Τρίτη 28 Απριλίου 2015
 

Τα αυτοκίνητα γίνονται... ρομπότ!

Τα ρομποτικά αυτοκίνητα δεν ανήκουν πια στο... μέλλον! Μέσα στον Μάιο αναμένεται να κυκλοφορήσει λογισμικό που υπόσχεται να «διδάξει» στο αυτοκίνητό σας πώς να οδηγεί μόνο του

Science • 26/04/2015 05:45 • σχολιάστε
Οι οδηγοί του εγγύς μέλλοντος θα είναι απλοί θεατές
Το ρομποτικό πρωτότυπο F 015 που παρουσίασε η Mercedes είναι για τους λίγους, αλλά η αυτο-οδήγηση της Delphi είναι για τους πολλούς
Αυτή είναι η κάρτα Drive PX της NVidia που μετατρέπει το αυτοκίνητό σας σε ρομπότ
Στο προσκέφαλο του συνοδηγού η οθόνη δείχνει τι βλέπει το ραντάρ του αυτοκινήτου
1 από 5
Δείτε το slideshow

Το Hubble έσβησε 25 κεράκια

Το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο ξεκίνησε για δεκαετές ταξίδι πριν από... 25 χρόνια. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να σκορπά της γνώσης το φως, προσφέροντάς μας απίστευτης ομορφιάς εικόνες και συχνά ανατρεπτικές πληροφορίες

Science • 26/04/2015 05:45 • σχολιάστε
Αστρικό μαιευτήριο
Αστρικό μαιευτήριο
Μία από τις πλέον εντυπωσιακές εικόνες που έχει τραβήξει το Hubble είναι από το νεφέλωμα NGC 3603, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων στον γαλαξία μας. Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Τρόπιδος, και διαθέτει μεγάλα σμήνη άστρων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περιέχει κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη κ.τ.λ.) ικανή για να δημιουργηθούν μέσα σε αυτό περισσότερα από 400.000 άστρα. Τα περισσότερα από τα άστρα που υπάρχουν στο νεφέλωμα έχουν μεγάλη μάζα και είναι πολύ λαμπερά.
Αστρικό μαιευτήριο Μία από τις πλέον εντυπωσιακές εικόνες που έχει τραβήξει το Hubble είναι από το νεφέλωμα NGC 3603, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων στον γαλαξία μας. Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Τρόπιδος, και διαθέτει μεγάλα σμήνη άστρων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περιέχει κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη κ.τ.λ.) ικανή για να δημιουργηθούν μέσα σε αυτό περισσότερα από 400.000 άστρα. Τα περισσότερα από τα άστρα που υπάρχουν στο νεφέλωμα έχουν μεγάλη μάζα και είναι πολύ λαμπερά.
Το υπέρλαμπρο σμήνος Αλλη μια εξαιρετικά εντυπωσιακή φωτογραφία του Hubble είναι αυτή από το ανοικτό αστρικό σμήνος Pismis 24. Το σμήνος βρίσκεται στον πυρήνα του νεφελώματος NGC 6357, 8.000 έτη φωτός από τη Γη. Στο σμήνος υπάρχουν πολλά μεγάλης μάζας και λάμψης άστρα. Ενα από αυτά θεωρήθηκε ότι έχει μάζα 200-300 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου, γεγονός που αν επαληθευόταν θα σήμαινε ότι ήταν το μεγαλύτερο άστρο του γαλαξία μας και ένα από τα μεγαλύτερα στο Σύμπαν. Μετέπειτα παρατηρήσεις απέδειξαν ότι τελικά επρόκειτο για δύο άστρα με μάζα περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου. Η έντονη υπεριώδης ακτινοβολία των γιγάντιων άστρων του σμήνους «βομβαρδίζει» τις γύρω περιοχές και το νεφέλωμα προκαλώντας διάφορα κοσμικά φαινόμενα.
Το άστρο των Χριστουγέννων Βλέποντάς το κάποιος θα έλεγε με ευκολία ότι πρόκειται για το άστρο που οδήγησε τους τρεις μάγους στη Βηθλεέμ. Πρόκειται για το RS Puppis που βρίσκεται σε απόσταση 6.500  ετών φωτός από τη Γη, το οποίο φωτογράφισε σε όλη του τη μεγαλειότητα το Hubble. To RS Puppis είναι 200 φορές πιο μεγάλο από τον Ηλιο και 15.000 φορές πιο λαμπρό!
Η Κεφαλή του Αλόγου Ενα νεφέλωμα σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ωρίωνα αποτελεί συχνό στόχο τόσο του Hubble όσο και άλλων τηλεσκοπίων. Το νεφέλωμα έγινε διάσημο επειδή θυμίζει έντονα το σχήμα του κεφαλιού ενός αλόγου, γι’ αυτό και οι επιστήμονες το ονόμασαν «Η Κεφαλή του Αλόγου». Το νεφέλωμα αποτελείται από αέρια και πολύ πυκνή μεσοαστρική σκόνη. Ανήκει στο τεράστιο Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα και γειτονεύει με το Νεφέλωμα της Φλόγας.
To Hubble Το Hubble εκτοξεύθηκε στις 24 Απριλίου 1990. Εχει βάρος 11 τόνους, μήκος 43,5 μέτρα, βρίσκεται σε απόσταση 569 χλμ. έξω από τη Γη και κινείται με ταχύτητα περίπου 28.000 χλμ./ώρα, ολοκληρώνοντας μία περιστροφή της Γης σε 97 λεπτά. Πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης.
Οι Στήλες της Δημιουργίας Ηταν 1η Απριλίου του 1995 όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια σειρά φωτογραφίες από μια περιοχή στο νεφέλωμα του Αετού. Επρόκειτο για εικόνες από τρεις γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης οι οποίες ήταν τόσο πυκνές που τα αέρια στο εσωτερικό τους κατέρρεαν βαρυτικά σχηματίζοντας νέα άστρα. Οι επιστήμονες τις ονόμασαν «Στήλες της Δημιουργίας» και οι τεχνικοί της NASA συνέθεσαν τις 32 εικόνες δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πορτρέτο τους. Πρόκειται για τη διασημότερη εικόνα του Hubble και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τηλεσκοπίου. Το 2007 αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι το κοσμικό ωστικό κύμα από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα διέλυσε αυτές τις εντυπωσιακές στήλες.
1 από 6
Δείτε το slideshow

27-04-2015 17:19
Γενικός Δείκτης ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
794,84 4,37%
Ανοδικές: 87
Καθοδικές: 31
Αμετάβλητες: 15