Με γκολ του Φερντόνγκεν στο 78΄ το Βέλγιο επικράτησε 1-0 της Νότιας Κορέας στο Σάο Πάουλο και ολοκλήρωσε με τρεις νίκες τους αγώνες του 8ου ομίλου του Μουντιάλ.

Οι ΗΠΑ στους «16» της διοργάνωσης θα είναι ο προσεχής αντίπαλος των «Κόκκινων Διαβόλων» που έμειναν με 10 παίκτες από το 45΄ λόγω αποβολής του Ντεφούρ.

Το παιχνίδι ήταν σκληρό στο πρώτο ημίχρονο, ειδικά από πλευράς Νοτιοκορεατών. Όμως, το Βέλγιο που παρατάχθηκε χωρίς επτά βασικούς, πήγε στα αποδυτήρια με αριθμητικό μειονέκτημα, από μία απερίσκεπτη ενέργεια του Στίβεν Ντεφούρ που μπήκε με τα δύο πόδια σε διεκδίκηση με τον Κιμ Σιν-γουκ και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 45΄.

Νωρίτερα, ο Ντρις Μέρτενς είχε χάσει το… άχαστο στο 25΄ σουτάροντας ψηλά άουτ, εντελώς αμαρκάριστος από απόσταση 7-8 μέτρων, ενώ οι Κορεάτες απείλησαν με τον Κι Σουνγκ-γέουνγκ στο 30΄ αλλά ο Κουρτουά δήλωσε «παρών».

Οι Ασιάτες τα έπαιξαν όλα για όλα στο β΄ ημίχρονο, διεκδικώντας τη νίκη και στο 58΄ στη σέντρα του Λι Τσουνγκ-γιανγκ η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και βρήκε στο δοκάρι του Κουρτουά. Όμως, σε μια αντεπίθεση οι «κόκκινοι διάβολοι» πέτυχαν το νικητήριο γκολ στο 78΄.

Πρωταγωνιστής ξανά 19χρονος Ντιβόκ Οριγκί που είχε μπει ως αλλαγή, που με ένα εξαιρετικό σουτ ανάγκασε τον Κιμ σε ασταθή απόκρουση και ο προωθημένος αρχηγός, Γιάν Φερντόνγκεν διαμόρφωσε το τελικό 0-1 πιθανότατα από θέση οφσάιντ.

Διαιτητής:Μπέντζαμιν Γουϊλιαμς (Αυστραλία)
Κίτρινες:Χονγκ Τζέονγκ-χο / Ντεμπελέ
Κόκκινη:Ντεφούρ (45΄)

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χονγκ Μιούνγκμπο):21. Κιμ Σέουνγκ-γκίου, 12. Λι Γιονγκ, 3. Γιουν Σουκ-γιάνγκ, 5. Κιμ Γιάνγκ-γκουόν, 20. Χονγκ Τζέονγκ-χο, 16. Κι Σουνγκ-γέουνγκ, 14. Χαν Κουκ-γιάνγκ (46. 11. Λι Κέουν-χο), 17. Λι Τσουνγκ-γιάνγκ, 9. Σον Χέουνγκ-μιν (73΄ 19. Γι Ντονγκ-γουόν), 13. Κου Για-σέολ, 18. Κιμ Σιν-γουκ (66. 7. Κιμ Μπο-κίουνγ)

ΒΕΛΓΙΟ (Μάρκ Βίλμοτς):1. Τιμπό Κουρτουά, 5. Γιαν Φερτόνγκεν, 15. Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν, 18. Νικολά Λομπάρτς, 21. Άντονι Βάντεν Μπόρε, 8. Μαρουάν Φελαϊνί, 14. Ντρις Μέρτενς (60΄ 17. Ντιβόκ Οριγκί), 11. Κέβιν Μιραλάς (88΄ 10. Εντέν Αζάρ), 19. Μούσα Ντεμπελέ, 16. Στίβεν Ντεφούρ,
20. Αντνάν Γιανουζάι (60΄ 22. Νασέρ Σαντλί)

Η Αλγερία το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου
Το δεύτερο εισιτήριο του 8ου ομίλου για την φάση των «16» του Μουντιάλ εξασφάλισε η Αλγερία, μετά το ισόπαλο 1-1 με τη Ρωσία στην «Μπαϊσάντα Αρένα» της Κουριτίμπα.

