Ολα τα είχε ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, οι Σαουδάραβες αγνώστου προελεύσεως του έλειπαν. Το μεσημέρι της Δευτέρας (19/9) βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο μάνατζερ επιχειρήσεων κ. Βλάσης Τσάκας, ο οποίος δήλωσε ότι εκπροσωπεί νεαρό σαουδάραβα πρίγκιπα ονόματι Σουλτάν Μπιν Νάσερ Εντίν Φαρχάν Αλ Σαούντ που μεταξύ άλλων λέγεται ότι κατέχει μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τζέντα και θέλει να επενδύσει στο Τριφύλλι περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Τσάκας εμφανίστηκε (με ταξί) πριν από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ και ενημέρωσε τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Γόντικα για το εν λόγω ενδιαφέρον, καταθέτοντας γραπτή πρόταση, καταρχάς, για άμεση προσφορά 20 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (για την απόκτηση του 54,7% της οικογένειας Βαρδινογιάννη), και εν συνεχεία για νέα επένδυση το ερχόμενο καλοκαίρι ύψους 50 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση του γηπέδου των Πρασίνων με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ!

Μετά το τέλος του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Γόντικας επιβεβαίωσε την ύπαρξη γραπτής πρότασης, την οποία μάλιστα μετέφερε και στα μέλη του ΔΣ. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση για αγορά ενός ποσοστού της εταιρείας και η οποία θα εξεταστεί εξονυχιστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο κ. Τσάκας αποκάλυψε τις προθέσεις του εντολέα του: «Μόλις κατατέθηκε η πρόταση. Εκπροσωπώ τον σαουδάραβα πρίγκιπα, το όνομα του οποίου είναι Σουλτάν Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Είναι ένας νέος πρίγκιπας, 26 ετών και έχω την τιμή να είναι φίλος μου. Εκανα πολλές προσπάθειες εδώ και καιρό για να πετύχω την προσφορά και την καταφέραμε. Πιστεύω θα πάμε καλά, η πρόταση είναι ξεκάθαρη. Μιλάμε για το ποσοστό του κ. Βαρδινογιάννη το οποίο από τις 5 του μήνα το διαθέτει δωρεάν. Μιλάμε για μια επένδυση 220 εκατομμυρίων».

Ο κ. Τσάκας τόνισε ότι «στις αρχές Οκτωβρίου ο πρίγκιπας θα είναι στην Ελλάδα. Μπορώ να σας δώσω αύριο το προφίλ του. Είναι ο έβδομος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, έχει πολλές εταιρείες και μια από αυτές ασχολείται με κατασκευές. Είναι νέος με μοντέρνες αντιλήψεις και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς περιμένουμε. Ολα είναι στη διάθεση του Δ.Σ. Ο,τι θέλουν το προσκομίσαμε».

Πάντως, το όνομα Τσάκας είχε εμφανιστεί και το καλοκαίρι του 2001 στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τότε ο κ. Τσάκας παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας από την Αργεντινή λέγοντας ότι υπάρχει πρόθεση για μεγάλη επένδυση στον Δικέφαλο προκειμένου να αποκτηθούν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Σέρβος Πέτζα Μιγιάτοβιτς. Ενδιαφέρον το οποίο ουδέποτε έγινε πράξη…

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Ηταν μια φίλη μου από την Αργεντινή η κ. Πατρίσια και είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με μπίζνες στην Ελλάδα. Ηθελαν να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό και της είχα προτείνει τον ΠΑΟΚ. Για εμένα ο ΠΑΟΚ ήταν μπίζνα, εδώ μιλάμε για αγάπη. Για τον πρίγκιπα είναι μπίζνα, δεν είναι αγάπη. Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα θα γίνει φανατικός οπαδός του ΠΑΟ, επειδή ενημερώνεται από το ίντερνετ. Είναι νέος άνθρωπος και του αρέσει ο αθλητισμός».

Στα χέρια του Βαρδινογιάννη το χαρτί

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγγραφη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσάκας και η οποία φέρει την υπογραφή του αποκαλούμενου πρίγκιπα βρίσκεται ήδη στα χέρια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο οποίος θα εξετάσει με το επιτελείο του την εγκυρότητά της.

Η επιστολή-πρόταση

Αναλυτικά το περιεχόμενο την έγγραφης πρότασης που μετέφερε ο κ. Τσάκας στον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γόντικα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί κύριοι,

Μετά τη δημόσια δήλωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2011 από τον κατέχοντα την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη, με την οποία παραχωρεί το μερίδιο που ελέγχει (54,7 %) σε επενδυτή που θα εξασφαλίσει ένα πλάνο ανάπτυξης για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε αυτό το μετοχικό μερίδιο της ΠΑΕ υποβάλλοντας μία προσφορά.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτελεί για εμάς επενδυτική προτεραιότητα στην Ελλάδα και το σχέδιο μας έχει ως εξής:

1)Αμα τη αποδοχή της προσφοράς μας και της μεταβίβασης του 54,7 % των μετοχών, θα καταθέσουμε 20 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

2)Δεσμευόμαστε για συνολικό ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ για μεταγραφές ποδοσφαιριστών για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013.

3)Αναλαμβάνουμε και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε με 150 εκ. ευρώ την κατασκευή του νέου σταδίου σύμφωνα με τις πρόσφατες προτάσεις ή με όποιες μεταβολές χρειαστούν οι οποίες φυσικά θα αποβλέπουν στο μέγιστο δυνατό συμφέρον της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τις προαναφερθείσες προσφορές και άμα τη αποδοχή εκ μέρους σας, θα καταθέσουμε τις τραπεζικές εγγυήσεις για όλα τα παραπάνω.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ορίζω εκπρόσωπο μου τον κ. Βλάσση Τσάκα, τον προσωπικό μου σύνδεσμο και εισηγητή της ιδέας της συμμετοχής μας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ελπίζοντας στην αποδοχή της προσφοράς μας, με ειλικρίνεια.

Η αυτού υψηλότης Πρίγκιπας

Σουλτάν Μπιν Νάσερ Αλ-Σαούντ».

Το σίριαλ (ή η… παρωδία) του σαουδαραβικού ενδιαφέροντος που υπόσχεται πετροδολάρια με το… τσουβάλι στο Τριφύλλι, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, αφού στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός σκοπεύουν να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση, αφενός, ζητώντας από τους υποψήφιους επενδυτές την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, αφετέρου, επικοινωνώντας απευθείας με τον φερόμενο ως πρίγκιπα…