Οι Αμερικανοί σε 15 πολιτείες σήμερα (8/4) θα στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό για να δουν την ολική έκλειψη ηλίου. 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Άλλοι πάλι, που δεν βλέπουν, θα την ακούσουν.

Και για τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που εργάζονται για να μετατρέψουν το σπάνιο θέαμα σε ήχο, η έκλειψη θα δημιουργήσει μια συμφωνία. «Χαρτογραφήσαμε το έντονο φως του ήλιου σε ήχο φλάουτου» δήλωσε η Allyson Bieryla, αστρονόμος στο Χάρβαρντ. «Στη συνέχεια πηγαίνει στον ήχο ενός κλαρινέτου και κατά τη διάρκεια της ολικότητας κατεβαίνει σε έναν χαμηλό «κλικ» λέει.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια συσκευή σε σχήμα κουτιού -λίγο μεγαλύτερη από ένα κινητό τηλέφωνο- που μετατρέπει το φως σε ακουστικούς τόνους με μια διαδικασία που ονομάζεται ηχοποίηση. Οι ήχοι αλλάζουν ανάλογα με την ένταση του φωτός, επιτρέποντας στα άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση να παρακολουθούν την εξέλιξη της έκλειψης.

Η συσκευή ονομάζεται LightSound και εκατοντάδες από αυτές θα είναι διαθέσιμες σε διάφορες εκδηλώσεις για την παρακολούθηση της έκλειψης όπως αναφέρει το CNN.

«H εικόνα της ολικής έκλειψης κόβει την ανάσα καθώς είναι οπτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ερμηνεύσετε τα πράγματα ή να τα βιώσετε», δήλωσε η Bieryla, ο οποίος διευθύνει το LightSound Project. «Και για κάποιον που δεν βλέπει, χρειάζεται μια διαφορετική αίσθηση για να το βιώσει» πρόσθεσε.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η ιδέα για το LightSound γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ολικής έκλειψης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Η Bieryla ξεκίνησε το πρότζεκτ μαζί με την αστρονόμο Wanda Díaz-Merced, η οποία είναι τυφλή και βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία για να κάνει την έρευνά της. Δημιούργησαν τρία πρωτότυπα – ένα στο Jackson Hole του Wyoming και δύο στο Kentucky.

Η τρέχουσα έκδοση του LightSound είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρωτότυπη, με την ηχοποίηση να είναι πάντα στο επίκεντρο. Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα φωτός για να λαμβάνει δεδομένα – στην περίπτωση μιας έκλειψης τα δεδομένα είναι η ένταση του φωτός, δήλωσε η Bieryla. Οι τιμές της έντασης του φωτός αντιστοιχίζονται στη συνέχεια σε έναν ήχο οργάνου χρησιμοποιώντας μια πλακέτα MIDI. Αυτό επιτρέπει στους ήχους να αλλάζουν καθώς το φεγγάρι μπλοκάρει τον ήλιο και η Γη σκοτεινιάζει, ώστε τα άτομα με τύφλωση να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την έκλειψη με τρόπους που δεν μπορούσαν προηγουμένως.