Σήμερα θα σας αποκαλύψω πώς τα γνωστά κυκλώματα βρήκαν την ευκαιρία με διάφορα «κολπάκια» να χτυπούν στους πλειστηριασμούς. «Χρησιμοποιούν», μου λένε, τις… συλλογικότητες που αντιδρούν και προκαλούν τα επεισόδια στα ειρηνοδικεία και στα συμβολαιογραφεία, παρέχοντας επιλεκτικά ενημέρωση για προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ή το αντίθετο. Θέλετε ένα παράδειγμα;
nnn
Οταν ενδιαφέρονται για ένα ακίνητο προκειμένου να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης, ενημερώνουν τις συλλογικότητες για να οργανωθούν αντιδράσεις και επεισόδια και να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός. Οταν ενδιαφέρονται για το αντίθετο και θέλουν να γίνει ο πλειστηριασμός, τότε υπάρχει προστασία της πληροφορίας, ώστε να μπορέσει να διενεργηθεί ο πλειστηριασμός στον οποίο συνήθως ελέγχονται και οι συμμετέχοντες. Σε ακραίες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως και εκβιαστικές πρακτικές και απειλές κατά των συμβολαιογράφων, οι οποίοι μέσω των συλλόγων τους έχουν ζητήσει προστασία τόσο από την Πολιτεία όσο και από τη Δικαιοσύνη, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
nnn
Ετσι λοιπόν εξηγούνται και οι ανεξήγητες έως κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως π.χ. γιατί εμποδίζονται πλειστηριασμοί βιομηχανικών ή επιχειρηματικών ακινήτων τη στιγμή που ο επιχειρηματίας έχει πτωχεύσει την επιχείρηση και έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους οι οποίοι περιμένουν το εκπλειστηρίασμα για να πάρουν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Ή περιπτώσεις που τα ακίνητα αλλάζουν χέρια σε χρόνο… dt χωρίς να πάρει μυρωδιά κανένας. Ούτε καν οι εισαγγελείς.

Ποιος είχε «θηριώδη άγνοια»;
Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά όταν ανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε την παλιά φιλία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που τον βοήθησε να γίνει καθηγητής. Στην αρχή ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε αντιληφθεί τι είδους ιδέες κουβαλούσε στο μυαλό του ως υπουργός ο κ. Βαρουφάκης. Του φαινόταν… λογικός στις συζητήσεις που έκανε μαζί του για τη διεθνή κατάσταση και (κάπου-κάπου) για την Αριστερά. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν αυτός που άλλαξε απέναντί του.
nnn
Θεωρούσε τον κ. Στουρνάρα «ιδεολογικό αντίπαλο» και έτσι δεν του αποκάλυπτε τίποτε για το περίφημο Plan B. Αλλωστε είχε ακούσει τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «θα τον πετάξω έξω από την τράπεζα ουρλιάζοντας» και οι σχέσεις τους ήταν τουλάχιστον στην αρχή σχέσεις ανοχής. Οταν όμως άρχισαν να γίνονται γνωστά τα καμώματα του κ. Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα κ.τ.λ., ο κ. Στουρνάρας δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «φονιά της ελληνικής οικονομίας». Μια φράση που την φέρει ακόμη βαρέως ο κ. Βαρουφάκης
nnn
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που αυτές τις ημέρες κάνει τα μπάνια του στη Σύρο, διαβάζοντας Στέφαν Τσβάιχ, όχι όμως το βιβλίο του «Αμόκ» που πούλησε 3,2 εκατ. αντίτυπα αλλά τον «Κόσμο του χθες –Αναμνήσεις ενός Ευρωπαίου», κυριολεκτικά το διασκεδάζει με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα κυβερνητικά σχέδια του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα διασκεδάζει με όσα λέει ο Π. Λαφαζάνης για κρατικοποίηση του Εθνικού Τυπογραφείου: «Είχε θηριώδη άγνοια, γι’ αυτό γελάω. Αν προχωρούσαν σε κάτι τέτοιο, τότε το επόμενο δευτερόλεπτο θα βρισκόμασταν εκτός ευρώ» είπε.
Ο προνομιακός συνομιλητής
Πρόσφατα στις σελίδες εφημερίδας γνωστής για τους καραμανλικούς δεσμούς της γράφτηκε ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί τον προνομιακό συνομιλητή των Αμερικανών και των Ισραηλινών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν χάρηκε ιδιαίτερα από αυτή την άποψη που εμφανίζει τον υπουργό Εξωτερικών να διεκδικεί την αποκλειστικότητα των καλών σχέσεων με ΗΠΑ και Ισραήλ.
nnn
Βεβαίως ο κ. Κοτζιάς θεωρεί εαυτόν πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών και είναι αλήθεια ότι κυβερνά το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας με σιδηρά πυγμή. Θα δούμε πού θα καταλήξει αυτή η «κόντρα» και αν είναι βαθιά ή όχι…
nnn
Την ίδια στιγμή βέβαια ο άλλοτε στενός σύμβουλος του κ. Κοτζιά, ο Γιώργος Μητράκος, ανέλαβε πριν από λίγο καιρό τη θέση του διευθυντή στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ). Νωρίτερα συμβούλευε τον υπουργό για θέματα επικοινωνίας, αν και όπως μου εκμυστηρεύονται πηγές του υπουργείου εξακολουθεί να είναι ενεργός, και μάλιστα συνόδευσε τον κ. Κοτζιά στις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία –άγνωστο όμως υπό ποία ιδιότητα…

