Ζωντανά μεταδίδει η NASA την ολική έκλειψη Ηλίου, με εκατομμύρια ανθρώπους να μπορούν να την παρακολουθήσουν, ενώ επικρατεί φρενίτιδα στους επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις που μπορεί να κάνουν αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες που ανυπομονούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο.

Η έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή κυρίως σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, ενώ τελευταία φορά έγινε το 2017 και η επόμενη αναμένεται το 2026. Φέτος, αναμένεται να καλύψει μεγαλύτερη διαδρομή, δηλαδή θα είναι ορατή σε πιο πολλά σημεία.

Δείτε τη Live εικόνα που μεταδίδει η NASA

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν άλλοι στις ΗΠΑ και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.

Σε ποια σημεία της Ευρώπης θα δούμε έστω μερική έκλειψη

Όσον αφορά στους κατοίκους της Ευρώπης, δεν θα είναι μάρτυρες πλήρους ηλιακής έκλειψης αυτή τη φορά, ούτε μέχρι το 2026.

Ωστόσο για τους κατοίκους της Ιρλανδίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου μια μερική ηλιακή έκλειψη μπορεί να είναι ορατή, εάν ο ουρανός παραμείνει καθαρός, το απόγευμα της Δευτέρας ακριβώς πριν τη δύση του ηλίου.

Η έκλειψη θα είναι ορατή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο πιο δυτικά ταξιδεύει κανείς, με τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας να αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη θέα. Όσοι ζουν μέσα και κοντά στις πόλεις Κορκ, Λίμερικ, Γκάλγουεϊ και Δουβλίνο στην Ιρλανδία και στο Μπέλφαστ, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Ινβερνές Γλασκώβη και Εδιμβούργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα θα έχουν ορατότητα από ψηλότερα εδάφη και με καθαρό ουρανό. Για τους Ευρωπαίους, η μερική έκλειψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 8.52 μ.μ. CET (10:52 ώρα Ελλάδος) και να τελειώσει στις 9.51 μ.μ. CET (11:52μ.μ. ώρα Ελλάδος).