Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας παρουσιάστηκε από τον Πέκα Γιανχούνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας μια πρόταση για την αποτροπή πιθανών κινδύνων για τη Γη και κατ’ επέκταση για την ανθρωπότητα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή στην οποία ένας στόλος από 50 μικρού μεγέθους δορυφόρους θα ξεχυθεί στο ηλιακό μας σύστημα και θα κυνηγήσει 300 αστεροειδείς η τροχιά των οποίων μπορεί κάποια στιγμή να τους καταστήσει απειλητικούς για τον πλανήτη μας.

Με ηλεκτρικά ιστία

Οι δορυφόροι θα διαθέτουν ηλεκτρικά ιστία που θα κινούνται με τον ηλιακό άνεμο. Θα εξερευνήσουν αυτούς τους διαστημικούς βράχους για να εξακριβωθεί το ακριβές μέγεθός τους, το σχήμα τους αλλά και η σύστασή τους. Θα μελετήσουν επίσης την κίνηση και τη «συμπεριφορά» των αστεροειδών ώστε οι επιστήμονες να διαπιστώσουν για καθένα εξ αυτών αν είναι απειλητικός και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από κάποιον που θα διαπιστωθεί ότι αποτελεί απειλή.

1.400 δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς

Η NASA έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα εντοπισμού και παρακολούθησης διαστημικών σωμάτων που θα μπορούσαν να μας απειλήσουν. Εχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 1.400 δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς και η κίνησή τους παρακολουθείται πλέον στενά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολύ περισσότεροι αστεροειδείς που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ενώ επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός κάποιος αστεροειδής που δεν αποτελεί απειλή για εμάς για κάποιο λόγο να… λοξοδρομήσει και να μπει σε πορεία που οδηγεί στον πλανήτη μας.