H γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ καλείται αύριο το μεσημέρι να δώσει λύση στο διοικητικό και ιδιοκτησιακό αδιέξοδο της AEK. Υστερα από μία ματαίωση και μία αναβολή, το κυρίαρχο σώμα της ΠΑΕ θα κληθεί να εκλέξει (επιτέλους) μόνιμο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και να συζητήσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. H επόμενη ημέρα για την ΠΑΕ AEK είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. H διορισμένη από το Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διοίκηση κατάφερνε να αποκρούει τα αιτήματα για εξόφληση των χρεών και να κερδίσει παράταση ως την εκλογή του μόνιμου διοικητικού συμβουλίου στον Δικέφαλο της Αθήνας. Αν αύριο εκλεγεί νέο συμβούλιο, αυτό θα αρχίσει να αντιμετωπίζει από μεθαύριο κιόλας αυτούς στους οποίους η ΠΑΕ οφείλει χρήματα: το Δημόσιο, που περιμένει να εισπράξει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ, τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή, ομάδες και παίκτες που διεκδικούν χρόνια τώρα την είσπραξη των οφειλομένων σε αυτούς χρημάτων, τους προμηθευτές και λοιπούς τρίτους που περιμένουν μήνες να εκλεγεί νέα διοίκηση για να πληρωθούν. Το νέο προσωρινό – μέχρι να βρει η Enic επενδυτή για την ΠΑΕ – αφεντικό της AEK είναι ο Πέτρος Στάθης, ο οποίος ξεκινά τυπικά από αύριο έναν αγώνα δρόμου για να λύσει τάχιστα μια σειρά από μεγάλα προβλήματα της ΠΑΕ, αφού ο στόχος των Αγγλων είναι να την βάλουν σε τροχιά εξυγίανσης για να μπορέσουν ακολούθως να παραχωρήσουν τη μετοχική πλειοψηφία σε καλή τιμή.


Ξαναπαίρνοντας τον έλεγχο της ΠΑΕ AEK η Enic εμφανίζεται ως η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μια προοπτική επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας. H αγγλική πολυεθνική βέβαια δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει άμεσα το οικονομικό άνοιγμα της AEK και αυτό είναι δεδομένο. «Μην περιμένετε να μπουν σε μία μέρα ως διά μαγείας 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο της AEK» είπε προς «Το Βήμα» ο οικονομικός διευθυντής της Enic Μάθιου Κόλεκοτ. Οι Αγγλοι πάντως δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να βάλουν την AEK σε έναν δρόμο εξυγίανσης. Υπόσχονται ότι θα καταβάλουν αύριο κιόλας το 1/4 των οφειλομένων στους ποδοσφαιριστές και ότι θα διαπραγματευτούν για ανανέωση των συμβολαίων που λήγουν. Ακόμη ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις με τα οικονομικά υπουργεία για ρύθμιση της οφειλής προς το Δημόσιο και θα επιχειρήσουν να πετύχουν διακανονισμό των χρεών προς τρίτους.


H Enic, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της AEK, φέρεται διατεθειμένη να δώσει κάποια χρήματα ώστε να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας, να κερδίσει χρόνο και να τον εκμεταλλευτεί ώστε να αναζητήσει νέο επενδυτή, αγοραστή ή συνέταιρο, για την ΠΑΕ. Αυτό τουλάχιστον είχαν ξεκαθαρίσει προ μηνών στον προσωρινό πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γρανίτσα ο διευθύνων σύμβουλος της Enic Ντάνιελ Λίβι και τα υπόλοιπα στελέχη της αγγλικής πολυεθνικής.


Από τον Οκτώβριο του 1997, όταν η πλειονότητα των μετοχών της πέρασε για πρώτη φορά στην κυριότητα της Enic, ως σήμερα η ΠΑΕ AEK έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα στα χέρια διαφόρων διαχειριστών, επενδυτών και σωτήρων. Τα προβλήματά της είναι πλέον αμέτρητα και πολύ σοβαρά. H μελέτη της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία οδηγεί στην εκτίμηση ότι αν δεν την αναλάβει άμεσα ένας μεγάλου βεληνεκούς επιχειρηματίας με πρόθεση να επενδύσει μακρόπνοα σε αυτήν, η καθοδική της πορεία πολύ δύσκολα θα ανακοπεί. Αν η ΠΑΕ δεν βρει αξιόπιστο επενδυτή, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και θα διογκώνονται ως την ημέρα που οι νόμοι θα εφαρμοστούν και θα την υποχρεώσουν σε πτώχευση.


