«O καρδιολόγος μού χάρισε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Σαντορίνη (αξίας τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, ένα από τα 100 καλύτερα στον κόσμο) επειδή μου χρωστούσε 19.000 ευρώ και δεν ήξερε πώς να μου το αποπληρώσει». Αυτόν τον ιδιόμορφο ισχυρισμό διατύπωσε ένας 38χρονος επιχειρηματίας από τη Γερμανία, που φέρεται εμπλεκόμενος στο «σκάνδαλο της Καλντέρας» που απεκάλυψε «Το Βήμα» στις 16 Οκτωβρίου 2015. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά την προσπάθεια «υφαρπαγής» από ιδιώτες πολυτελούς ξενοδοχείου στο Ημεροβίγλι, το οποίο είχε δωρηθεί από αποβιώσαντα καρδιολόγο στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).
Πλέον αποκαλύπτεται σειρά νέων στοιχείων για «νεκραναστάσεις»(!) του δωρητή προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί «πειρατικά» το πωληθέν ξενοδοχείο, για μία νεκρώσιμη τελετή που εξελίχθηκε σε εμπορική συναλλαγή με αντικείμενο την αγοραπωλησία του επίζηλου ακινήτου, για άγνωστους υποψηφίους αγοραστές του κ.ο.κ. Μία υπόθεση που, όπως προκύπτει από το έκτασης 27 σελίδων διαβιβαστικό έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, έχει νέες και πιο σύνθετες διαστάσεις.
Και αυτό διότι φέρεται να εμπλέκονται ή να αναφέρονται οργανωτές αγώνων μπιτς βόλεϊ, μάνατζερ μοντέλων, υπάλληλοι γραφείων ΔΕΗ, κλιμάκια Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τραπεζικά καταστήματα, λογιστές, χρηματιστές, δικηγόροι, διάφοροι συνταξιούχοι, ξενοδόχοι της Σαντορίνης και άλλοι πολλοί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για την απάτη που φέρεται να κρύβεται πίσω από το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Σαντορίνης έχουν ληφθεί 110 καταθέσεις από το αντίστοιχο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. και παράλληλες ερευνητικές πράξεις. Αριθμό που θα ζήλευαν έρευνες για μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις…
Πώς ξεκίνησαν
Έναυσμά της φέρεται ότι είναι ο θάνατος ενός ιατρού καρδιολόγου τον Δεκέμβριο του 2013 σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Ο αποθανών φερόταν ως ιδιοκτήτης του προαναφερόμενου ξενοδοχείου, σε έκταση περίπου οκτώ στρεμμάτων, με επιφάνεια κτιρίων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και πισίνες έκτασης 115 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δώρισε στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Ξαφνικά όμως εμφανίστηκαν ως «διαχειριστές» του -με βάση ένα πλαστό μισθωτήριο- ένας χρηματιστής (έχει κατηγορηθεί για υπόθεση χειραγώγησης μετοχών)και ένας μάνατζερ «μοντέλων», οι οποίοι πιθανολογείται ότι απέκτησαν σχέσεις με πρώην συνεργάτες του αποβιώσαντος ιατρού.
Συνεργασίες με… αποκλίσεις εκατομμυρίων
Ενδιαφέρουσες θεωρούνται οι έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε ένας από τους κατηγορούμενους για «αρπαγή» του ξενοδοχείου. Όπως ανέφερε, «η επαγγελματική απασχόλησή μου αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων κυρίως beach volley και modeling. To 2008 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου σε αγώνα beach volley στην Περίσα της Σαντορίνης γνώρισα τον ιατρό, που τότε κατασκεύαζε το επίδικο ξενοδοχείο. Η πρώτη επαφή μαζί του ήταν ενδιαφέρουσα διότι αποκόμισα την εντύπωση ενός δεσποτικού μεν ανθρώπου, ταυτόχρονα όμως συγκροτημένου, καλλιεργημένου και έξυπνου».

