύτερα τουρνουά της Νότιας Αμερικής αλλά και χορηγίες ύψους σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων με εταιρείες-χορηγούς. Φυσικά προσέφερε και τις απαραίτητες μίζες σε παράγοντες από τη Βραζιλία και γενικότερα όλη την Αμερική.
Τα εκατομμυρία έρρεαν άφθονα


Ο Αουίλα είχε στενές σχέσεις και με τον Ρικάρντο Τεξέιρα, πρόεδρο της Βραζιλιανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για 23 χρόνια. Ο Τεξέιρα παραιτήθηκε το 2012 μετά την κατακραυγή που υπήρξε εναντίον του στη Βραζιλία για την προετοιμασία εν όψει του Μουντιάλ 2014. Υπήρξαν κατηγορίες ότι έλαβε προμήθεια εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ τις οποίες δεν αποδέχθηκε και τελικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Το 1996 η εταιρεία του Αουίλα διαπραγματεύτηκε συμφωνία 369 εκατ. δολαρίων μεταξύ αθλητικής εταιρείας και της Εθνικής Βραζιλίας. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ίδιος έπαιρνε προμήθεια 5% και τα μισά ήταν μίζες προς ανώτατους αξιωματούχους της ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αουίλα έδωσε προμήθεια 100 εκατ. δολαρίων σε παράγοντες από όλη τη Νότια Αμερική για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πέντε διοργανώσεων του Κόπα Αμέρικα.
Υψηλόβαθμοι κατηγορούμενοι


Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Αουίλα είναι ένας από τους τέσσερις κατηγορουμένους που βοήθησαν ώστε να «δέσουν» οι κατηγορίες εναντίον ανωτάτων παραγόντων της FΙFΑ και να γίνουν την Τετάρτη επτά συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» στη Ζυρίχη. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από εντολή της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λορέτα Λιντς και οι κατηγορίες αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και μίζες ύψους 150 εκατ. δολαρίων.
Ενας από τους συνολικά 14 κατηγορουμένους είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος της FΙFΑ Τζακ Γουόρνερ από το Τρινιντάντ. Ο Γουόρνερ φέρεται να ζήτησε προμήθεια 10 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για την ανάληψη του Μουντιάλ 2010. Τόσο αυτός όσο και οι Νοτιοαφρικανοί το διέψευσαν.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της FΙFΑ Τζέφρι Γουέμπ, φανατικός υποστηρικτής του Ζεπ Μπλάτερ, αλλά και άλλοι πρώην συνεργάτες του Γουόρνερ έχουν ένα κοινό στοιχείο: σχέση με έναν γνωστό φορολογικό παράδεισο, τα νησιά Κέιμαν. Ενας από αυτούς είναι και ο ελληνικής καταγωγής πρώην γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των νησιών Κέιμαν Κώστας Τάκας. Οι υπόλοιποι παράγοντες της FΙFΑ που κατηγορούνται είναι ο Ουρουγουανός Εουχένιο Φιγερέδο, ο Βραζιλιανός Ζοζέ Μαρία Μαρίν, ο Ραφαέλ Εσκιβέλ από τη Βενεζουέλα, ο Χούλιο Ρότσα από τη Νικαράγουα και ο Εδουάρδο Λι από την Κόστα Ρίκα.
Την ίδια στιγμή άνθρωποι του ποδοσφαίρου από όλον τον κόσμο εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για τις αποκαλύψεις και το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη FΙFΑ.

«Είναι σοκαριστικό και αποτελεί τεράστια ζημιά για το ποδόσφαιρο. Θα ήταν επίσης σοκαριστικό αν όλες αυτές οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον μελών της FΙFΑ αποδειχθούν αληθινές»
σχολίασε ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. «Είναι κρίμα που αξιωματούχοι ενεργώντας για προσωπικά τους συμφέροντα μπορούν να θέσουν κάτω από τέτοια αμφισβήτηση οργανισμούς τόσο σημαντικούς για το ποδόσφαιρο όπως η FΙFΑ» υποστήριξε ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας Νοέλ Λε Γκρα.
Ο Πούτιν υποστηρίζει τη FΙFΑ


Η FΙFΑ βρήκε υποστηρικτές από τη Ρωσία! Αλλωστε, η δεύτερη έρευνα που διεξάγουν οι ελβετικές αρχές έχει να κάνει και με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από Ρωσία και Κατάρ προκειμένου να αναλάβουν τη διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας ήταν από το υπουργείο Εξωτερικών και χαρακτήρισε παράνομη την προσπάθεια των ΗΠΑ να εφαρμόσουν τη νομοθεσία τους σε ξένο έδαφος.
Στη συνέχεια μίλησε και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν: «Είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες» είπε.
Πάντως η Οργανωτική Επιτροπή της Ρωσίας 2018 ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές καθώς δεν θέλει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση φοβούμενη πιθανές επιπτώσεις.

Διαφάνεια
Η αντίδραση των χορηγών

Σοβαρές αντιδράσεις –και αυτό ίσως φοβίζει περισσότερο τη FΙFΑ –υπήρχαν και από τους χορηγούς. Πρώτα η εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Visa ενημέρωσε την παγκόσμια ομοσπονδία ότι σκέπτεται να διακόψει τις χορηγίες αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για την αποκατάσταση της φήμης των αγώνων, έπειτα και από τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της με τόσο σοβαρές κατηγορίες.
Αλλες δύο εταιρείες-χορηγοί, η Coca-Cola και η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, κάλεσαν τη FΙFΑ να ενισχύσει τη διαφάνεια, ενώ «έντονη ανησυχία» εξέφρασε και η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, χορηγός για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.
Ο Ρομπ Πράζμαρκ, όμως, πρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών διοργανώσεων, έχει διαφορετική άποψη και υποστήριξε ότι είναι απίθανο οι εταιρείες να αποσύρουν όλες τις χορηγίες τους. «Οι χορηγοί αυτοί επενδύουν πολλά χρήματα για να συνδέσουν το όνομά τους με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου» είπε χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