Στέλιος Π. Χατζηπαναγιώτου, Νικόλαος Λεγάκης
Τα μικρόβια και ο άνθρωπος. Ενα βιβλίο – γνωριμία με τον κόσμο των μικροβίων, για όλους

Διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας www.tamikrovia.gr στην τιμή των 75 ευρώ

Οταν οι επιστήμονες αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες, δεν αναζητούν τον ΕΤ αλλά μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο: οι πρώτες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στη Γη δεν ήταν παρά απλής μορφής μικροοργανισμοί, οι οποίοι βαθμηδόν κατέκλυσαν όλα τα οικοσυστήματα, του ανθρωπίνου σώματος συμπεριλαμβανομένου. Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό: φιλοξενούμε χιλιάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων στο γαστρεντερικό μας σύστημα και το ίδιο ισχύει και για το δέρμα μας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των βακτηριακών κυττάρων που φιλοξενούμε είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των δικών μας κυττάρων. Επειδή όμως τα βακτηριακά κύτταρα είναι μικρότερα από τα ανθρώπινα, το σύνολο των μικροοργανισμών με τους οποίους συμβιούμε ισοδυναμεί με το 1%-3% του βάρους μας.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, είναι απορίας άξιον το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τους μικροοργανισμούς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα μικρόβια ως τα κακά εκείνα πλάσματα που ευθύνονται για τις ασθένειές μας. Από αυτή τη στενόμυαλη θεώρηση του κόσμου που μας περιβάλλει έρχεται να μας βγάλει το εξαιρετικό βιβλίο «Τα μικρόβια και ο άνθρωπος», πόνημα του Στέλιου Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Νικολάου Λεγάκη, ομότιμου καθηγητή Μικροβιολογίας της ίδιας σχολής.
Προϊόν εξαετούς προσπάθειας, το βιβλίο των δύο πανεπιστημιακών δασκάλων είναι διεξοδικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο και εργαλείο δουλειάς από τους φοιτητές Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Βιολογίας, αλλά και γραμμένο σε γλώσσα που το καθιστά προσιτό σε όλους. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτει και ο υπότιτλος του βιβλίου, ο στόχος των συγγραφέων είναι να γνωρίσουν σε μας τους κοινούς θνητούς τον κόσμο των μικροβίων.
Ο 1.108 σελίδων τόμος είναι χωρισμένος σε πέντε μεγάλες ενότητες: η πρώτη αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά των μικροβίων και τη σχέση τους με τον άνθρωπο (φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα, μετάδοση μικροβίων, άμυνα του ανθρώπου στις επιθέσεις τους), η δεύτερη την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροβίων (εμβόλια, αντιβιοτικά, απολύμανση, αποστείρωση), η τρίτη είναι ένας διεξοδικός κατάλογος των μικροοργανισμών που προσβάλλουν τον άνθρωπο (βακτήρια, ιοί, μύκητες…), η τέταρτη επικεντρώνεται στα είδη των λοιμώξεων ανά σύστημα (αναπνευστικό, πεπτικό κ.λπ.) με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στις λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη και η πέμπτη αφορά τα μικρόβια του περιβάλλοντος (τρόφιμα, νερό, ζώα, νοσοκομειακά μικρόβια…). Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εικόνες μικροοργανισμών, ένα εκτενές γλωσσάρι και ευρετήριο έτσι ώστε να ενισχύεται σημαντικά η χρηστικότητά του.
Ως προς τη χρηστικότητα, εξαιρετικά σημαντική είναι η πέμπτη ενότητα του βιβλίου, όπου ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες που θα του φανούν χρήσιμες στο να αποφύγει να μολυνθεί από τα μικρόβια του νερού ή των ζώων, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την προσωπική υγιεινή και την υγιεινή στο σπίτι, καθώς επίσης και συμβουλές για τα ταξίδια. Αλλά προσοχή! Μη διαβάσετε αυτό το βιβλίο μόνο για να μάθετε τι μας αρρωσταίνει και πώς να το αποφύγετε. Ούτε για να κάνετε αυτοδιαγνώσεις!
Αρχίστε το από την αρχή, με την ιστορία των μικροβίων και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Για να το απολαύσετε και να εκτιμήσετε το πραγματικά κοντινό περιβάλλον σας.
Το βιβλίο «Τα μικρόβια και ο άνθρωπος» θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 19.30 στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) με εισηγητές τους καθηγητές Αλκιβιάδη Βατόπουλο, Χρήστο Κίττα, Τζένη Κρεμαστινού και Δημήτρη Τριχόπουλο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευθούν το βιβλίο στην προνομιακή τιμή των 50 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