Η συμβουλή Καραμανλή
Το ερώτημα που πλανάται σε πολλούς στη ΝΔ είναι με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση αν τελικά δεν πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές. Προσέξτε, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αφού όπως έμαθα απασχόλησε και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ. Θα συνεργαστεί με τη Φώφη Γεννηματά ή με όποιον αρχηγό προκύψει από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ή με ένα άλλο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το οποίο θα προκύψει στο μεταξύ ως τις εκλογές; Η συμβουλή του κ. Καραμανλή είναι να μην υπάρξει προεκλογική συμμαχία της ΝΔ με κανένα κόμμα. Αν νέα κόμματα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή, τότε μετά τις εκλογές να σχηματίσει μαζί τους κυβέρνηση. Το θέμα είναι αν το θέλουν και οι άλλοι.
nnn

Το παράπονο της υπουργού
Η μεγάλη απορία που ταλανίζει την υπουργό Πολιτισμού είναι ότι δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει γιατί δεν γίνεται… αντιληπτό το «σπουδαίο» (κατά την άποψή της) έργο της στον Πολιτισμό. Ναι, υπάρχουν κι αυτές οι ανησυχίες κατακαλόκαιρο σε υπουργούς.

Ετσι η Λυδία Κονιόρδου αναζητεί (πλην όμως ματαίως) τις αιτίες που τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την υποστηρίζουν όσο εκείνη θα περίμενε. Στη Βουλή οι σύντροφοί της την έχουν σε ένα είδος απομόνωσης. Σπανίως της μιλούν και πιο σπάνια την κάνουν παρέα.

Χαμένη μέσα σε έναν κυκεώνα άλυτων προβλημάτων, δέχθηκε και το τελευταίο χτύπημα, εκ των έσω, την «επίθεση» της Αννας Βαγενά για τις θεατρικές επιχορηγήσεις. Η φράση «Κρίμα που χάθηκε μια ωραία ευκαιρία να δείξουμε ότι αλλάζουμε νοοτροπία» λέγεται πως της κόστισε πολύ.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και υπουργός βρίσκεται τελευταίως σε απόγνωση και δεν ξέρει από πού να πιάσει το νήμα της σωτηρίας της. Προς το παρόν κάνει αλλαγές στο Γραφείο Τύπου –μόλις παραιτήθηκε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη που είχε και τη συνολική εποπτεία.

Ισως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο άνθρωπος που λέγεται ότι την έβαλε στην κυβέρνηση, να είναι και ο μόνος που μπορεί να την κρατήσει. Γιατί αν την εγκαταλείψει κι αυτός…

ΣΥΡΙΖΑ κατά… κυβέρνησης
Ιδού ένα παράδειγμα ανακολουθίας λόγων και πράξεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον… ΣΥΡΙΖΑ: Στις 9 Μαΐου με απόφαση του ΚΥΣΥΜ και με πρόταση του Γ. Σταθάκη ξεπαγώνει μια επένδυση στην Ακαδημίας Πλάτωνος (για τη δημιουργία mall) αξίας 300 εκατ. ευρώ…
nnn
Εναν μήνα αργότερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαβούλευσης με την κυβέρνηση ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η επένδυση. Στην κομματική γλώσσα αυτή η αναφορά συνιστά ήττα της κυβέρνησης έναντι του κόμματος.
nnn
Και όμως, στην πρώτη παράγραφο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται η ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα. Συγκεκριμένα: «Σχετικά με την προσέλκυση υγιών επενδύσεων, πέρα από τα άμεσα οφέλη (δημιουργία θέσεων εργασίας, αύξηση κύκλου εργασιών σε εγχώριες αλυσίδες αξίας), ενισχύουν και τη θέση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον». Αντε να βρεις άκρη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