Η επόμενη ημέρα των κυπριακών εκλογών και της επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, βρίσκει τον Κύπριο Πρόεδρο να προβληματίζεται για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου (το οποίο είναι εξ΄ολοκλήρου εξωκοινοβουλευτικό- λόγω του προεδρικού συστήματος που ισχύει στην Κύπρο). Πρόθεσή του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, αλλά σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλείψει συνεργάτες που βοήθησαν είτε στην πρόοδο του κυπριακού είτε στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.

.Το επίμαχο υπουργείο είναι αυτό των εξωτερικών αφού ακούγεται έντονα ότι το διεκδικούν τόσο ο Χάρης Γεωργιάδης (έως σήμερα υπουργός Οικονομικών) όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης (κυβερνητικός εκπρόσωπος). Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετακινηθεί στην Κυριάκου Μάτση τότε ο Πρόδρομος Προδρόμου συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να αναλάβει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση για την οποία παίζει και το όνομα του Μιχάλη Σοφοκλέους.
Αν ο Χάρης Γεωργιάδης αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών τότε δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει ο οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επίσης έντονα ακούγεται και το όνομα της Αννίτας Δημητρίου με τη νεαρή βουλευτή από τη Λάρνακα να εξαργυρώνει με αυτό τον τρόπο τη σκληρή δουλειά που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής. Ερωτηματικά υπάρχουν ωστόσο για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου (υπουργός Εργασίας) η οποία έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο της αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει.
Ακόμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να συγκαλέσει είτε σύσκεψη αρχηγών κομμάτων είτε Εθνικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν κάποια δεδομένα που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.