Κινεζικό σκάφος που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο τέθηκε αυτή την εβδομάδα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο μιας «πρόβας» για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από το φεγγάρι, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.

Η πρόβα

Το σκάφος, γνωστό ως CE5-T1 ή Chang’e 5T-1, πραγματοποίησε τον Οκτώβριο μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Σελήνη, και στη συνέχεια απελευθέρωσε ένα κάνιστρο που έπεσε με αλεξίπτωτο στη Γη την ίδια μέρα.

Λίγο αργότερα, μετακινήθηκε στο σημείο Λαγκράνζ 2 (L2), μια θέση στην οποία η βαρυτική έλξη της Γης και της Σελήνης αλληλοεξουδετερώνονται. Σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα, το CE5-T1 κινείται τώρα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και προγραμματιζόταν να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για να μειώσει την περίοδο περιφοράς στα 127 λεπτά.

Το σκάφος συλλέγει τώρα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της αποστολής Chang’e 5 το 2017, ανέφερε η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση σύμφωνα με το Space.com. Το Chang’e 5 θα είναι μια ρομποτική αποστολή που θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί και να συλλέξει αρκετά κιλά υλικού για το ταξίδι επιστροφής στη Γη. Το Δεκέμβριο του 2013, η σεληνάκατος Chang’e-3 που μετέφερε το ρομπότ Yutu έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια -ήταν μια ακόμα επιτυχία για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Η Κίνα έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020. Η πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή στο Διάστημα πραγματοποιήθηκε το 2003. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες τέσσερις.