* Τα σενάρια για τον πρόεδρο


Ο Γρανίτσας ξεκαθάρισε ότι ο Πέτρος Στάθης, ως κάτοχος (από προχθές) του 20,28% των μετοχών της ΠΑΕ, θα πάρει άδεια να ψηφίσει στην αυριανή γενική συνέλευση μολονότι δεν κατέθεσε τις μετοχές του στην εταιρεία πέντε ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος και το καταστατικό. «Εχει τη σχετική άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και ακολούθησε όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες διαδικασίες», εξήγησε ο Γρανίτσας. Ο τοποτηρητής της Enic Στάθης θα ψηφίσει για να εκλέξει διοικητικό συμβούλιο της εμπιστοσύνης των Αγγλων. «Μόνο αν εκλέξουμε συμβούλιο της εμπιστοσύνης μας θα μπουν χρήματα στο ταμείο της AEK» ξεκαθάρισε την περασμένη Τετάρτη ο οικονομικός διευθυντής της Enic.


Ο Στάθης πρότεινε την Παρασκευή στον Γρανίτσα να διατηρήσει το αξίωμά του. Αν συμφωνήσει ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ θα μονιμοποιηθεί, όπως ήθελε εξαρχής, αλλά θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Τον πρώτο και δεσμευτικό λόγο στο μάνατζμεντ της ΠΑΕ θα έχει ο Στάθης. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται ο Γρανίτσας να μην αποδεχθεί την πρόταση και να αντικατασταθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Κώστα Γενεράκη. Ο τελευταίος μάλιστα θα έχει και τη συμπαράσταση του στενού φίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη, του οποίου τη βοήθεια επιθυμεί και ο Στάθης.


Ο Γρανίτσας πάντως είχε επιδιώξει τη μονιμοποίηση του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου. «Στείλτε σε εμάς λεφτά να τα διαχειριστούμε εμείς. Δεν μας εμπιστεύεστε;» ήταν το μήνυμά του προς την Enic, αλλά τα στελέχη της του ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν χρήματα σε ένα διοικητικό συμβούλιο που δεν ελέγχουν. Ο Γρανίτσας πάντως δεν επέμεινε, ούτε επεδίωξε να δημιουργήσει πρόβλημα στον Στάθη, αφού αν ο τελευταίος δεν ψήφιζε στην αυριανή συνέλευση θα ακολουθούσε η διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος, δεδομένου ότι οι παίκτες δεν θα περίμεναν άλλο και θα προχωρούσαν άμεσα σε κατάθεση προσφυγών για να αποδεσμευτούν από την AEK.


* Προθεσμία ως το τέλος Ιουνίου


Αν η Enic δεν στείλει αύριο κιόλας χρήματα στην ΠΑΕ κινδυνεύει άμεσα να χάσει τους ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια με την AEK λήγουν στο τέλος του Ιουνίου. Διότι αυτοί έχουν προσεγγιστεί ήδη από άλλους συλλόγους – κυρίως Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό – και έχουν διαπραγματευτεί επί της ουσίας για το ενδεχόμενο να αλλάξουν φανέλα.


H πρώτη κουβέντα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προς τον Στάθη το απόγευμα της Παρασκευής είναι χαρακτηριστική της ψυχολογίας και των προθέσεων του προπονητή. Αντί συγχαρητηρίων ο σέρβος τεχνικός απαίτησε από τον «κουμανταδόρο» της ΠΑΕ να πληρωθούν τη Δευτέρα οι ποδοσφαιριστές. Ο Μπάγεβιτς άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει από την περασμένη Τρίτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να μείνει στην AEK αν δεν εξασφαλίσει καλές συνθήκες εργασίας, με βασική προϋπόθεση την παραμονή της συντριπτικής πλειονότητας των ποδοσφαιριστών με τους οποίους συνεργάστηκε στην περίοδο που έληξε. Ο Σέρβος είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν έβλεπε λύση στην αυριανή γενική συνέλευση θα αποχωρούσε, αφού «δεν μπορώ να περιμένω άλλο, δεν αντέχω τα ψέματα και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».


