Παίκτες που έχτισαν μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά στον Ολυμπιακό. Κατά καιρούς δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για αστέρια που δεν μπόρεσαν να λάμψουν στον Πειραιά. Παράδειγμα την εφετινή σεζόν αποτελεί ο «ιπτάμενος» Ολλανδός, με τις χαμηλές όμως πτήσεις στους Ερυθρόλευκους, Ιμπραήμ Αφελάι. Ο 29χρονος εξτρέμ ανήκει στην Μπαρτσελόνα και αποτελεί βασικό στέλεχος στην Εθνική Ολλανδίας. Η απόδοσή του στον Ολυμπιακό, με εξαίρεση 2-3 ματς, κυμάνθηκε σε κατώτερα των απαιτήσεων επίπεδα, όμως το συμβόλαιό του έχει πιάσει ταβάνι στο ποδοσφαιρικό τμήμα με 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως! Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός θεώρησε ότι έκανε σπουδαία επένδυση με την προσθήκη του Αφελάι στο ρόστερ, ωστόσο λόγω των υψηλών οικονομικών απολαβών του μερίμνησε το συμβόλαιό του να έχει διάρκεια 1+2 χρόνια.
Αφελάι τέλος


Ετσι ετοιμάζει τις αποσκευές του για να ακολουθήσει τον ερχόμενο Ιούνιο το δρομολόγιο Πειραιάς – Βαρκελώνη. Χωρίς επιστροφή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμη ένα βαρύ όνομα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ο γάλλος αμυντικός Ερίκ Αμπιντάλ, αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό, ενώ το συμβόλαιο του είχε ισχύ ως τον Ιούνιο του 2015. Ο γάλλος σταρ επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και επέστρεψε στη Βαρκελώνη με προοπτική να αναλάβει κορυφαίο πόστο στις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Τελικά απέρριψε την πρόταση των Μπλαουγκράνα και αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό αναλαμβάνοντας το International Branding (διεθνείς σχέσεις) του συλλόγου. Παράλληλα, θα είναι ο συνδετικός κρίκος της Ακαδημίας των Ερυθρολεύκων με φυτώρια μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια επί προεδρίας των Σωκράτη Κόκκαλη και Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν φθάσει καραβιές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών οι οποίοι καταξιώθηκαν στις ομάδες που αγωνίστηκαν, όμως βούλιαξαν σε ρηχά νερά στο Λιμάνι.
Σπουδαίο «δεκάρι» στην Εθνική Χιλής με 69 συμμετοχές (1990-2001) ήταν ο Φαμπιάν Εστάι. Ο Μιχάλης Φωτίου ήταν ο μάνατζερ που είχε πολυετή συνεργασία με τον Ολυμπιακό και εκείνος που μεσολάβησε για τη μεταγραφή του Εστάι. Ο Χιλιανός δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στον Πειραιά και η καριέρα του τελείωσε άδοξα στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Τάις Λίμπρεχτς (1993-1995). Συμπαίκτης του Εστάι στον Ολυμπιακό ήταν ο Ρασίντ Γεκινί. Ο νιγηριανός επιθετικός απεβίωσε τον Μάιο του 2012 σε ηλικία 48 ετών και κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Νιγηρίας, Ακτής Ελεφαντοστού, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ελβετίας, Τυνησίας και Σαουδικής Αραβίας.
Γεκινί και Μπερμούδες


Ο Γεκινί αναδείχθηκε καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής το 1993 και ο Ολυμπιακός τον απέκτησε τον επόμενο χρόνο (1994-1995). Στους Ερυθρόλευκους είχε μόνο τέσσερις συμμετοχές, σκόραρε δύο φορές και το όνομά του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην Εθνική Νιγηρίας: πρώτος σκόρερ με 37 γκολ σε 58 εμφανίσεις (1984-1998).
Ογκόλιθος στην άμυνα με μεγάλη καριέρα στην Μπόκα Τζούνιορς (1997-2001) και στην Εθνική Κολομβίας (1995-2001) ήταν ο Χόρχε Μπερμούδες. Ο επονομαζόμενος «Εl Patron» (αφεντικό) στη μεγάλη ομάδα της Αργεντινής, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Τάκη Λεμονή. Ο Μπερμούδες στα δύο χρόνια παρουσίας του στους Ερυθρόλευκους (2001-2003) αγωνίστηκε μόλις σε εννέα ματς!
Ο Κολομβιανός θεωρήθηκε υπεύθυνος για το γκολ της ισοφάρισης που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις από τη Λα Κορούνια στο Ριαθόρ (2-2), ύστερα από ασυνεννοησία με τον γκολκίπερ Δημήτρη Ελευθερόπουλο.


Οι μεγάλες απογοητεύσεις
Από τον Ζάχοβιτς στον Σαβιόλα

Στους ποδοσφαιριστές-μαγνήτες που απογοήτευσαν με την απόδοσή τους τούς φιλάθλους του Ολυμπιακού ήταν οι Ζλάτκο Ζάχοβιτς, Ντένις Ρόμενταλ, Αλμπερτ Ριέρα, Χαβιέρ Σαβιόλα, Νέλσον Βαλντές, Ερνάν Πέρες.
Ο σλοβένος μεσοεπιθετικός Ζάχοβιτς ήταν μαζί με τον Τζιοβάνι οι μεγάλες μεταγραφές του Σωκράτη Κόκκαλη το καλοκαίρι του 1999. Ο Ζάχοβιτς έκανε σπουδαία καριέρα στην Πόρτο και στην Εθνική Σλοβενίας (1992-2004), σημειώνοντας 35 γκολ σε 80 παιχνίδια. Ωστόσο δεν κατόρθωσε να προσαρμοστεί στο παιχνίδι των Ερυθρολεύκων, γνώρισε δύο προπονητές, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, οι οποίοι απολύθηκαν τη σεζόν 1999-2000, και το καλοκαίρι αποχώρησε από τον Πειραιά.
Ο Χαβιέρ Σαβιόλα ήταν από τα τοπ ονόματα που πέρασαν από τους πρωταθλητές. Ο αργεντινός διεθνής μεσοεπιθετικός έκανε λαμπρή καριέρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ρίβερ Πλέιτ, Μονακό, Σεβίλλη, Μπενφίκα, έπαιξε έναν χρόνο στον Ολυμπιακό (2013-2014), «έφαγε» πάγκο και είχε 17 συμμετοχές, ενώ σημείωσε 11 γκολ.
Δύο διεθνείς που δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν στις πτέρυγες του Ολυμπιακού ήταν ο δανός δεξιός εξτρέμ Ντένις Ρόμενταλ και ο ισπανός αριστερός μεσοεπιθετικός Αλμπερτ Ριέρα (2010-2011).
Ακόμη δύο διεθνείς (με την Εθνική Παραγουάης) που έμειναν μόλις έξι μήνες στον Ολυμπιακό (αγωνίστηκαν με τη μορφή δανεισμού από τον Ιανουάριο του 2014 ως το τέλος της σεζόν) ήταν οι Νέλσον Βαλντές και Ερνάν Πέρες. Αποκτήθηκαν για να αντικαταστήσουν τους Μήτρογλου, Βάις (πήραν μεταγραφές σε Φούλαμ, Λεκβίγια του Κατάρ, αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2014), όμως έφυγαν κακήν κακώς από το Λιμάνι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