Ο Κοκόριν έδωσε προβάδισμα στους Ρώσους στο 6΄, αλλά στο 60΄ ο Σλιμανί ισοφάρισε κι έστειλε τους Αφρικανούς στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία.

Οι ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν από πολύ νωρίς με το γκολ της Ρωσίας μόλις στο 6ο λεπτό. Η ομάδα του Καπέλο, με την άπιαστη κεφαλιά του Κοκόριν άνοιξε το σκορ και μπήκε…με το καλημέρα σε θέση οδηγού για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.

Οι Αλγερινοί επηρεάστηκαν πάρα πολύ από το γρήγορο τέρμα που δέχθηκαν, αποδιοργανώθηκαν και χαρακτηριστικό του άγχους που τους διακατείχε ήταν ότι δεν απείλησαν ούτε μία φορά στα πρώτα 45 λεπτά την εστία του Ακινφέεφ. Η ομάδα του Χαλίλχοζιτς πίεσε μετά το 25΄, αλλά ήταν υποτονική στο παιχνίδι της και προβλέψιμη.

Την «ευκαιρία» να «καθαρίσει» το ματς έχασε η Ρωσία στο 47΄ με το Σαμέντοφ να βγαίνει απέναντι από τον Μπολί και τον Αλγερινό γκολκίπερ να αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ. Κι όταν χάνονται τέτοια γκολ, η μπάλα συνήθως τιμωρεί. Έτσι στο 60΄, από την τραγική έξοδο του Ακινφέεφ μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Σλιμανί με καρφωτή κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσια για την Αλγερία, η οποία, πλέον, είχε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Προσπάθησαν οι Ρώσοι στο υπόλοιπο της αναμέτρησης για το γκολ που θα τους έστελνε στους «16», αλλά η ομάδα του Χαλίλχοζιτς ήταν αποφασισμένη να μην «κλοτσήσει» την ευκαιρία. Άντεξε στην πίεση των παικτών του καπέλο και δικαιολογημένα πανηγύρισε την είσοδό της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Διαιτητής:Τσουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες:Μεσμπά, Γκιλάς – Κομπάροφ, Κοζλόφ

ΑΛΓΕΡΙΑ (Βαχίντ Χαλίλχοζιτς):23. Ραίς Μπολί, 4. Εσέντ Μπελκαλέμ, 5. Ράφικ Χαλίσε, 6. Τζαμέλ Μεσμπά, 12. Καρλ Μεντζανί, 20. Αΐσα Μαντί, 14. Ναμπίλ Μπενταλέμπ, 10. Σοφιάν Φενγκουλί, 11. Γιασίν Μπραχίμι (71΄ 7. Χασάν Γιεμπντά), 13. Ισλάμ Σλιμανί (+90΄ 15. Ελ Αραμπί Σουντανι), 18. Αμπντελμουμέ Τζαμπού (77΄ 9. Ναμπίλ Γκιλάς).

ΡΩΣΙΑ (Φάμπιο Καπέλο):1. Ιγκόρ Ακινφέεφ, 2. Αλεξέι Κοζλόφ, 4. Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς, 14. Βασίλι Μπερεζούτσκι, 23. Ντμίτρι Κομπάροφ, 8. Ντένις Γκλουσακόφ (46΄ 7. Ιγκόρ Ντενίσοφ), 19. Αλεξάντερ Σαμέντοφ, 20. Βίκτορ Φαϊζούλιν, 17. Όλεγκ Σατόφ (67΄ 10. Αλαν Τζαγκόεφ), 9. Αλεξάντερ Κοκόριν, 11. Αλεξάντερ Κερζακόφ.