Με τις προκαταβολικές εξαγγελίες της προηγούμενης Τετάρτης για προσλήψεις στο Δημόσιο από το 2018, ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο με μια κυρίαρχη προσδοκία: να κερδίσει για μία ακόμα φορά χρόνο, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι το τέλος της κρίσης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και ότι ο ίδιος και το επιτελείο του είναι σε θέση να διαψεύσουν τις αρνητικές προβλέψεις.
Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αμέσως μετά τη ΔΕΘ ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία θα κριθεί όλο το αμφιλεγόμενο εγχείρημά τους των τελευταίων δυόμισι ετών.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις κατά τα αναμενόμενα πανηγυρικές διακηρύξεις στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εισέρχεται στην κρισιμότερη περίοδο της θητείας της, με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του δικού της μνημονίου και ένα πολιτικό τοπίο σε αναβρασμό.
Μοναδικό της όπλο θα εμφανίσει τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται πάντως πως θα εμφανιστεί αναιμική παρά και την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού –κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δεν οφείλεται σε πρωτοβουλίες ή συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης.

Ζητεί επενδύσεις, υπόσχεται προσλήψεις
Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην επικείμενη ΔΕΘ αναμένεται πως θα χαρακτηριστεί εν πολλοίς από μια επανάληψη των όσων προσφάτως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος: «Διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, ένας τόπος ελκτικός για επενδύσεις».
Οι διακηρύξεις αυτές αναιρούνται πάντως με κινηματογραφική ταχύτητα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος την αμέσως επόμενη ημέρα, και αφότου επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση μιας κυβέρνησης η οποία αιφνιδιαστικά μετατράπηκε σε φιλική προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, κατέφυγε σε μια εξαγγελία απολύτως αντιφατική, αλλά συμβατή με τον πολιτικό της χαρακτήρα: προσλήψεις στο Δημόσιο το 2018.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά την «επιχείρηση γοητεία» έναντι των επενδυτών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες έχει καλέσει σε συναντήσεις εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι αντίθετος με τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες πηγές επιμένουν ότι κατά την παρουσία του και την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει έστω και με έμμεσο τρόπο να «καθαρίσει» το θέμα της επένδυσης στο χρυσωρυχείο των Σκουριών.
Υπό το πρίσμα αυτό, η μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου για τον κ. Τσίπρα είναι η απόσταση μεταξύ των όσων ο ίδιος επιχειρεί να περιγράψει με εξαγγελίες και ωραιοποιημένες περιγραφές και των όσων συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αντίφαση που διαπιστώνεται εκ των πραγμάτων μεταξύ της διά των λόγων διαβεβαίωσης του Πρωθυπουργού περί μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σε μια ομάδα φιλική προς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, και του λεγόμενου «κινηματικού ΣΥΡΙΖΑ» που εξακολουθεί να παρεμποδίζει ή και να ματαιώνει επενδυτικά σχέδια, όπως το Ελληνικό, αιολικά πάρκα, την επένδυση στις Σκουριές, την τουριστική επένδυση στην Κέρκυρα στην οποία αντιτίθεται ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος, κ.ά.
Τα μηνύματα Τσακαλώτου
Η άρση της αντίφασης στις διακηρύξεις και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την περίοδο που ακολουθεί τη ΔΕΘ. Αμέσως μετά ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα είναι και η δυσκολότερη όλων, δεδομένου ότι η έγκαιρη ολοκλήρωσή της συνεπάγεται και την έξοδο από το τρέχον μνημόνιο.
Το ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης παρατηρείται ήδη αγωνία για τον χρόνο μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές είναι κατά κάποιες πηγές απολύτως ενδεικτικό της κρισιμότητας της νέας περιόδου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει για μία ακόμα φορά εμφανιστεί να προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας καθυστέρησης και έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση ως τον Νοέμβριο θα προκύψει πρόβλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ηδη πάντως η διαδικασία της αξιολόγησης ξεκινά με εμπόδια, δεδομένου ότι:
–κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήδη αντιμετωπίζονται ως μονομερείς ενέργειες,
–όλοι τηρούν στάση αναμονής εν όψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και της σύνθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τη σκιά του πρόσφατου, νέου γερμανικού βέτο για το χρέος, –το ΔΝΤ ήδη έχει δώσει δείγμα των διαθέσεών του και αναμένεται να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις πιέζοντας για μείωση αφορολογήτου από το 2019 αντί του 2020, για μετάθεσης της εφαρμογής των λεγόμενων αντιμέτρων το 2023 αντί για το 2019-2020 και για τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες.
Οι προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές προσπάθειες που καταβάλλουν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, προκειμένου να επισπευσθούν διαδικασίες για την προώθηση επενδύσεων ή να «ξεκολλήσουν» προγράμματα που καθυστερούν επί μήνες και χρόνια, καταδεικνύουν στην ουσία το προβληματικό πεδίο στο οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση –με δική της ευθύνη.
Πέραν όλων αυτών, η πορεία της αξιολόγησης επισημαίνεται από οικονομικούς παράγοντες ως η κρισιμότερη παράμετρος για τις πολιτικές εξελίξεις.
Κατά μία εκδοχή, μία ακόμα καθυστέρηση ενδέχεται να υποκρύπτει μεγάλες πιθανότητες προσφυγής στις κάλπες, ειδικώς αν επικρατήσουν απόψεις οι οποίες συγκλίνουν στη λογική της συγκράτησης δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιμένοντας τιςδημοσκοπήσεις…
Η νέα πολιτική περίοδος μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εν όψει της έναρξης της επόμενης ξεκινά αμέσως μετά τη ΔΕΘ και αφότου οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έχουν κάνει τις εξαγγελίες τους. Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία την περίοδο αυτή, καθώς περί τα μέσα Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα αποτυπωθούν τα στοιχεία της θερινής περιόδου και οι επιπτώσεις των όσων συνέβησαν, από την προβληματική διαχείριση της κρίσης των πυρκαγιών έως την άκαιρη και εν πολλοίς άνευ ουσίας συζήτηση περί κομμουνισμού και ναζισμού.
Εν όψει αυτών των ερευνών, οι οποίες και θα διαμορφώσουν το περιβάλλον για την πολιτική σύγκρουση των επόμενων μηνών, στην κυβέρνηση επιχειρούν να καταστρώσουν μια στρατηγική, η οποία να υπερβαίνει τους βραχυπρόθεσμους και διαχειριστικούς σχεδιασμούς των τελευταίων μηνών. Η πλέον καθοριστική παράμετρος για όλα αυτά θα είναι πάντως οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, τις οποίες στην Ηρώδου Αττικού 19 και στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή.
Σε δύο βάρδιες

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις κατά τα αναμενόμενα πανηγυρικές διακηρύξεις στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εισέρχεται στην κρισιμότερη περίοδο της θητείας της, με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του δικού της μνημονίου και ένα πολιτικό τοπίο σε αναβρασμό.

***
Η μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου για τον κ. Τσίπρα είναι η κάλυψη της απόστασης μεταξύ των όσων ο ίδιος επιχειρεί να περιγράψει με εξαγγελίες και ωραιοποιημένες περιγραφές και των όσων συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
***
Ο Ευ. Τσακαλώτος έχει για μία ακόμα φορά εμφανιστεί να προειδοποιεί για τους κινδύνους καθυστέρησης στην τρίτη αξιολόγηση και έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση ως τον Νοέμβριο θα προκύψει πρόβλημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