Στη συνέχεια ο εν λόγω περιγράφει συναντήσεις με τον καρδιολόγο εν όψει «ασαφών» συνεργασιών του για βόλεϊ και επιδείξεις μόδας, καθώς και ότι ξαφνικά ο αποθανών τού ζήτησε δάνειο 19.000 ευρώ. Όπως υποστήριξε, λόγω της μη αποπληρωμής αυτού του δανείου, «ο ξενοδόχος μού έστειλε ένα συμφωνητικό μισθώσεως του ξενοδοχείου 12ετούς διάρκειας, με μίσθωμα 33.000 ευρώ και με υποχρέωση καταβολής ποσού μόνο 1.000 ευρώ του μισθώματος του πρώτου έτους».
Έτσι ο οργανωτής των αγώνων μπιτς βόλεϊ εμφανίστηκε ως «ιδιοκτήτης»-μισθωτής του ξενοδοχείου των 8 εκατ. ευρώ έναντι χρέους 19.000 ευρώ και έψαχνε ξενοδόχους της Σαντορίνης για να το πουλήσει. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «είχε επιφυλάξεις να τους το δώσει επειδή είχε διαβάσει σε site ότι κάποιοι από αυτούς είχαν ποινικές εκκρεμότητες». Στη συνέχεια επικαλείται ότι γνώρισε μέσω γνωστών τον χρηματιστή που ανέλαβε και τη «λειτουργία» του ξενοδοχείου.
ΕΛ.ΑΣ.: Οργανωμένο σχέδιο
Όμως η πολύμηνη έρευνα του αρμοδίου τμήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή και χρονική σειρά των γεγονότων. Παράλληλα προέκυψε ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο ιδιοποίησής του το οποίο εκπόνησαν κυρίως πρώην συνεργάτες του ιατρού και συγγενείς τους.
Ανέδειξε ότι η υπογραφή του καρδιολόγου στο μισθωτήριο είναι προϊόν τηλεμεταφοράς και ότι οι θεωρήσεις από το ΚΕΠ Ιλίου που έφερε ήσαν πλαστές. Ακόμη κλήθηκαν για καταθέσεις λογιστές, υπάλληλοι και ένας φυσιοθεραπευτής του που είχε βοηθήσει στην παραλαβή εγγράφων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου από το σπίτι του αποθανόντος ιατρού.
Όπως κατέθεσε, «η κηδεία του ιατρού έμοιαζε με εμπορική συναλλαγή καθώς οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι συζητούσαν για το ξενοδοχείο και τη μελλοντική πώλησή του».

Σε αυτήν τη φάση άρχισαν τα… μεταφυσικά και τα παράδοξα: Ο αποθανών από τα τέλη του 2013 ιατρός εμφανιζόταν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 να επικοινωνεί (μέσω κινητού ή με φαξ) με γραφεία της ΔΕΗ στη Σαντορίνη και να ζητεί την επαναφορά της ηλεκτροδότησης στο ξενοδοχείο. Παράλληλα και άλλοι φορείς στο νησί είχαν δεχθεί «κλήσεις του ιατρού» για να διευκολυνθεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου. Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι επικοινωνίες αυτές είχαν γίνει από χρηματιστηριακή εταιρεία στην Αθήνα που σχετιζόταν με τον εμπλεκόμενο χρηματιστή.
Πρόβλημα ακόμη παρουσιάστηκε με αντίγραφο πυρασφάλειας του ξενοδοχείου που είχε φιλοξενήσει από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον μέχρι τη Lady Gaga.
Οι αστυνομικοί αναζήτησαν επιπλέον από το ιδιωτικό νοσοκομείο τα προσωπικά αντικείμενά του που είχαν κρατηθεί σε ειδική θυρίδα και αντλήθηκαν νέα στοιχεία από το κινητό του τηλέφωνο το οποίο βεβαίως είχε σταματήσει να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2013.