Από άκρο σε άκρο κρυπτογραφημένη θα είναι πλέον η επικοινωνία μέσω του WhatsApp, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν, κλήσεις, γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο θα κρυπτογραφούνται από την συσκευή του αποστολέα κατά την αποστολή τους και θα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μόνο μέσω της συσκευής του παραλήπτη.

Για τα μάτια του παραλήπτη και μόνο

Η δημοφιλής εφαρμογή, η οποία είχε εξαγοραστεί από την Facebook Inc. στις 19 Φεβρουαρίου του 2014 έναντι 19,3 δισ. δολάρια, σήμερα καταμετρά περί το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Με σκοπό την «θωράκιση» των συνομιλιών τους από τα αδιάκριτα βλέμματα χάκερ ή ακόμα και κυβερνητικών Aρχών – μετά το ξέσπασμα της διαμάχης FBI-Apple -, η εταιρεία αποφάσισε να κρυπτογραφήσει κάθε μορφή επικοινωνίας των χρηστών της.

«Η ιδέα είναι απλή: όταν ο χρήστης στέλνει ένα μήνυμα, τότε το μοναδικό άτομο που θα μπορεί να το διαβάσει είναι ο παραλήπτης του ή οι πολλαπλοί παραλήπτες του σε περίπτωση μιας ομαδικής συνομιλίας. Κανείς άλλος δεν θα μπορεί να δει το συγκεκριμένο μήνυμα. Ούτε χάκερ, ούτε καταπιεστικά καθεστώτα. Ούτε ακόμα κι εμείς!» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Υποστηρικτές και πολέμιοι

Η Διεθνής Αμνηστία έσπευσε να σχολιάσει την κίνηση του WhatsApp ως μια «τεράστια νίκη» για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου.

«Η ανακοίνωση του WhatsApp γύρω από το πρωτοκόλλου Signal, το οποίο προσφέρει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για το ένα δισεκατομμύριο των χρηστών του σε παγκόσμιο επίπεδο, έρχεται να ενισχύσει το δικαίωμα των ανθρώπων στην επικοινωνία και στην έκφραση χωρίς φόβο» αναφέρει η ανακοίνωση του μη κυβερνητικού οργανισμού. «Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου, ιδιαίτερα για τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εχεμύθεια ως προς την επικοινωνία τους στο πλαίσιο της δουλειάς τους, χωρίς να θέτουν την ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού καλωσόρισαν, μεταξύ άλλων, και οι εταιρείες ασφαλείας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής για θέματα ασφαλείας «International Association of Privacy Professionals» o δικηγόρος στο FBI Τζέιμς Μπέικερ, δήλωσε ότι η κρυπτογράφηση παρεμποδίζει την επιβολή του νόμου.

«Κάτι τέτοιο αναμένεται να στοιχίσει στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό και να βρει τρόπους ώστε να δει πως θα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Θέλει το βάρος αυτό να το σηκώσουν τα θύματα της τρομοκρατίας;» είπε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της πιθανής χρήσης τέτοιων υπηρεσιών από μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων για την επικοινωνία τους.