Μία υπόθεση απάτης και «υφαρπαγής» μεγάλου κοσμικού ξενοδοχείου στη Σαντορίνη στις παρυφές της Καλντέρας, όπου καταγράφεται και η εμπλοκή χρηματιστών και καλλιτεχνικών μάνατζερ, ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι δικαστικές αρχές. Το ξενοδοχείο αυτό, στο οποίο έχουν μείνει γνωστοί ξένοι καλλιτέχνες –προσφάτως και η Lady Gaga -, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, φέρεται να έχει στοχευθεί από κύκλωμα ιδιωτών, ένας εκ των οποίων εμφανίζεται και σε άλλη μεγάλη υπόθεση πολυεθνικής απάτης με «ηλεκτρονικές εφόδους» σε γαλλικές τράπεζες, που έχει απασχολήσει τις γαλλικές δικαστικές αρχές και τον αρμόδιο έλληνα εισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Αγγελή. Ηδη για την υπόθεση αυτή έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ενώ συνεχίζεται η διερεύνησή της.


Lux ξενοδοχείο

Εναυσμά της φέρεται ότι είναι ο θάνατος ενός ιατρού καρδιολόγου τον Δεκέμβριο του 2013 σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Ο αποθανών φερόταν ως ιδιοκτήτης του προαναφερόμενου ξενοδοχείου, σε έκταση περίπου οκτώ στρεμμάτων, με επιφάνεια κτιρίων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και πισίνες έκτασης 115 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δώρισε στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Η Εταιρεία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεδρίων αλλά και επιστημονικών εκδηλώσεων για ζητήματα καρδιολογικών παθήσεων, ενώ χορηγεί υποτροφίες περίπου 200 σπουδαστών για σχετικές εκπαιδεύσεις. Η συγκεκριμένη κληρονομιά θεωρήθηκε ως το πλέον σημαντικό «ευεργέτημα» αφού μέχρι τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός της Καρδιολογικής υπολογιζόταν σε περίπου 200.000 ως 300.000 ευρώ.
Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας –εκπροσωπείται νομικά από τον δικηγόρο Αθηνών κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλο -, αφού προχώρησαν σε αποδοχή κληρονομιάς, επισκέφθηκαν στις αρχές του 2014 το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Σαντορίνης και αμέσως έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο πώλησής του. Κρίθηκε ότι κανείς καρδιολόγος δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε… ξενοδόχο και να αναλάβει ένα τέτοιο ξενοδοχειακό συγκρότημα που συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία.
Σχεδόν αμέσως όμως άρχισαν τα «παράδοξα» σε αυτή την υπόθεση και τα οποία τέθηκαν αργότερα υπ’ όψιν αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής και κυρίως του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αρχικά υπήρξαν αναφορές και διασταυρωμένα στοιχεία για εισβολή στην κατοικία του αποβιώσαντος ιατρού στο Μαρούσι από δύο-τρεις ιδιώτες, ένας εκ των οποίων φέρεται ότι ήταν ο πρώην φυσικοθεραπευτής του. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, από την εν λόγω οικία είχαν κλαπεί πίνακες ζωγραφικής μεγάλης αξίας, τιμαλφή και χρήματα. Υπήρχε ωστόσο η εντύπωση ότι οι δράστες των εφόδων στο σπίτι του ιατρού αναζητούσαν και άλλα «εκμεταλλεύσιμα» υλικά.
Και ενώ την άνοιξη του 2014 οι υπεύθυνοι της εταιρείας-κληρονόμου του πολυτελούς ξενοδοχείου είχαν ήδη αρχίσει τις προσπάθειές τους για την πώλησή του, πληροφορήθηκαν ότι «άγνωστοι είχαν εισβάλει σε αυτό, είχαν ανοίξει τις εξωτερικές πόρτες και μετέφεραν αντικείμενα και προμήθειες με την προοπτική να το λειτουργήσουν για το (περασμένο) καλοκαίρι. Ως διαχειριστές του ξενοδοχείου εμφανίστηκαν ένας χρηματιστής –έχει κατηγορηθεί για υπόθεση χειραγώγησης μετοχών –και ένας μάνατζερ καλλιτεχνών, «μοντέλων» και χορευτριών αθλητικών σωματείων, οι οποίοι φέρονται να απέκτησαν σχέσεις με πρώην συνεργάτες του αποβιώσαντος ιατρού. Ενας εκ των εμπλεκομένων έχει κατονομασθεί ως σχετιζόμενος σε υπόθεση μεγάλης εξαπάτησης γαλλικών πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω παράνομης μεταφοράς ποσών από τα συστήματα e-banking, η οποία επίσης ερευνάται από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας μας.


Ενοικιαστές με €33.000 τον χρόνο

Οι ξαφνικοί «διαχειριστές» του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη εμφάνισαν μία συμφωνία μίσθωσής του έναντι μόνο 33.000 ευρώ ετησίως, την οποία εμφανίζονταν να είχαν υπογράψει στις 18 Νοεμβρίου 2013 με τον ιατρό δωρητή του ίδιου ακινήτου στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Μάλιστα φαίνεται να υπήρχε βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Ιλίου.
Πέρα όμως από ορισμένα «τυπικά» κωλύματα στην υπογραφή του μισθωτηρίου, οι ερευνητές της υπόθεσης προχώρησαν σε δύο κρίσιμες διαπιστώσεις. Πρώτον, ότι το διάστημα που υπογράφηκε η συμφωνία για την οποία ο ιατρός είχε μεταβεί στο εν λόγω ΚΕΠ, εκείνος ήταν νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στην ιδιωτική κλινική όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Επιπλέον, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, η σφραγίδα με την οποία «νομιμοποιείτο» το μισθωτήριο είχε καταργηθεί από το εν λόγω ΚΕΠ προ πολλών ετών. Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι η υπογραφή του αποβιώσαντος τοποθετήθηκε στο έγγραφο με το τρικ της «τηλεμεταφοράς».
Το ξενοδοχείο λειτούργησε –λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας- με την καταγγελλόμενη ως «πειρατική» διαχείρισή του και με αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς να συνεχίζουν τη διερεύνηση της δράσης των εμπλεκομένων για το «σκάνδαλο της Καλντέρας».

HeliosPlus