Απόδοση ευθυνών ζητούν τώρα οι καρατομηθέντες από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα τους στις εκλογές. Οι κκ. Μ. Λιάπης, Σ. Τσιτουρίδης και Π. Δούκας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσαν ότι θα πάρουν θέση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αφού ολοκληρώσουν τις επαφές τους με άλλα στελέχη του κόμματός τους. Ιδιαίτερα καυστικός για την ήττα της ΝΔ ήταν ο κ. Λιάπηςο οποίος ζήτησε συνέδριο της ΝΔ, αλλά όχι, όπως λέει, «συνέδριο- εξπρές».

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός και εξάδελφος του κ. Κ. Καραμανλή νιώθει, όπως έλεγε χθες στους συνεργάτες του στο πολιτικό του γραφείο, στον πύργο της οδού Κηφισιάς, «δικαιωμένος» , υπενθυμίζοντας ότι παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής για λόγους πολιτικής συνέπειας και αξιοπρέπειας και υπενθύμιζε ότι με την παραίτησή του έκανε λόγο περί «πολιτικής αυτοκτονίας», όταν ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Λιάπης δεν έμεινε όμως εκεί, αφού ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες και για εκείνους οι οποίοι συναποφάσισαν εκλογές μαζί με τον κ. Καραμανλή, όπως και έκτακτο συνέδριο. Οχι όμως- όπως είπε – «συνέδριο- εξπρές», δηλαδή τη διεξαγωγή συνεδρίου μέσα σε έναν μήνα, όπως προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος, αλλά μέσα σε δύο μήνες, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος, όπως λέει, για δημοκρατικό διάλογο. O κ. Τσιτουρίδης είπε ότι δεν αισθάνεται ευτυχής από τις εξελίξεις, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι δεν φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κ. Καραμανλή αλλά περιμένει να δει αυτούς που φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν τι θα πράξουν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου περισσότεροι από 100 συνάδελφοί του τού τηλεφώνησαν για να του συμπαρασταθούν. «Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί πάμε σε πρόωρες εκλογές» έλεγε στους συνεργάτες του.

Ο κ. Π. Δούκας πρόκειται να πάρει θέση στις επόμενες ημέρες, αλλά σε εκείνους οι οποίοι τον ρωτούσαν για το αποτέλεσμα των εκλογών έλεγε με χιούμορ ότι τουλάχιστον κανείς σήμερα δεν μπορεί να του χρεώσει την ήττα.