Αν ο Στάθης δεν κατάφερνε να πείσει τον Γρανίτσα να συνεργαστεί με την Enic για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου της εμπιστοσύνης της, τότε η ΠΑΕ AEK θα κινδύνευε να παραμείνει στο τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Βεβαίως τα προβλήματα της AEK δεν λύνονται επειδή η Enic καταφέρνει να εκπροσωπηθεί στην αυριανή γενική συνέλευση και να εκλέξει «δικό της» διοικητικό συμβούλιο. H ΠΑΕ έχει προθεσμία ως το τέλος Ιουνίου από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να ρυθμίσει τις οφειλές της και να πάρει έτσι πιστοποιητικό για τη συμμετοχή της στο νέο πρωτάθλημα. Και είναι βέβαιο ότι δεν έχει τύχη να πάρει αυτό το πιστοποιητικό αν δεν καλύψει ένα σημαντικό μέρος των οφειλών της προς Δημόσιο, παίκτες και τρίτους.


* Υποθέσεις και προθέσεις


Ο Γρανίτσας είναι πιθανόν να μην αποδεχθεί τελικά την πρόταση της Enic και να εγκαταλείψει την προεδρική καρέκλα, παραμένοντας απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, ως εκπρόσωπος της Ερασιτεχνικής AEK. Επί πέντε μήνες δήλωνε ότι «η Enic είναι η μόνη λύση για την AEK» και δεν έψαχνε για εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι Αγγλοι έκαναν πίσω ή δεν έφταναν σε συμφωνία με τον Ψωμιάδη για την επιστροφή του 38% της ΠΑΕ στον έλεγχό τους. Τον τελευταίο μήνα όμως (φαίνεται ότι) άλλαξε άποψη. Θεωρώντας ότι οι Αγγλοι δεν δίνουν λύση με προοπτική για την AEK, αφού δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα ψάξουν για αγοραστή των μετοχών, επιχείρησε να σχηματίσει μια ομάδα από επιχειρηματίες που θα συγκεντρώσουν κεφάλαια για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου.


Το σχέδιο του προσωρινού προέδρου δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αφού εισπράττει αρνητικές ή επιφυλακτικές απαντήσεις από τους επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνθηκε. Κατά συνέπεια ήταν απίθανο ο Γρανίτσας να παρουσιαστεί αύριο έτοιμος για να λύσει τα προβλήματα της ΠΑΕ. Δεν θα σταματήσει πάντως την προσπάθεια που ξεκίνησε για τον σχηματισμό της ομάδας των επιχειρηματιών, ώστε να πάρει στα χέρια του την ΠΑΕ. Και αν στην προσπάθειά του τύχει βοήθειας από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, ο Γρανίτσας έχει πιθανότητες να πετύχει το σχέδιό του.


Απειλή πτώχευσης από τα χρέη προς το Δημόσιο * Οι οφειλές της ΠΑΕ AEK ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. πρέπει να καταβληθούν άμεσα στην Εφορία για να αποφύγει η Ενωση το λουκέτο


Τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΠΑΕ αναλύονται σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όπου οι παίκτες και ο προπονητής αποχωρούν αν δεν εκλεγεί σήμερα διοίκηση που θα επιλέξει η Enic. Οι συνολικές οφειλές της ΠΑΕ προς αυτούς ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Στην οφειλή προς το Δημόσιο, η οποία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 28 εκατ. ευρώ (18 εκατ. από τις περιόδους 1992-2001 και 10 εκατ. για την περίοδο 2001-2002), ενώ η Εφορία έχει καλέσει εδώ και περίπου έναν μήνα την AEK να καταβάλει ως προκαταβολή το 10% των 18 εκατ. ευρώ για να μπει σε ρύθμιση του χρέους της σε 48 δόσεις, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΠΑΕ θα πτωχεύσει.


Στα χρέη προς τρίτους, οι οποίοι εδώ και καιρό διεκδικούν δικαστικά τα οφειλόμενα και αν η ΠΑΕ δεν τα ρυθμίσει θα κινδυνεύσει να υποστεί νέες κυρώσεις, από αποβολή από το πρωτάθλημα ως αφαίρεση βαθμών ή και αποβολή της από το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο περιθώριο όλων αυτών των προβλημάτων, το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων της διοίκησης Ψωμιάδη, αφού μετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ και την κατηγορία για υπεξαίρεση 19 εκατ. ευρώ από το ταμείο της ΠΑΕ AEK, ο εισαγγελέας κ. Ψαράκης άσκησε την περασμένη Πέμπτη ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα (υπεξαίρεση και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος») στον Μάκη Ψωμιάδη και στους δύο εξαδέλφους του (Χαρίλαο του Παναγιώτη και Χαρίλαο του Γεωργίου) για συναυτουργία.